Hyppää pääsisältöön

Lisää kaloreita Zemlinskyyn?

Itävaltalainen säveltäjä Alexander Zemlinsky herkutteli myöhäisromanttisilla suurmuodoilla, etenkin oopperalla. Kenties tästä hänen moderni kollegansa Richard Dünser sai mieliteon lisätä myös Zemlinskyn liedien ja toisen jousikvarteton kalorimäärää sovittamalla ne orkesterille - tosin pienelle. Nyt piskuinen Lapin kamariorkesterikin pystyy soittamaan Zemlinskyä - mutta kannattiko?

Zemlinsky / Storgårds
Zemlinsky / Storgårds uudet levyt

Richard Dünser päätyi peukaloimaan Zemlinskyn sellaisia liedejä, joiden teemana on yö ja uni. Pianosäestyksestä Dünser on kehinyt auki uskottavaa tunnelmaromantiikkaa, ja kamariorkesteri kokoonpanona viittaa parahultaisesti 1900-luvun alun ekspressionismiin, joka Zemlinskyn lauluissa on idullaan. Uudessa muodossaan laulut soivat herkästi ja sävykkäästi, mutta rohkeutta puuttuu. Dünser olisi saman tien voinut päästää valloilleen koko sinfoniaorkesterin turpeassa täyteläisyydessään.

Solistina laulaa ahvenanmaalainen, nykyään Frankfurtin oopperassa vaikuttava Jenny Carlstedt. Hänen äänensä on tällä hetkellä oivassa kunnossa ja kypsynyt täyteläiseksi - silti jään kaipaamaan yöllisen pehmeitä sävyjä ja pianissimoita, koska pikkuorkesterin yli ei tarvitse huutaa.

Zemlinskyn toisen jousikvarteton kamariorkestrointi on sitten kokonaan Lapin kamariorkesterin näytöstä. Dünser on levittänyt teoksen ankaran kromatiikan ja synkän kontrapunktin osaksi puhaltimille, mikä helpottaa sekä esitystä että kuuntelua. Kuitenkin tuntuu, että kalorit ovat lisääntyneet, mutta ravintoarvo pysynyt.

Zemlinsky-spesialistiksi kehkeytynyt John Storgårds ohjailee orkesteriaan erittäin täsmälliseen ja sulokkaaseen ilmaisuun, ja pieni yhtye kaivaa sovituksista kaiken soinnin irti. Silti tuntuu, että rovaniemeläisten osaaminen pääsisi paremmin esiin, jos joukkio saisi kelluskella osana valtavan myöhäisromanttisen orkesterin pakotonta sointikehtoa.

Richard Dünserin Zemlinsky-sovitukset tuntuvat siis jäävän käyttömusiikiksi. Ondine-yhtiön laadunvalvonnassakin on toivottavaa - fortissimo-kohtiin on jäänyt häijyä digitaalisäröä.

Alexander Zemlinsky (sov. Richard Dünser): Seitsemän laulua yöstä ja unesta; Kamarisinfonia. - Lapin kamariorkesteri/John Storgårds ja Jenny Carlstedt, mezzosopraano. (Ondine, ODE-1272-2)

Kuuntele Uudet levyt 22.1.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.