Hyppää pääsisältöön

Yhdeksän syytä, joiden vuoksi nyt on Leonardo DiCaprion vuoro voittaa Oscar

Leonardi DiCaprio on yksi tunnetuimmista näyttelijöistä, joka ei ole voittanut Oscar-palkintoa. Vielä.

Joko tänä vuonna, Leonardo DiCaprio? // Kuva: Paul Buck / EPA

Leonardo DiCaprio on ollut uransa aikana Oscar-ehdokkaana kuusi kertaa, kun tämän vuoden ehdokkuus lasketaan mukaan. Monien mielestä DiCaprio olisi ansainnut Oscar-patsaan viimeistään vuonna 2014, jolloin hän oli ehdolla parhaan miespääosan esittäjäksi elokuvasta The Wolf of Wall Street.

Mutta ei.

Tänä vuonna DiCaprio on jälleen ehdolla parhaan miespääosan esittäjäksi elokuvasta The Revenant. Nyt on vihdoinkin DiCaprion vuoro voittaa. Miksikö? No, koska:

1. DiCaprio olisi ansainnut Oscarin jo Titanicista

Vuoden 1998 Oscar-gaalassa vuoden parhaaksi elokuvaksi valittiin James Cameronin ohjaama Titanic, jonka pääosia esittivät Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet. Winslet oli ehdolla parhaan naispääosan esittäjäksi – mutta DiCaprio ei ollut ehdolla lainkaan.

Tuolloin parhaan miespääosan Oscar-palkinnon voitti Jack Nicholson roolisuorituksestaan elokuvassa Elämä on ihanaa. Etenkin jälkikäteen ajateltuna palkinto olisi pitänyt mennä DiCapriolle – juuri kukaan ei muista yksittäisiä hetkiä Nicholsonin roolisuorituksesta, mutta yleisö pudottelee edelleen kyyneleitä, kun DiCaprion esittämä Jack Dawson jäätyy ja vajoaa meren pohjaan.

2. DiCaprio on niellyt pettymyksensä tyynesti

Vaikka DiCaprio on hävinnyt usean ehdokkuuden karvaasti, näyttelijä on aina kunnioittanut voittajaa, eikä käyttäytynyt tappion edessä kanyewestmäisesti.

3. The Revenant kertoo yhdysvaltalaisesta sankarista

Oscar-gaala on Yhdysvaltojen elokuva-akatemian järjestämä tapahtuma. Mikäli he katsovat ehdokaslistaa sini-puna-valkoisten lasien läpi, DiCaprio on tänä vuonna vahvin ehdokas Oscar-palkinnon voittajaksi.

The Revenant  kertoo 1800-luvun alun Yhdysvalloissa eläneestä turkismetsästäjä Hugh Glassista, jonka koettelemukset saavat paatuneemmankin patriootin liikuttumaan. DiCaprion esittämä Glass joutuu muun muassa harmaakarhun raatelemaksi, sillä hänen ystävänsä ovat jättäneet hänet kuolemaan keskelle sysimetsää. Glass kuitenkin selviää – kuten yhdysvaltalaisen sankarin kuuluukin.

4. DiCaprio puolustaa alkuperäiskansoja

DiCaprio voitti tammikuun alussa järjestetyssä Golden Globe -gaalassa parhaan miespääosanesittäjä draamaelokuvassa -palkinnon. Kiitospuheessaan Di Caprio kunnioitti Amerikan alkuperäiskansoja, intiaaneja.

The Revenantissä esiintyy useita intiaanitaustaisia näyttelijöitä. Elokuva on antaa poikkeuksellisen realistisen kuvauksen Yhdysvaltojen alkuperäiskansoista, sillä The Revenant on tehnyt eroja eri alkuperäiskansojen välille, eikä kuvaa heitä yhtenä massana.

5. DiCaprio pääsee näyttämään Matthew McConaughey’lle

Vuoden 2014 Oscar-gaalassa DiCaprio oli Oscar-ehdokkaana kahdessa kategoriassa: tuottajan roolissa parhaasta elokuvasta sekä parhaasta miespääosasta. Kummatkin ehdokkuudet tulivat The Wolf of Wall Streetistä.

Tuolloinkin DiCaprio jäi palkinnotta, sillä parhaaksi elokuvaksi valittiin 12 Years A Slave. Parhaan miespääosan palkinnon voitti Matthew McConaughey roolistaan elokuvassa Dallas Buyers Club.

DiCaprion kannalta lienee kiusallista, että McConaughey näytteli DiCaprion kanssa The Wolf Of Wall Streetissä.

Katso kuva Giphystä

Tänä vuonna on takaisinmaksun aika.

6. DiCaprio on ollut Oscar-ehdokkaana jo 23 vuotta sitten

DiCaprio oli ensimmäisen kerran ehdokkaana parhaasta miessivuroolista jo vuonna 1993. Tuolloin DiCaprio esitti kehitysvammaista lasta elokuvassa Gilbert Grape.

7. DiCaprio valitsee roolinsa huolella – mikä tahansa ei kelpaa

Titanic olisi pedannut DiCapriolle helpon tien romanttisten komedioiden hurmuripoikaystävänä, mutta näyttelijä päätti pitäytyä vakavammissa draamarooleissa. DiCaprio valitsee roolinsa tarkkaan. Näyttelijä onkin uransa aikana päässyt esiintymään muun muassa Martin Scorsesen, Steven Spielbergin, Quentin Tarantinon ja Christopher Nolanin ohjaamissa elokuvissa.

On helppoa oli valikoiva, kun on tarpeeksi hyvä.

Katso kuva Giphystä

8. Koska Leonardo DiCaprio ei voita Oscaria -meemejä on aivan liikaa

Katso kuva Giphystä

Katso kuva Giphystä

Katso kuva Giphystä

Katso kuva Giphystä

Ja vielä se tärkein syy:

9. Jack antoi Rosen kellua ovella

Katso kuva Giphystä

...vaikka siihen olisi kyllä mahtunut kaksi.

Oscar-gaala järjestetään helmikuun 28. ja 29. päivän välisenä yönä. Yleisradio esittää gaalan suorana lähetyksenä Yle Teemalla.

Lue myös:

Vuoden 2016 Oscar-ehdokkaat julki – saako Leonardo DiCaprion ura vihdoin kruununsa?

Golden Globe -gaalan paras hetki: Leonardo DiCaprion ilme, kun hän jäi Lady Gagan jyräämäksi