Hyppää pääsisältöön

Istu ja pala!

Toisille annetaan kuupalla, toisille sangolla. Mitä tapahtuu, kun piiskalöylyissä istumisesta tulee ylitsepääsemätön pakkomielle, jatkosodan revanssi?

Kilpasaunojat on tilaustyö, johon kirjailija Pärttyli Rinne sai aiheen Radioteatterin Juha-Pekka Hotiselta. Kuunnelma on saanut alkusysäyksensä löylyn MM-kisoissa 2010 sattuneesta murhenäytelmästä, jossa venäläinen saunoja kuoli ja suomalaisen ihosta paloi 70%.

Rinteen mukaan aihe oli karmeudessaan myös väkisinkin koominen – saunoa kuolemaan asti – ja lisäksi se tarjosi mahdollisuuden tarkastella paitsi saunomista itseään, myös sodan ja voittamisen filosofiaa ja psykologiaa ja toisaalta kepeästi Suomen ja Venäjän suhteita.

Kuunnelmassa finaalin sitkeimmän taisteluparin muodostavat saunakuningas Toivo (Timo Tuominen) ja Venäjän edustaja, perinteisen karhumainen Ivan (David Kozma). Tukena ja apuna taistossa ovat mm. heidän vaimonsa Anu ja Jelena (Jemina Sillanpää sekä Alina Tomnikov).

Kilpailijat elävät ja hengittävät löylyä ja saunan ideaa

"Kirjoittaessa pohdin kilpailemistakin enemmän voittamisen kysymystä. Voittajissa voitontahto on ikään kuin absolutisoitunut. Voittajat ovat kadottaneet kykynsä luovuttaa. Voittaminen on eräänlainen vaihtoehdottomuuden tila – ei ole kysymyksiä, ei ole mitään muuta mahdollisuutta. Kyse on äärimmäisestä peräänantamattomuudesta, oli vastus millainen tahansa. Kilpasaunojien tavoite on säilyttää pakaroiden kosketus kuumaan puupenkkiin siihen asti, kunnes toisten kipu on käynyt sietämättömäksi, nämä ovat lähteneet ja sauna on tyhjentynyt. Heidän filosofiassaan on yksi käsky: Istu",kertoo Rinne.

sisältäpäin räjähtävä saunawestern

"Toisaalta, vaikka tarinassa onkin päähenkilönä saunakuningas Toivo, halusin luoda polyfonisen tai moniäänisen maailman, jossa on useita sisäiskertojia hieman kuin Heiner Müllerin näytelmissä. Müllerhän sanoi, että näytelmän tulee tavoittaa sellainen kompleksisuus, että se ”räjähtää sisältä käsin”. Tyylilajin suhteen tavoitteenani olikin sitten kirjoittaa ikään kuin ”sisältäpäin räjähtävä saunawestern”, Rinne jatkaa.

…nyt koko maailman huomio on keskittynyt meihin.

Kilpasaunojien ohjaajana toiminut Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela kuvailee suomalaista voittamisen viettiä näin:

"En ole ollenkaan varma onko suomalainen mentaliteetti ainutlaatuinen maailmassa suhteessa pyrkimykseen olla jossain maailman paras. Uskon vakaasti, että olemme tässä suhteessa yksi himoikkaimmista kansakunnista. MM -tasoinen löylykilvoittelu kuuluu samaan kilpailuperheeseen eukonkannon, suojalkapallon, kännykänheiton ja monen muun innovatiivisen lajin kanssa.

Vaikka lajit cityeläjästä tuntuvatkin ehkä huvittavilta, niihin osallistuvalle viikonloppu esimerkiksi äestyksen MM -kisoissa on hetki universumin keskipisteessä, kuten saunakuningasta näyttelevä Timo Tuominen kiteytti juurikin kyseisten äestyksen MM -kisojen suhteen. Pikkupoikana pohjanmaalaisen pellon reunalla traktoreita seuratessa sielun läpäisevä onnen ja autuuden tunne oli, että nyt koko maailman huomio on keskittynyt meihin."

Kilpasaunojat Yle Radio 1:ssä sunnuntaina 24.1. klo. 15:00. Uusinta maanantaina 25.1. klo. 19:03.
Kuultavissa ja katseltavissa Yle Areenassa 30 vrk. 24.1. alkaen - Areenassa on myös tarjolla kuunnelmaan tehty audiovideo.

Toimittaja:
Pekka Savolainen
Tuottaja
Radioteatteri Yle Draama