Hyppää pääsisältöön

Pullojen henki ja historia

Viehättääkö pullossa sen muoto, valon leikki pullon sisällä vai monet käyttömahdollisuudet? Ohjelmassa Pullon henki (1991) tutkitaan pulloja taiteilija Helena Tynellin, lasinpuhaltaja Pekka Paunilan ja keräilijä Panu Hakaman näkökulmista. Ohjelmassa esitellään myös Riihimäen lasimuseo vanhassa lasitehtaassa.

Riihimäen lasitehdas oli aikanaan Pohjoismaiden suurin lasinvalmistaja. Tehdas tuotti niin käyttö- että taidelasiakin. Parhaimmillaan Riihimäen tehdas työllisti yli tuhat ihmistä. Lasitaiteilija Helena Tynell oli Riihimäen lasitehtaan ensimmäinen vakituinen muotoilija. Hän aloitti työskentelyn tehtaalla jo 1940-luvulla.

Helena Tynell oli Suomen tunnetuimpia lasimuotoilijoita.
Helena Tynell (1918-2016) oli Suomen tunnetuimpia lasimuotoilijoita. Helena Tynell oli Suomen tunnetuimpia lasimuotoilijoita. Kuva: Yle kuvanauha helena tynell

Tynell tunnetaan etenkin hänen suunnittelemistaan taidelasipulloista. Tunnetuin on vuonna 1964 suunniteltu Aurinkopullo, jota on valmistettu monessa koossa ja useissa eri väreissä. Tynell suunnitteli kuitenkin myös paljon käyttölasia ja monia vielä erikoisempiakin pulloja.

Ohjelmassa Pullon henki Tynell puhuu omasta suunnittelufilosofiastaan ja käyttää yhtenä esimerkkinä juuri pulloa. Kyseinen taidepullo on käyttötarkoitukseltaan kelvoton. Vastamuotojen takia pulloa on mahdoton saada kaadettua tyhjäksi. Tynell kuitenkin kertoo kokeneensa, että juuri tämän seikan takia jokaiseen pulloon on jäänyt sisälle jotain suunnittelijan siihen vuodattamasta hengestä.

Minä sanoisin, että melkein filosofinen esine. Sillä on ehdottomasti joku sanoma.― Helena Tynell kertoo pulloista
Lasinpuhaltaja Pekka Paunila valmistaa ohjelmassa käsityönä pullon.
Lasinpuhaltaja Pekka Paunila valmistaa ohjelmassa käsityönä pullon. Lasinpuhaltaja Pekka Paunila valmistaa ohjelmassa käsityönä pullon. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Ohjelmassa seurataan myös lasinpuhaltaja Pekka Paunilaa työnsä parissa. Paunilan suhtautuminen pulloihin poikkeaa muotoilija Tynellin filosofisista pohdinnoista. Paunila antaa arvoa etenkin käsityölle ja esineiden ainutlaatuisuudelle. Työ itsessään on alati kehittyvää ja jokainen valmistuva esine opettaa lasimestarille jotain uutta työvaiheista ja materiaalista.

Olen sitä miettinytkin, että kuka sen loppujen lopuksi oivalsi, että sinne voi puhaltaa ilmaakin.― Lasinpuhaltaja Pekka Paunila

Kolmantena ohjelmassa tavataan keräilijä Panu Hakama, joka isännöi Orimattilassa sijaitsevaa kotimuseota. Museon kokoelma kattaa tuhansia pulloja. Kainuulainen kestikievarin pitäjä oli nimittäin aikanaan ottanut tavakseen varastoida kaikki matkalaisten paikalle jättämät pullot.

Panu Hakama esittelee Orimattilassa sijaitsevan kotimuseon kokoelman pulloja.
Panu Hakama esittelee Orimattilassa sijaitsevan kotimuseon kokoelman pulloja. Panu Hakama esittelee Orimattilassa sijaitsevan kotimuseon kokoelman pulloja. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Hakaman mukaan vanhat pullot ottavat paikkansa Suomen eri alueiden paikallishistoriassa. Kokoelmasta löytyy esimerkiksi kappaleita Uudenkaupungin lasitehtaalla valmistetuista pulloista. Jo vuonna 1681 perustettu lasitehdas oli Suomen ensimmäinen eikä sen tuotteita ole tiettävästi säilynyt kokonaisina ainuttakaan kappaletta.

Harrastuksia on monenlaisia. Toiset kerää rahoja ja toiset postimerkkejä. Minä olen valinnut tällaiset Suomen historiaan liittyvät lasipullot.― Keräilijä Panu Hakama

Haastatteluosuuksien lisäksi ohjelmassa käydään läpi lasin ja pullojen historiaa muinaisista foinikialaisista lähtien. Lisäksi piipahdetaan Riihimäen vanhassa lasitehtaassa, joka oli vastikään saanut uuden tarkoituksen lasimuseona.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto