Hyppää pääsisältöön

Eagles liisi pitkään rocktaivaalla

Linda Ronstadtin taustabändinä aloittanut yhtye muodostui Eaglesiksi, kun laulaja-rumpali Don Henley ja kitaristi-laulaja Glenn Frey kasasivat kokoonpanon vuonna 1971. Yhden kaikkien aikojen menestyneimmän yhtyeen jäsenten runsas päihteiden käyttö ja sisäiset ristiriidat hajottivat yhtyeen vuonna 1980, kunnes se palasi lavoille 14 vuotta myöhemmin.

Esikoisalbuminsa Eagles julkaisi vuonna 1972. Yhtyeen nimeä kantavalta debyytiltä ihmisten suosioon nousivat muun muassa kappaleet Take It Easy, Witchy Woman ja Peaceful Easy Feeling. Tuolloin yhtyeen tyyli oli enemmän kallellaan countryn puoleen.

Vuonna 1973 julkaistulla Desperado-albumilla Eagles oli ottanut teemakseen Villin lännen, joka kuului myös levyn kappaleissa. Suuriksi hiteiksi muodostuivat balladi Desperado (jonka Kirka coveroi suomenkielisenä vuonna 1977 levyllänsä Kaksi Puolta) sekä leppoisasti polkeva Tequila Sunrise.

Kansanhuvit-ohjelmassa vuonna 1996 kuultiin suomalaisia tulkintoja Eagles-klassikoista. One of These Nights -kappaleen sielukkaasta laulusta vastasi Huviorkesterin basisti-laulaja Kari Vehkaluoto. Samassa ohjelmassa kuultiin myös versio Desperadosta, jonka vokaaleissa toimi aikanaan Turboksikin kutsuttu Timo Turpeinen.

Maailman suosituimpien ja myydyimpien joukkoon

Desperadon jälkeen yhtye hivuttautui poispäin country-soundista. Yhtyeen rockimpaa tyyliä edusti jo vuonna 1974 julkaistu levy On The Border, jolle mukaan oli tullut vierailemaan kitaristi Don Felder. Felder kuitenkin jäi yhtyeeseen, kun muut totesivat hänen soittotyylinsä sopivan mainiosti yhtyeen rockimpaan linjaan. Tässä vaiheessa levyjen sävellyspuolta olivat alkaneet dominoimaan kaksikko Henley–Frey. Kitaristi Felder oli myöhemmin vahvasti mukana säveltämässä yhtyeen tulevaa suurinta hittiä.

One Of These Nights albumi vuodelta 1975 jäi alkuperäisen kitaristin Bernie Leadonin viimeiseksi. Hänen tilalleen yhtyeeseen otettiin James Gang -yhtyeestä tuttu Joe Walsh, jonka elämäntyyli ei ainakaan rauhoittanut Eaglesin jo valmiiksi muodostuneita villejä rock 'n' roll -rutiineja. Vuoden 1975 albumilta yhdeksi mieleenpainuvimmista hiteistä on muodostunut One of These Nights -kappale, jonka suomalaisesta levyversiosta vastasi myös Kirka. Valvotaan vaan -kappale löytyy Kaksi puolta -albumilta.

Bernie Leadon nähtiin vielä satunnaisissa konserteissa Eaglesin mukana, mutta vasta 2010-luvulla.

1970-luvun puolivälissä Eagles oli noussut jo kansainvälisesti suurimpien yhtyeiden joukkoon. Vuonna 1976 julkaistu Their Greatest Hits (1971–1975) -kokelmalevy nousi moneksi vuodeksi kaikkien aikojen myydyimmäksi levyksi. Eaglesin suosio jatkoi kasvuaan, kun se julkaisi järkälemäisen Hotel California -albumin loppuvuodesta 1976. Yhtyeen tavaramerkiksi muodostunut, pääosin Don Felderin säveltämä Hotel California -biisi sisältää yhden kaikkien aikojen tunnistettavimman kitarasoolon. Walshin ja Felderin soittama harmoninen kliimaksi on äänestetty monesti kärkikastiin paras kitarasoolo -äänestyksissä.

Kappale voitti myös parhaan äänitteen palkinnon vuoden 1978 Grammyissä. Glenn Frey on kertonut biisin työnimenä olleen alkuvaiheessa Mexican Reggae. Hotel California oli myös viimeinen levy, jolla alkuperäinen basisti Randy Meisner soitti kokoonpanossa. Hänen tilalleen bändiin liittyi Poco-yhtyeestä tuttu Timothy B. Schmit.

Hitaasti syntynyt The Long Run -albumi julkaistiin vuonna 1979. Vaikka albumilta irtosi menestyssinglejä, on sitä pidetty pettymyksenä verrattuna Hotel Californiaan. Vain vajaa vuoden levyn julkaisun jälkeen Eagles hajosi.

Johtajakotkat kokeilivat siipiään soolona 1980-luvulla

1980-luvulla Eaglesin jäsenet koittivat siipiään soolourillaan, joista osa oli varsin menestyneitä. Varsinkin yhtyeen pääjehut Henley ja Frey saivat luotua isoja hittejä. Henleyn Dirty Laundry sekä The Boys of Summer saivat runsaasti soittoaikaa radiossa. Freyn tunnetuimpia soolokappaleita ovat muun muassa Beverly Hills kyttä -elokuvasta tuttu The Heat is On, The One You Love sekä You Belong to the City, jonka Frey sävelsi suosittuun Miami Vice -sarjaan. Kappaleen video nähtiin vuonna 1986 Mikko Alatalon juontamassa Hittimittari-ohjelmassa.

Helvetti jäätyy – Eagles palaa lavoille

Eagles palasi lavoille jälleen vuonna 1994 ja julkaisi live-levyn Hell Freezes Over. Albumia seurasi myös kaksi ja puoli vuotta kestänyt erittäin menestynyt kiertue. Kyseisellä kiertueella yhtyeessä soittivat Don Henley, Glenn Frey, Joe Walsh, Don Felder, and Timothy B. Schmit. Frey sanoi tuolloin, ettei yhtye ikinä hajonnut, vaan olivat vain 14 vuotta kestäneellä lomalla.

Rock 'n' Roll Hall of Fameen Eagles hyväksyttiin vuonna 1998. Eagles nähtiin enimmäisen kerran Suomessa vuonna 2001, kun yhtye konsertoi kahtena iltana Helsingissä. Vuonna 2001 kitaristi Don Felder potkittiin ulos yhtyeestä, josta seurasi oikeuskiistoja puolin ja toisin. Henley ja Frey saivat sovittua tapauksen Felderin kanssa vuonna 2007.

Yhtyeen ensimmäinen studioalbumi sitten The Long Runin ilmestyi vuonna 2007. Kaupallisesti hyvin menestyneen The Long Road Out of Eden -albumin tiimoilta yhtye nähtiin jälleen Suomessa vuonna 2009.

Yhtyeen perustajajäsen Glenn Frey menehtyi tammikuussa 2016. Alkuperäiskokoonpanossa soittanut basisti Randy Meisner kuoli heinäkuussa 2023.

Kirjallisuutta: Eagles – Taking It to the Limit, Ben Fong-Torres (2011)