Hyppää pääsisältöön

35 lehmää ja yksi Kalashnikov sekä Mama Africa kertovat ylpeästä Afrikasta – Teemalauantai 30.1.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa.
35 lehmää ja yksi Kalashnikov: sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinovoodoopainija Kinshasassa. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa sapeur Brazzavillessa (vas.) suri-heimon jäsen Etiopiassa ja albiinopainija Kinshasassa. Teemalauantai,35 cows and a kalashnikov

Afrikkalaista tyyliä ja ylpeyttä, miehistä kauneutta ja naisenergiaa, muotia ja musiikkia: Teemalauantain kaksi komeaa dokumenttielokuvaa ovat 35 lehmää ja yksi Kalashnikov sekä Mama Africa.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov (35 Cows and a Kalashnikov) on yltiöesteettinen, runollinen ja värikäs kuvaus miehisestä kauneudesta ja koristautumisesta Afrikassa, Etiopian suri-heimosta Brazzavillen dandyihin ja Kinshasan voodoopainijoihin. Näistä kolmesta elementistä syntyy upea triptyykki.

Eristäytyneessä Omon laaksossa Etelä-Etiopiassa asuvan suri-heimon (tai surma-heimon) jäsenet maalaavat alastomia vartaloitaan. Perinteisillä mutta mitä moderneimman näköisillä ihomaalauksilla vahvistetaan itsetuntoa. Sitä tarvitaan, kun heimon miehet osallistuvat rituaalisiin keppitaisteluihin, joiden yhtenä tavoitteena on tehdä vaikutus vastakkaiseen sukupuoleen. Kauneimman tytön myötäjäisten hinta on 35 lehmää ja yksi Kalashnikov-rynnäkkökivääri.

Brazzavillessa Kongossa tyyli on toinen. "Elämä on liian lyhyt ankeaan pukeutumiseen", julistaa sapeur eli viimeisen päälle tyylikäs ja värikäs herrasmies. Kaupungissa kukoistaa vertaansa vailla oleva miehinen pukeutumiskulttuuri. Nämä dandyt haluavat erottautua. "Hyvin pukeutuminen on viettelemistä."

Kongo-joen toisella puolella Kinshasassa voodoopainijat valmistautuvat illan otteluun. Mukana on albiinoita ja käärmeitä, koristautumista ja voimaa sekä kosolti taikuutta ja silmänkääntötemppuja.

Vuonna 2014 valmistuneen elokuvan ohjasi saksalainen Oswald von Richthofen (1955–2013). Hän kertoi haluavansa näyttää ihmisille toisenlaisen, uuden kuvan Afrikasta: "Ei lapsisotilaita, ei diktaattoreita, ei nälkää." Lapsuutensa Sudanissa viettänyt ohjaaja lähti etsimään pimeänä pidetyn maanosan ylpeää ja maagista puolta.

Elokuvan tuottajana toimi von Richthofenin ystävä ja työtoveri Roland Emmerich.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov -elokuva saa Teemalauantaissa tv-ensi-iltansa. Elokuva on aiemmin esitetty Suomessa vain DocPoint-festivaalilla 2015.

Miriam Makeba. Arkistokuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. .
Miriam Makeba. Arkistokuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. . mama africa,Teemalauantai
Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa.
Miriam Makeba. Kuva Mika Kaurismäen dokumenttielokuvasta Mama Africa. mama africa,Teemalauantai
Mama Africa. Miriam Makeba. Kuva dokumenttielokuvasta.
Mama Africa. Miriam Makeba. Kuva dokumenttielokuvasta. mama africa
En laula politiikasta vaan totuudesta."― Miriam Makeba

Afrikka-illan toinen dokumenttielokuva on täynnä naisenergiaa ja upeaa musiikkia. Mama Africa on muotokuva maailmankuulusta eteläafrikkalaisesta laulajasta ja kansalaisoikeustaistelijasta, jäljittelemättömästä Miriam Makebasta. Makeba (1932–2008) omisti elämänsä paitsi musiikille myös taistelulle rasismia ja köyhyyttä vastaan, tasa-arvon ja rauhan puolesta.

Makeba oli Mama Africa, eteläafrikkalaisen musiikin kuningatar, mutta apartheidin vastustajana hän joutui viettämään vuosikymmeniä maanpaossa. "En laula politiikasta vaan totuudesta", Makeba itse sanoi. Kotimaahansa hän palasi vasta vuonna 1991.

Mika Kaurismäen ohjaama dokumenttielokuva sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla 2011.

Teemalauantai 30.1.

  • Klo 21.30 35 lehmää ja yksi Kalashnikov (35 Cows and a Kalashnikov), Saksa 2014. Dokumenttielokuva, ohjaus Oswald von Richthofen.
  • Klo 22.53 Mama Africa, Suomi 2011. Dokumenttielokuva, ohjaus Mika Kaurismäki.

Teemalauantai on osa Teeman kevään Rikas Afrikka -kokonaisuutta.

35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa suri-heimon jäsen Etiopiassa.
Etiopialaisen suri-heimon soturi. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen. Kuvassa suri-heimon jäsen Etiopiassa. Teemalauantai,ossie von richthofen
35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Suri-heimon jäseniä. Kuva dokumenttielokuvasta.
Suri-heimon takapuolia. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Suri-heimon jäseniä. Kuva dokumenttielokuvasta. Teemalauantai,35 cows and a kalashnikov
35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Kuvassa Mwimba Texas (albiino) ja tunnistamattomia tyyppejä Kinshasassa. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen..
Kinshasan voodoopainijoita. 35 lehmää ja yksi Kalashnikov. Kuvassa Mwimba Texas (albiino) ja tunnistamattomia tyyppejä Kinshasassa. Dokumenttielokuva, ohjaus Ossie von Richthofen.. Teemalauantai,35 cows and a kalashnikov

Katso 35 lehmää ja yksi Kalashnikov Yle Areenassa

Katso Mama Africa Yle Areenassa

Mama Africa uusitaan Teemalla neljästi: la 6.2. klo 12.50, to 18.2. klo 23.50, su 21.2. klo 14.15 ja ti 23.2. klo 23.05.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa