Hyppää pääsisältöön

Donnerin laulusarja tekee modernia kunniaa perinteelle

Suomalaiset laulusarjat ovat ihmeen harvassa, vaikka luulisi että Schubertin jalanjäljissä olisi helppo kulkea kohti tiivistä, intiimiä lied-ilmaisua. Uusi levytys onneksi palauttaa mieliin Henrik Otto Donnerin laulusarjan Tyst musik vuodelta 1992. Ruotsinkielisen tekstin kirjoitti runoilija Johan Bargum.

Donner / Tyst musik
Donner / Tyst musik uudet levyt

Tyst musik on mitä otsikko lupaa - hiljaista, intiimiä musiikkia. Donner ja Bargum tavoittelivat jännitettä modernin ilmaisun ja lied-perinteen välille, ja kumpikin onnistui tahoillaan. Bargumin runojen tasainen, perinteinen säerakenne antaa teokselle ryhtiä, samoin yhden aihepiirin moniulotteinen käsittely. Donnerin sävelkieli on kiehtovan pelkistettyä. Musiikkia kuljettavat melodia ja vapaatonaalinen harmonia, eivät tekstuurit tai efektit. Välillä kuuluu viitteitä leppoisaan jazziin, aivan kuten Schubert saattoi leikitellä kansanlauluilla.

Välillä Donnerin melodiat ovat intonaatioltaan pirullisia, mutta Gabriel Suovasen tarkasti leikkaava ääni toimii hyvin. Pianisti Markus Vaara soittaa kauttaaltaan levollisen tarkasti, mikä tukee laulujen läpikuultavaa tunnelmaa.

Herkkää lied-elämystä auttavat myös erittäin tyylikkäät levykannet, mutta ei äänitys, joka on kova, läheinen ja keinokaikuinen. Sointuisampi akustiikka veisi ajatukset vielä lähemmäs Schubertin perintöä.

Henrik Otto Donner: Silent Music. - Gabriel Suovanen, baritoni, ja Markus Vaara, piano. (TUM Records, TUM-A CD 010)

Kuuntele Uudet levyt 22.1.2016, toimittajana Kare Eskola.