Hyppää pääsisältöön

Heidi Suomi antoi kasvot keskenmenolle

Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä
Heidi Suomi vieraili Marja Hintikka Liven studiossa 18.1.2016 Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä Kuva: Yle/Gitte Enjala heidi suomi

Jokainen tuntee jonkun, joka on elämässään kokenut keskenmenon ja sen tuoman syvän tuskan. Silti aiheesta ja raskauden mystisistä alkuhetkistä vaietaan, ikään kuin niistä ei saisi puhua. Ainakaan niitä ei käsitellä suorissa tv- tai radiolähetyksissä. Kevätkauden ensimmäisessä Marja Hintikka Livessä urheilutoimittaja Heidi Suomi avautui omasta keskenmenostaan suoraan suomalaisten sydämiin.

Hetkelle, jolloin näkee raskaustestissä sen sinisen viivan, ei helposti löydy vertailukohtaa. Sen muistaa kirkkaana kuin eilisen päivän - vielä vuosikausia myöhemminkin. Koska siitä alkaa unelma. Ei siis ihme, että tunteet ja muistot tuon unelman särkymisestä ovat hitaita haihtumaan.

Pahinta keskenmenossa oli se menetys - se tunne, että tämä on nyt tässä.― Heidi Suomi

– Mulla on ollut kaksi pitkäaikaista ihmissuhdetta, joista toisessa oli ajankohtaista ruveta miettimään perhettä. Tuli yksi keskenmeno, joka on ollut vaikeimpia hetkiä elämässäni. Tämän jälkeen parisuhde päättyi ja jäin itsekseni. Pahinta keskenmenossa oli se menetys - se tunne, että tämä on nyt tässä, kertoo 41-vuotias, nykyään sinkkuna elävä Heidi suorassa tv-lähetyksessä.

Toipuminen on yksinäistä puuhaa

Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon ennen 12. raskausviikon täyttymistä. Heidi sai tietää oman raskautensa keskeytymisestä kolmen kuukauden ultrassa. Juuri siinä kohtaa, kun alkuraskauden oireet ovat jo ehtineet muuttaa omaa elämää äitiyden suuntaan. Siinä kohtaa, kun haluaisi jo kuuluttaa koko maailmalle, että nyt se oikeasti tapahtuu: meistä tulee perhe! Sen sijaan Heidi onkin joutunut kouluttamaan itsensä ajattelemaan, että tuota perhettä ei ehkä koskaan tule.

– Haaveenani oli perusarki, se kokonaisvaltainen tunnetila. Haluaisin niin kovasti harrastaa lasten kanssa. On maailman tylsintä olla joutilas ja ajelehtia, tulla työpäivän jälkeen kotiin ja paijata kissaa.

Heidi ei kuitenkaan halua olla perheellisille kateellinen.

Marja Hintikan haastattelussa 18.1. Jani Toivola ja Heidi Suomi
Marja Hintikka Liven kevään ensimmäisessä tv-lähetyksessä keskusteltiin sinkkukateudesta. Marja Hintikan haastattelussa 18.1. Jani Toivola ja Heidi Suomi Kuva: YLE yle marja hintikka live

Keskenmeno on naiselle äkkijyrkkä kasvun paikka. Fyysisen kokemuksen lisäksi on otettava vastaan oman ja puolison suru jostakin hyvin tärkeästä, mutta näkymättömästä. Kestettävä epätoivo oman elämänhallinnan hetkellisestä menettämisestä ja sen vaikutuksista elämään myöhemmin. Prosessi voi olla pitkä ja yksinäinen, koska raskaana olemisen kirjoittamaton sääntö on, ettei siitä tulisi puhua raskauden alkuvaiheessa - juuri silloin kuin ehkä eniten sitä tarvitsisi - eikä ainakaan ennen ensimmäistä ultraa. Raskaana olevalla äidillä ei silloin oman puolison tai toisen osapuolen lisäksi ole ketään, jonka kanssa puhua asiasta ja surra avoimesti ja häpeilemättä, jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan.

Kukaan lähipiirissäni ei oikein uskalla puhua lapsettomuudestani.― Heidi Suomi

Keskenmenon kokemusta vähätellään

Heidi Suomi pohti kipeän kokemuksen kanssa julkisuuteen tulemista pitkään ja oli jo odottanutkin puhelua aiheesta, kun Marja Hintikka Liven toimituksesta soitettiin. Toisena vieraana suositussa studiolähetyksessä oli kansanedustaja ja kaksivuotiaan tyttären yh-isä, Jani Toivola.

– Kukaan lähipiirissäni ei oikein uskalla puhua lapsettomuudestani. Paitsi nyt, kun tulin tänne. Mua on lähestynyt tosi moni ja sanonut, että olen tosi rohkea, kun tulen tänne. Musta on mahtavaa, jos joku saa siitä jotain tukea tai lohtua, että toiset ihmiset puhuvat samoista asioista, totesi Heidi Marja Hintikan koskettavassa haastattelussa.

Keskenmeno hoidetaan lääketieteellisesti nykyään erittäin tehokkaasti, mutta resursseja jälkihoitoon on vähän. On tutkittu, etteivät naiset usein saa tarvitsemaansa tukea keskenmenon hetkellä tai sen jälkeen. Ei ole myöskään lainkaan harvinaista, että menetyksen kokemista vähätellään perustelemalla, että keskenmenoja tapahtuu niin paljon ja monelle useita kertoja peräkkäin. Alkuraskaudesta edes jollekin ulkopuoliselle ääneen kertominen auttaisi tuhansia naisia, jotka joskus löytävät itsensä Heidin tilanteesta. Keskenmenoa saa avoimesti surra eikä kokemuksen tarvitse määrittää naisen koko loppuelämää. 80 prosenttia alkuraskauden keskenmenon kokeneista naisista saa lapsen seuraavan viiden vuoden aikana.

Lisää teemasta myös tässä Akuutin jutussa. Entä miten mies kokee keskenmenon? Heikki Soini kirjoitti aiheesta.

Lisää ohjelmasta

Pariskunta halaa
Pariskunta halaa Kuva: Freeimages marja hintikka live
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä.
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri heikki soini kolumni
vihreäsilmäinen nainen tummassa kuvassa
vihreäsilmäinen nainen tummassa kuvassa Kuva: freeimages.com/Valerij Zhugan kateus
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.