Hyppää pääsisältöön

Pierné - spektralisti sata vuotta ennen aikojaan

Germaaninen musiikkiperinne vaikuttaa Suomessa niin vahvasti, että olemme lähes kuuroja ranskalaisen perinteen rikkaudelle. Tunnemme Ravelin ja Debussyn, mutta emme esimerkiksi Gabriel Piernétä, vaikka syytä olisi. Onneksi Chandos-yhtiö on ottanut asiakseen palauttaa kunniaan tämän esi-impressionistin ja hänen sulokkaan orkesterimusiikkinsa.

Pierne / Chandos
Pierne / Chandos uudet levyt

Pierné oli Debussyn ikätoveri, mutta menestyi aluksi Debussytä paremmin ja sai mainetta etenkin urkurina. Kenties urkurin rekisteröintiosaamisen ansiota on Piernén taito sekoittaa orkesteristakin huikeita sointiveistoksia. Spektralismiin hurahtaneiden nykysäveltäjien pitäisi kipin kapin tonkia Piernén kypsän kauden partituurit.

Chandosin levyllä Piernén sointitaikuus kuuluu etenkin avasuraidassa Paysages franciscains. Sen kvarttiharmoniat kertovat, että Pierné ymmärsi Debussyn nerouden ja omaksui siitä omaan käyttöönsä mitä halusi. Pierné oli tavallaan hyvin käyttäytyvä Debussy - hän säilytti sopusuhtaisuuden ja henkevän älyllisyyden silloinkin, kun impressionistit villiintyivät.

Piernén Les Cathedrales on tummasävyisempi teos, mutta silti verrattoman etäällä germaanisen myöhäisromantiikan turpeudesta. Näin kevyttä orkesterinautintoa saksalaiset eivät kerta kaikkiaan hallinneet.

Levyllä on myös valikoima Piernén nuoruusteoksia pianolle ja orkesterille. Ne ovat soinnillisesti vähemmän omaleimaisia, mutta silti kuuntelemisen arvoisia, koska henkevä älyllisyys ja sopusuhtainen kehittely säilyvät myös virtuoositehojen aikana.

BBC:n filharmonikot ovat juuri oikea orkesteri avaamaan Piernén suloja. Juanjo Mena houkuttelee orkesterista pehmeän pakotonta linjaa ja rikkeetöntä intonaatiota yllin kyllin moneenkin kuuntelukertaan ja hifi-kelpoisesti äänitettynä.

Gabriel Pierné: Paysages franciscains; Les Cathédrales; Scherzo-Caprice; Poème symphonique; Fantaisie-Ballet; Nocturne en forme de valse; Étude de concert. - Jean-Efflam Bavouzet, piano, ja BBC:n FO/Juanjo Mena. (Chandos, CHAN 10871)

Kuuntele Uudet levyt 22.1.2016, toimittajana Kare Eskola.