Hyppää pääsisältöön

Aki Kaurismäen mykkä Juha

Sakari Kuosmanen ja Kati Outinen elokuvassa Juha (1999).
Sakari Kuosmanen ja Kati Outinen elokuvassa Juha (1999). Kuva: Yle Kuvapalvelu juha

Aki Kaurismäen moderni mykkäelokuva kertoo klassisesta aiheesta: Shemeikka houkuttelee maalaismieheltä nuorikon, joka päätyy bordelliin. Ilotalon madamena nähdään hehkuva Elina Salo.

Sakari Kuosmanen on Juha ja Kati Outinen hänen nuorikkonsa Marja. Eksoottinen Shemeikka on saanut esittäjäkseen ranskalaisen André Wilmsin. Kaurismäen tulkinnassa Juhani Ahon klassisesta tarinasta vastakkain asettuvat rehti mutta työteliäs maalaiselämä ja joutilas paheitten värittämä kaupunkilaisuus.

Elina Salo tekee pienen, mutta luonteikkaan ja merkittävän roolin Shemeikan sisarena, joka veljensä kanssa ylläpitää pienimuotoista ilotaloa.

Shemeikka hurmaa Marjan, mutta saatuaan hänet pois Juhan kainalosta, Shemeikka hylkää hänet muitten miesten viihdykkeeksi. Ujo ja arka Marja ei edes ymmärrä olevansa raskaana.

Traagisen tarinan inhimilliseesä kulminaatiopisteessä on Elina Salon esittämä madame, joka hoitaa velvollisuutensa, mutta josta kuitenkin säteilee ymmärtämys ja myötätunto Marjaa kohtaan. Elokuvan kohokohtiin kuuluu Elina Salon laulama chanson Le Temps des cerises, Kirsikankukkien aikaan: esityksen aikana mykkä elokuva syttyy soimaan koskettavasti.

Timo Salmisen kuvaaman elokuvan jokainen kuva on tarkkaan harkittu ja rajattu. Otokset ovat staattisia ja hitaita, mutta täynnä jännitteitä ja latausta. Elokuvan jättämä jälki muistuttaa hienoa ja tunnekylläistä mustavalkoista valokuvanäyttelyä.

Elina Salo ja Matti Rantanen esittävät chansonin Aki Kaurismäen elokuvassa JUha (1999).
Elina Salo ja Matti Rantanen esittävät chansonin. Elina Salo ja Matti Rantanen esittävät chansonin Aki Kaurismäen elokuvassa JUha (1999). Kuva: YLE matti rantanen
 • Juha (1999) Pääosissa Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, André Wilms, Elina Salo, Markku Peltola, Esko Nikkari, Outi Mäenpää, Tuire Tuomisto. Käsikirjoitus ja ohjaus Aki Kaurimäki. Perustuu Juhani Ahon samannimiseen romaaniin. Tuotanto Sputnik Oy.

Elokuva on edellisen kerran esitetty Teemalla vuonna 2016. Artikkelia on muokattu joulukuussa 2017.

Lue lisää:

Kaurismäen elokuvat Teemalla

Melankolisen nostalgian mestari – mikä tekee Aki Kaurismäen elokuvista tunnettuja ja suosittuja?

Kaurismäen elokuvien tyyli on hyvin tunnistettava, mutta millaisista elementeistä se koostuu? Nyt on hyvä aika tehdä oma arvionsa, kun Teema esittää ohjaajan koko tuotannon.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema