Hyppää pääsisältöön

4.2. Kino Suomi: Tigrero – elokuva joka ei valmistunut

Jim Jarmusch Mika Kaurismäen dokumentissa Tigrero.
Jim Jarmusch Mika Kaurismäen dokumentissa Tigrero. Kuva: YLE tigrero

Elokuvaohjaaja Samuel Fuller halusi tehdä vuonna 1954 elokuvan Brasilian viidakossa. 40 vuotta myöhemmin hän matkaa Jim Jarmuschin ja Mika Kaurismäen kanssa kesken jääneen elokuvan kuvauspaikoille.

Tigrero on “elokuvallinen kertomus, jossa dokumentin ja fiktion keinotekoiset rajat on häivytetty”, totesi ohjaaja Mika Kaurismäki kun elokuva valmistui vuonna 1994. Nykyisin dokumentin rajat ovat jo livenneet niin elävästi fiktion suuntaan, että Tigreroa voinee huoletta nimittää dokumentiksi. Tai “dokumentaariseksi road movieksi”, kuten Kaurismäki määritteli.

Elokuvassa 82-vuotias kulttiohjaaja Samuel Fuller muistelee vuoden 1954 Hollywood-hankettaan, joka piti kuvattaman Brasilian sademetsien siimeksessä. Pääosiin kiinnitettiin kovia nimiä, John Wayne, Ava Gardner ja Tyrone Power. Hanke kuitenkin kariutui, ja jäljelle jäi vain Fullerin ennakkotutkimusmatkallaan kuvaamat filmikelat alkuasukkaista.

Samuel Fuller.
Samuel Fuller. Samuel Fuller. Kuva: Yle Kuvapalvelu samuel fuller

Kaurismäki kiinnostui aiheesta, ja ideoi Fullerin kanssa viidakkomatkan, jossa Fuller palaa Amazonin Karajá-intiaanien kylään, josta vuosikymmeniä vanhat filmit ovat peräisin. Kertojaksi hän houkutteli ohjaajakollega Jarmuschin: molemmat ohjaajat olivat Kaurismäen tuttavuuksia Sodankylän elokuvajuhlilta, ja he olivat esiintyneet myös hänen Helsinki-Napoli All Night Long -elokuvassaan.

Tigrero – elokuva joka ei valmistunut sai hyvän kansainvälisen vastaanoton ja sitä on esitetty monilla elokuvafestivaaleilla. Se onkin eräänlainen kaunis kunnianosoitus elokuvahulluudelle ja elokuva-alan eikoislaatuisuudelle.

Kolme vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen, lokakuussa 1997, Sam Fuller kuoli 85 vuoden ikäisenä.

  • Tigrero – elokuva joka ei valmistunut (Tigrero - A Film That Was Never Made. Suomi, Saksa, Brasilia, 1994) Pääosissa Samuel Fuller, Jim Jarmusch. Ohjaus ja käsikirjoitus Mika Kaurismäki. Tuotanto Marianna Films.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa