Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Keskenmeno oli elämäni nöyryyttävin kokemus

Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä.
Heikki Soini: Toivon, ettei muiden tarvitsisi kokea tätä. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri heikki soini kolumni

Muistan sen kuin eilisen. Olin normaaliin tapaani lähtenyt myöhässä kotoa liikkeelle ja juoksin hiki päässä kohti tutkimushuonetta. Olimme menossa vaimoni kanssa ensimmäiseen ultraäänitutkimukseemme, joka oli ajoitettu raskauden oletetulle 12. viikolle. Olin kaikesta ihan pihalla ja jännitin tulevaa.

Kätilö tutki ruutua aikansa ja poistui sitten huoneesta. Hetken päästä hän tuli takaisin lääkärin kanssa. Lääkäri jatkoi koneen ääressä puuhastelua. Hetken touhuttuaan lääkäri sanoi: ”Ei mitään.”

Kätilö jatkoi samaan hengenvetoon kepeästi, kuin hyvää joulua toivottaen, "eihän täällä mitään ole, mutta senhän te varmaan jo arvasitte" - ja kääntyi meidän puoleemme. Olin niin hämilläni, että en vielä tajunnut mitä oli tapahtunut. Jostain sumun takaa kuulin lääkärin arvioivan, että alkion kehitys olisi loppunut jo ensimmäisinä päivinä, koska vaimoni mahakaan ei ollut kasvanut. Kätilö jatkoi vielä, että kun oli ollut sitä verenvuotoakin alkuraskauden aikana, niin kyllä tämä on ihan selvä tapaus. Tämän päälle kätilö vielä kysyi, teimmekö edes ikinä raskaustestiä.

Vaimoni itki lohduttomasti vieressäni ja minä rupesin vähitellen ymmärtämään, mitä oli tapahtunut. Tällä tavalla minua ei ollut koskaan aiemmin nöyryytetty.

Seuraavat tapahtumat tuntuvat olevan muistissani kuin jonkun muun kokemuksia, jotka olen vain kuullut kerrottavan. Suuttumuksen sumentamana kuuntelin, kuinka lääkäri ohjeisti, miten vaimoni kannattaisi varmuuden vuoksi ottaa pari pilleriä. Edessä olisi kuulemma kova mahakipu ja sen jälkeen voimakasta verenvuotoa. Veren mukana saattaisi kuulemma tulla ulos limakalvoja. Sitä ei kuulemma missään nimessä tarvitsisi pelätä, että ulos tulisi mitään sikiötä.

Meille raskauden keskeytyminen oli elämämme suurin ja merkittävin tapahtuma.

Kuollut lapsemme tuli sitten ulos frisbeegolfradan ulkohuussissa. Sinne se hautautui muiden ihmisten paskaan. Onneksi koppi oli niin pimeä, ettei vaimoni pystynyt tarkemmin tarkastelemaan limaisen ja verisen klöntin piirteitä. Taas itkettiin. Tai siis vaimoni itki ja minä jatkoin heittämistä. Tajusin kyllä mitä tapahtui, vaikka vaimoni ei tilanteen sattuessa mitään ääneen sanonutkaan. Emme olleet kaksistaan liikkeellä ja seurueemme oli sellainen, että tunteet oli nyt vaan padottava.

Kun myöhemmin pääsimme vaimoni kanssa käsittelemään kaiken tapahtuneen ja molemmat purkamaan tunteitamme, päätimme tehdä sairaalaan valituksen asioiden kulusta.

Meille raskauden keskeytyminen oli elämämme suurin ja merkittävin tapahtuma, mutta työtään tekeville ammattilaisille olimme tietysti vain yksi asiakas ennen kahvitaukoa. Kun kokee olevansa vain osa liukuhihnaa ja rutiinia ja saa vielä osakseen suoraa halveksuntaa ja väärän diagnoosin, toivoo, ettei muiden tarvitsisi kokea vastaavaa. Ajattelimme, että valituksemme voisi saada ammattilaiset taas hetkeksi muistamaan, että meille, heidän työnsä toiselle osapuolelle, kyseessä ei ole vain pilleriresepti ja vähän mahakipua.

Sairaalasta saamassamme vastauksessa kätilö pahoitteli omaa käyttäytymistään ja tapahtumien kulkua. Lääkäri oli edelleen mielestään oikeassa eikä anteeksi pyydellyt.

Lisää ohjelmasta

Pariskunta halaa
Pariskunta halaa Kuva: Freeimages marja hintikka live
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä
Heidi Suomi Marja Hintikka Livessä Kuva: Yle/Gitte Enjala heidi suomi
vihreäsilmäinen nainen tummassa kuvassa
vihreäsilmäinen nainen tummassa kuvassa Kuva: freeimages.com/Valerij Zhugan kateus
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.