Hyppää pääsisältöön

Mestaripianisti Nelson Freire soittaa Beethovenia RSO:n solistina

Pianisti Nelson Freire
Pianisti Nelson Freire nelson freire

Pianistilegenda Nelson Freire saapuu RSO:n solistiksi 27.–28.1. Tämä brasilialainen alansa huippu esiintyy harvoin ja välttelee julkisuutta, joten jokainen mestarin esiintyminen on tapaus. Ennakkotiedoista poiketen Freire soittaa RSO:n kanssa Beethovenin Keisarkonserton lisänimeä kantavan viidennen pianokonserton. Kapellimestari Manfred Honeckin johdolla ohjelmassa on myös Honeckin ja Tomas Illen sovitus Straussin Elektrasta sekä Straussin Ruusuritari-sarja. Konsertti 27.1. esitetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä sekä verkossa yle.fi/rso.

Ylistetty pianisti Nelson Freire syntyi Boa Esperançassa, pienessä kaupungissa Minas Gerais’n osavaltiossa Brasiliassa. Hänen vanhempansa havaitsivat varhain Freiren lahjakkuuden ja muuttivat Rio de Janeiroon, jotta poika pääsisi parempaan oppiin. Nise Obinon ja Lucia Brancon ohjauksessa hänestä kehittyikin mestaripianisti jo neljääntoista ikävuoteen mennessä. Voitettuaan 12-vuotiaana Rio de Janeiron pianokilpailun, hän lähti voittostipendin turvin opiskelemaan Wieniin. 23-vuotiaana Freire debytoi Lontoossa ja New Yorkissa saaden kriitikot ylistämään häntä ”koskettimien leijonaksi” ja ”kiinnostavimmaksi pianistiksi missä ikäluokassa tahansa”. Sittemmin Nelson Freire on kiertänyt maailmaa parhaimpien orkesterien solistina ja esiintynyt niin Valery Gergijevin, Riccardo Chaillyn, Kurt Masurin, David Zinmanin ja Seiji Osawan johdolla.

Itävallassa syntynyt Mandfred Honeck aloitti uransa alttoviulistina ja soitti yli kymmenen vuotta Wienin filharmonikoissa ja Wienin valtionoopperan orkesterissa. Kapellimestarin uransa hän aloitti Claudio Abbadon assistenttina niin ikään Wienissä. Honeck työskenteli myös Zürichin oopperassa, jossa hänelle myönnettiin arvostettu European Conductor’s -palkinto. Vuosina 2007–2011 hän toimi Stuttgartin valtionoopperan musiikillisena johtajana. Lisäksi hän on työskennellyt Norjan kansallisoopperan ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana sekä Oslon filharmonikkojen ja Tšekin filharmonisen orkesterin päävierailijana. Vuodesta 2008 Honeck on ollut Pittsburghin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja. Vierailevana kapellimestarina Honeck on johtanut mm. Leipzigin Gewandhaus -orkesteria, Dresdenin Staatskapelle -orkesteria, Amsterdamin Concertgebouw -orkesteria, Wienin, Los Angelesin ja New Yorkin filharmonikkoja, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita. Vuonna 2013 hän debytoi Berliinin filharmonikkojen johtajana ja levytti orkesterin ja viulisti Anne-Sophie Mutterin kanssa Dvořákin teoksia Deutsche Grammophon-levymerkille. Kuluvalla kaudella Honeck johtaa mm. Stuttgartissa, New Yorkissa, Lontoossa ja Amsterdamissa.

27.1. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 8

28.1. klo 19
TORSTAISARJA 5

Manfred Honeck, kapellimestari
Nelson Freire, piano
Richard Strauss / Manfred Honeck / Tomas Ille: Elektra, sinfoninen rapsodia
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 5
Richard Strauss: Ruusuritari-sarja
Liput: 8–32,50 €

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.