Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Suojelemme lapsemme kuoliaaksi!

Marja Hintikka: Suojelemme lapsemme kuoliaaksi!
Marja Hintikka: Suojelemme lapsemme kuoliaaksi! Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka kolumnikuva

Kahvinkeitto keskeytyy taas kerran kopsahdukseen, jota seuraa lohduton itku. 1-vuotiaani on kellahtanut selälleen kaakelilattialle, jätettyään ensin sormet kaapin väliin. Kaapin, joka on täynnä shampoita, kasvorasvoja ja muuta kosmetiikkaa, joka herra taaperoa erityisesti kiinnostaa. Herkkua on myös vessaharja.

Tunnen piston sydämessäni. Olen "baby proof" -asioissa aivan aloittelija moniin ystäviini verrattuna. Amerikkalaiset toverini olisivat höveliydestäni kauhuissaan. Myrkylliset pesuaineet, lääkkeet ja veitset ovat toki meilläkin lasten ulottumattomissa, ikkunat on varmistettu ja turvaistuimet oikein asennettu. Pöydänkulmat ja kaapinovet sen sijaan retkottavat ilman minkäänlaisia suojia ja lapsilukkoja. Pitäisikö siis ostaa se moneen kertaan markkinoitu taaperokypärä? Suojelenko lastani oikein ja riittävästi?

Tuttuja fiiliksiä monelle, vaikka suomalaiset lapset elävät monin tavoin turvallisempaa elämää kuin koskaan aikaisemmin. Lasten ja nuorten tapaturmaiset kuolemat, hukkumiset ja myrkytykset ovat vähentyneet merkittävästi 1970-luvulta. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana alle 14-vuotiaiden liikennekuolemat ovat puolittuneet. Lakeja on muutettu ja vaaran paikoista tiedetään paremmin. Ja nämähän ovat iloisia uutisia, tietenkin!

Osaanko antaa lapsen lentää - kypärä päässä mutta siipiä katkaisematta?

Kehitys on ollut yksinomaan positiivista, mutta samalla olemme lapsistamme superhuolissamme - enemmän kuin koskaan. Mietimme jatkuvasti, missä menee hyvän suojelun ja ylisuojelun raja. Osaanko antaa lapsen lentää - kypärä päässä mutta siipiä katkaisematta?

Kaikkialle levittäytynyt vanhemmuuden turvallisuuspuhe ahdistaa. Kun lapsi kokeilee liikkumista puistossa, tekee mieli kieltää ja varoittaa. Ihan vain vallitsevan normin vuoksi, etten vain vaikuttaisi välinpitämättömältä vanhemmalta.

Lasten turvallisuudesta on tullut myös valtava bisnes. “Jos haluat ajatella lapsesi parasta” -lauseella saa tuoreen äidin ja isän ostamaan melkein mitä tahansa, hinnasta välittämättä. Uusia pelonaiheita, kuten netti ja sosiaalinen media lieveilmiöineen nostetaan kasvatuskeskusteluun jatkuvasti. Miten suojella lasta sellaiselta, josta itsekään ei ole täysin kartalla? Miten olisin osannut ohjeistaa lasta siitä, mitä Periscopen suorissa lähetyksissä kannattaa itsestään paljastaa, kun en ollut vielä kuullutkaan koko sovelluksesta? Miten ylipäänsä voisi tietää suojelevansa oikeilta asioilta?

Kansantaloustieteilijä Tatu Hirvonen kehottaa kirjassaan “Varo varo varo - irti ylisuojelevasta kasvatuksesta” vanhempia miettimään, ohjaako lastaan arkailemaan vai seikkailemaan. Hän kertoo esimerkin lastentapahtumasta, jossa äiti kehottaa lastaan ennen pomppulinnaan menoa käyttäytymään varovasti. Kun lapsi sitten seisoo tumput suorina keskellä pomppulinnaa, äiti turhautuu ja huutaa “pompi nyt!”

Elämä opettaa, eikä elämältä ketään voi suojella.

Hirvosen mukaan olemme unohtaneet riskien myönteisen merkityksen lasten kasvulle ja oppimiselle, tehneet lapsistamme elämänpelkoisia ja ylivarovaisia. Turha ihmetellä, jos lapsi mieluiten istuu kotona, pelaa konsolia ja tuijottaa telkkaria. Itsehän viestimme jatkuvilla kielloilla ja varoituksilla, että koti on ainoa turvallinen paikka maailmassa. Elämä opettaa, eikä elämältä ketään voi suojella. Kiitos Tatu ajattelemisen aiheesta, tästä on pakko keskustella!

Maanantain 25.1. suorassa tv-lähetyksessä kuulemme kahden tytön äidin, huumeongelmista kärsineen siskonsa menettäneen Martina Aitolehden ajatuksia huolesta, suojelemisesta, kielloista ja varoituksista. Miten läheisen dramaattinen menettäminen on vaikuttanut Martinan kokemukseen äitiyden vastuusta ja huolesta? Oman painavan sanansa riskien otosta ja hallinnasta vanhemmuudessa sanoo syntymähurjapää, mäkihypyn olympiavoittaja ja maailmanmestari Toni Nieminen.

Lisäksi suorassa lähetyksessä Järvisen temppuilijaperheen lapset kiipeilevät telineillä - ja meitä pelottaa. Kuulemme myös Amerikan huonoimmaksi äidiksi ristityn, Free Range Kids -liikkeen perustajan Lenore Skenazyn manifestin.

Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Lisää ohjelmasta

poika suojalaseissa
poika suojalaseissa Kuva: freeimages.com/Kriss Szkurlatowski marja hintikka live
Lasten suojelu
Lasten suojelu Kuva: Freeimages marja hintikka live
Lenore Skenazy
Lenore Skenazy Kuva: Lenore Skenazy usa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.