Hyppää pääsisältöön

Ilkka Nummisto ja Keijo Manni showpainivat Raision illassa

Wrestling on painimuoto, jota voisi sanoa pikemminkin näytökseksi kuin huippu-urheiluksi. Ottelut ja niiden kulku on nimittäin tarkkaan sovittu etukäteen. Laji on erityisen suosittua Yhdysvalloissa. Suomeen tämä näytöspaini saapui vuonna 1989, jolloin wrestlingin SM-tatamilla kohtasivat entinen huippupainija Keijo Manni ja Suomen voimamiesten todellinen alkuhärkä Ilkka Nummisto.

Wrestling-näytöspainin ideana on ennen kaikkea viihdyttää yleisöä. Vaikka ottelut näyttävät hurjilta, on kaikki aina tarkasti ennalta sovittua. Raisiossa miteltiin ensimmäistä kertaa tämän amerikkalaisen showpainin Suomen-mestaruudesta.

Ennen W-hetkeä Maailman kisat -ohjelmassa nähtiin näyte myös toisesta lajiharvinaisuudesta: jo 1800-luvulla kehitetystä sirkuspainista. Sirkuspainissa ei lasketa pisteitä taikka aikaa, ottelu päättyy vasta kun toinen ottelija tulee selätetyksi. Yli kymmenminuuttisen väännön voitti lopulta Harri Koskela. Hänen vastapuolenaan tatamilla paini Jukka Ahokas.

Vastakkain Ilkka "Ilu" Nummisto, Suomen Hulk Hogan ja Keijo "Keke The Giant" Manni.― Selostaja Mauri Myllymäki

Raportin ja paini-illan kohokohta oli kuitenkin wrestling-ottelu. Lajin muotoon kuuluen televisiokamerat nostattivat ottelutunnelmaa tallentamalla wrestling-ukkojen valmistautumista jo pukukopissa. Voimamiehenä tunnettu Ilkka Nummisto kerrytti raivotasojaan vastaanottamalla avokämmenlyöntejä poskilleen. Myös Keijo Mannilla löytyi pilkettä silmäkulmastaan ja nämä "perussuomalaiset nallekarhut" äityvät kiinni erotuomariin jo ennen ottelun alkua.

Lopulta painikehään asti saatu ottelu oli muotoa 2 kertaa 2 minuuttia, ilman turhan tarkkoja sääntöjä taikka rajoituksia. Paini tuomittiin lopulta tasapeliksi ja suurmiehet osoittautuivat jälkihaastattelussa edelleen ystävyksiksi.

Artikkelin toisessa videossa seurataan wrestlingin alkumuotoa, näytöstyyppistä vapaapainia Pariisissa vuonna 1955. Sopimusehtojen mukaisesti kyseinen video on katseltavissa vain Suomessa.

Oheisen tapahtumataltioinnin julkaisun myötä käyttäjämme löysi Raision ammattilaispaini-illan mainoksen vuoden 1989 Voimamies-lehdestä.

Skip Twitter post

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto