Hyppää pääsisältöön

Malin musiikki ei vaikene

Malin musiikki ei vaikene (They Will Have to Kill Us First). Dokumenttielokuva.
Suomessakin vieraillut Songhoy Blues on yksi Mali-dokumentin suurenmoisista esiintyjistä. Malin musiikki ei vaikene (They Will Have to Kill Us First). Dokumenttielokuva. mali

"Soittimet ovat meidän Kalashnikovejamme." Dokumenttielokuva malilaisesta musiikista, sorrosta, rohkeudesta ja vastarinnasta.
Teema sunnuntaina 5.11.2017 klo 12.00. Areenassa 7 päivää

They Will Have to Kill Us First eli Malin musiikki ei vaikene on yhä polttavan ajankohtainen dokumenttielokuva Malista, jossa maan pohjoisosaan tunkeutuneet ääri-islamistit kielsivät kaiken musiikin kuoleman uhalla. Muusikot pakenivat etelään mutta eivät suostuneet vaikenemaan. Heidän aseenaan ovat nyt laulut ja soittimet.

Malin rikasta musiikkiperinnettä ei ole tapettu. Musiikillista vastarintaa rakentavat muun muassa Pohjois-Malin satakieli Khaïra Arby, tuaregilaulajat Fadimata "Disco" Walet ja Oumar Moussa Sidi sekä kovassa nousussa maailmalla oleva Songhoy Blues -yhtye.

"Ilman musiikkia ei ole elämää", sanoo Khaïra Arby.

Dokumenttielokuvan näistä rohkeista musiikintekijöistä ohjasi Johanna Schwartz. Elokuva sai ylistävien arvioiden saattelemana maailmanensi-iltansa SXSW-festivaalilla keväällä 2015. Suurenmoisen musiikin lisäksi ylistettiin elokuvan kuvausta ja leikkausta sekä vahvaa sanomaa. Teatteriensi-iltansa elokuva sai Britanniassa lokakuussa 2015.

"Välttämätöntä katsottavaa jos haluaa ymmärtää musiikin voimaa – politiikanteon välineenä, kommunikaatiokeinona ja perusihmisoikeutena", totesi brittilehti Dazed.

Ohjaaja Johanna Schwartz toteaa saatesanoissaan: "Olen äärettömän ylpeä siitä, että saan kertoa näiden muusikoiden tarinat maailmalle. He ovat selviytyneet helvetistä ja nyt he laulavat siitä. Konflikti Malissa ei ole ohi, ääriryhmien hyökkäykset jatkuvat joka hetki, mutta olen varma siitä että nämä muusikot jatkavat taistelua sen puolesta että he saavat laulaa."

Elokuvan ikäraja on 12, sillä se sisältää ahdistavia kuvia ääri-islamistien toteuttamista sharia-rangaistuksista ja sodan uhreista.

Teema oli ensimmäinen tv-kanava maailmassa, joka esitti tämän dokumenttielokuvan. Ensiesitys Teemalla oli keväällä 2016.

  • Mailin musiikki ei vaikene (They Will Have to Kill Us First), Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Johanna Schwartz.

Artikkeliin lisätty 29.1.2016 tieto Teeman tv-esityksen maailmanensi-illasta.
Uusintatiedot lisätty 29.9.2017.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa