Hyppää pääsisältöön

Donnerin laulusarja tekee modernia kunniaa perinteelle

Suomalaiset laulusarjat ovat ihmeen harvassa, vaikka luulisi että Schubertin jalanjäljissä olisi helppo kulkea kohti tiivistä, intiimiä lied-ilmaisua. Uusi levytys onneksi palauttaa mieliin Henrik Otto Donnerin laulusarjan Tyst musik vuodelta 1992. Ruotsinkielisen tekstin kirjoitti runoilija Johan Bargum.

Donner / Tyst musik
Donner / Tyst musik uudet levyt

Tyst musik on mitä otsikko lupaa - hiljaista, intiimiä musiikkia. Donner ja Bargum tavoittelivat jännitettä modernin ilmaisun ja lied-perinteen välille, ja kumpikin onnistui tahoillaan. Bargumin runojen tasainen, perinteinen säerakenne antaa teokselle ryhtiä, samoin yhden aihepiirin moniulotteinen käsittely. Donnerin sävelkieli on kiehtovan pelkistettyä. Musiikkia kuljettavat melodia ja vapaatonaalinen harmonia, eivät tekstuurit tai efektit. Välillä kuuluu viitteitä leppoisaan jazziin, aivan kuten Schubert saattoi leikitellä kansanlauluilla.

Välillä Donnerin melodiat ovat intonaatioltaan pirullisia, mutta Gabriel Suovasen tarkasti leikkaava ääni toimii hyvin. Pianisti Markus Vaara soittaa kauttaaltaan levollisen tarkasti, mikä tukee laulujen läpikuultavaa tunnelmaa.

Herkkää lied-elämystä auttavat myös erittäin tyylikkäät levykannet, mutta ei äänitys, joka on kova, läheinen ja keinokaikuinen. Sointuisampi akustiikka veisi ajatukset vielä lähemmäs Schubertin perintöä.

Henrik Otto Donner: Silent Music. - Gabriel Suovanen, baritoni, ja Markus Vaara, piano. (TUM Records, TUM-A CD 010)

Kuuntele Uudet levyt 22.1.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.