Hyppää pääsisältöön

Peruskoulu mullisti Suomen koululaitoksen

Suomen koululaitos uudistettiin perinpohjaisesti 1960- ja 1970-lukujen aikana. Luotiin peruskoulujärjestelmä, joka mahdollisti yleissivistävän koulutuksen kaikille suomalaisille varallisuudesta riippumatta. Koulukeskustelussa puhalsivat uudet tuulet ja vanhoja rakenteita ravisteltiin kunnolla.

Peruskoulujärjestelmän luominen aloitettiin vuonna 1972 Lapin läänistä. Jo sitä ennen eri puolilla Suomea tehtiin useita koulukokeiluja, joissa uusia opetussuunnitelmia ja -menetelmiä testattiin.

Vuonna 1969 kuvatussa ohjelmassa kerrotaan eri koulukokeiluista. Ohjelmassa vieraillaan mm. Helsingin, Lahden, Kuopion ja Savonlinnan kokeiluluokissa, joissa opetuksen uutta suuntaa etsitään.

Tavoitteena oli vanhentuneen koululaitoksen demokratisointi peruskoulujärjestelmän avulla. Kun maksulliseen oppikouluun oli mahdollista hakeutua vain varakkailla, ilmainen peruskoulu avasi opintien kaikille.

Peruskouluun siirryttiin Suomessa vaiheittain. Ensimmäisenä uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön vuonna 1972 Lapin läänissä, mistä uudistus asteittain levitettiin koko Suomeen. Viimeisenä peruskoulujärjestelmään siirryttiin pääkaupunkiseudulla. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen siirtyivät uuteen järjestelmään vuonna 1977.

Uusi koulujärjestelmä merkitsi myös opetussuunnitelmien ja -menetelmien perinpohjaista uudistamista. Suurimmat muutokset koskivat matematiikan, äidinkielen ja vieraiden kielten opetusta.

Vuonna 1969 kuvatussa ohjelmassa joukko-opin alkeita harjoitellaan jo esikoulussa. Myös ryhmätyöt, yksilöllinen opetus ja kielistudiot ovat uutta. Kouludemokratiakin tekee tuloaan, ja tavoitteena on osallistaa oppilaita opetussuunnitelmia koskevaan päätöksentekoon.

Teknisten apuvälineiden hienoimpana uutuutena ohjelmassa esitellään piirtoheitin. Tällainen ”opetusheijastin” tarvitaan jokaiseen luokkaan pysyvästi, ohjelmassa vaaditaan. Oppikirjat on suunnitelmissa korvata ”opetuspaketeilla”.

Ohjelmassa ovat haastateltavina mm. Jaakko Itälä, Reino Oittinen, Olavi Ketonen, Touko Voutilainen, Reijo Wilenius, Veli Skarra, Terttu Tupala, Pertti Siekari ja Keijo Ahti.

Teksti: Reijo Perälä

Poika ja nainen
Jo esikoulussa tutustuaan uuteen matematiikkaan. Poika ja nainen Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus elävä arkisto
Ryhmä esikoululaisia
Peruskoulun myötä suosioon tulivat ryhmätyöt. Ryhmä esikoululaisia Kuva: Yle kuvanauha kuakaappaus elävä arkisto
Lapset pihalla
Aikaa on myös pihaleikeille ja luoville harrastuksille. Lapset pihalla Kuva: Yle kuvanauha kuvakkaappaus elävä arkisto

Lisää ohjelmasta

Kommentit