Hyppää pääsisältöön

Lisää kaloreita Zemlinskyyn?

Itävaltalainen säveltäjä Alexander Zemlinsky herkutteli myöhäisromanttisilla suurmuodoilla, etenkin oopperalla. Kenties tästä hänen moderni kollegansa Richard Dünser sai mieliteon lisätä myös Zemlinskyn liedien ja toisen jousikvarteton kalorimäärää sovittamalla ne orkesterille - tosin pienelle. Nyt piskuinen Lapin kamariorkesterikin pystyy soittamaan Zemlinskyä - mutta kannattiko?

Zemlinsky / Storgårds
Zemlinsky / Storgårds uudet levyt

Richard Dünser päätyi peukaloimaan Zemlinskyn sellaisia liedejä, joiden teemana on yö ja uni. Pianosäestyksestä Dünser on kehinyt auki uskottavaa tunnelmaromantiikkaa, ja kamariorkesteri kokoonpanona viittaa parahultaisesti 1900-luvun alun ekspressionismiin, joka Zemlinskyn lauluissa on idullaan. Uudessa muodossaan laulut soivat herkästi ja sävykkäästi, mutta rohkeutta puuttuu. Dünser olisi saman tien voinut päästää valloilleen koko sinfoniaorkesterin turpeassa täyteläisyydessään.

Solistina laulaa ahvenanmaalainen, nykyään Frankfurtin oopperassa vaikuttava Jenny Carlstedt. Hänen äänensä on tällä hetkellä oivassa kunnossa ja kypsynyt täyteläiseksi - silti jään kaipaamaan yöllisen pehmeitä sävyjä ja pianissimoita, koska pikkuorkesterin yli ei tarvitse huutaa.

Zemlinskyn toisen jousikvarteton kamariorkestrointi on sitten kokonaan Lapin kamariorkesterin näytöstä. Dünser on levittänyt teoksen ankaran kromatiikan ja synkän kontrapunktin osaksi puhaltimille, mikä helpottaa sekä esitystä että kuuntelua. Kuitenkin tuntuu, että kalorit ovat lisääntyneet, mutta ravintoarvo pysynyt.

Zemlinsky-spesialistiksi kehkeytynyt John Storgårds ohjailee orkesteriaan erittäin täsmälliseen ja sulokkaaseen ilmaisuun, ja pieni yhtye kaivaa sovituksista kaiken soinnin irti. Silti tuntuu, että rovaniemeläisten osaaminen pääsisi paremmin esiin, jos joukkio saisi kelluskella osana valtavan myöhäisromanttisen orkesterin pakotonta sointikehtoa.

Richard Dünserin Zemlinsky-sovitukset tuntuvat siis jäävän käyttömusiikiksi. Ondine-yhtiön laadunvalvonnassakin on toivottavaa - fortissimo-kohtiin on jäänyt häijyä digitaalisäröä.

Alexander Zemlinsky (sov. Richard Dünser): Seitsemän laulua yöstä ja unesta; Kamarisinfonia. - Lapin kamariorkesteri/John Storgårds ja Jenny Carlstedt, mezzosopraano. (Ondine, ODE-1272-2)

Kuuntele Uudet levyt 22.1.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

  Musiikkiesityksiä Ylen arkistosta.

  Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

 • Sankaribaritoni äänessä – Soiva joulukalenteri

  Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

  Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta! Klikkaa luukkuja ja pääset kuuntelemaan oopperaa, liediä, suomalaista laulustoa sekä orkesterikappaleita, kamari- ja pianomusiikkia. Ensimmäisessä luukussa esiintyjiä on yhden sijaan kolme, ole hyvä!

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.