Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: David Bowie, Dolores Haze ja Jeanne Added

Ruotsalaisyhtye Dolores Haze
Dolores Haze Ruotsalaisyhtye Dolores Haze Kuva: Frida Vega dolores haze

1. David Bowie -teemalauantai

Yle Teema on osoittanut aiemminkin kiitettävää reagointinopeutta Teemalauantaiden järjestämisessä. Kun uutinen David Bowien kuolemasta järkytti maailmaa maanantaina 11. tammikuuta ilmoitti kanava hyvin nopeasti etsivänsä keinoja kunnioittaa legendaarisen taiteilijan muistoa.

Vielä samana iltana saimmekin tietää, että Teemalauantai Bowien muistoksi pidetään 23. tammikuuta. Ohjelmistossa miehen viimeisiksi jääneet Blackstar- ja Lazarus -musavideot sekä dokumentteja ja keikkataltiointeja 70-luvun alusta 2000-luvulle.

2. Dolores Haze Eurosonicissa

Vladimir Nabokovin Lolita-romaanin nimihenkilöltä nimensä lainannut ruotsalaisyhtye oli tammikuisena torstaina Groningenin Verassa (paikallinen Tavastia) esiintyessään sanalla sanoen valloittava.

Laulaja-basisti Groovy Nickz sekä soolokitaristi Lucky Lollo vetivät pukeutumisessaan tiukkaa goottilinjaa, kitaristi Groovy Fuck oli kuin naispuolinen sekoitus Manic Street Preachersin Richey Edwardsia ja Blurin Graham Coxonia, rumpali Foxy Sagz muistuttaessa etäisesti Smashing Pumpkinsissakin musisoinutta Melissa Auf der Mauria. Lavalla tuntui seisovan aito kaveriporukka, ei levy-yhtiön tai managerin luomus.

Vastikään julkaistun Haze is Forever -esikoisalbumin kappaleiden lisäksi yhtye soitti versionsa Peachesin iki-ihanasta Fuck the Pain Awaysta.

Kaksi päivää keikkansa jälkeen oli hienoa todistaa kotisohvalta, kun Dolores Haze palkittiin P3 Guld -gaalassa rock/metalli -kategoriassa.

3. Jeanne Added Eurosonicissa

Ranskalaisartisti Jeanne Added
Ranskalaisartisti Jeanne Added Kuva: Marikel Lahana jeanne added

Kuin Ranskan Jenny Wilson, oli ensimmäinen ajatukseni Eurosonicissa esiintyneestä Jeanne Addedista. Paitsi että karismaattinen laulaja-basisti näytti ruotsalaiselta kollegaltaan oli hän musiikillisestikin mukavasti samoilla linjoilla kuin Wilson viimeisimmällä Demand the Impossible! -albumillaan.

Nelihenkisen yhtyeen keikka alkoi tummanpuhuvilla, uhkaavilla kappaleilla, mutta muuttui loppua kohden yhä tanssittavammaksi. Showcase-festivaalin artisteilleen tarjoama 45 minuutin esiintymisaika tuntui tässä tapauksessa aivan liian lyhyeltä. Etenkin Jeannen ja kahden kosketinsoittajan stemmalauluja olisi kuunnellut kernaasti pidempäänkin. Ehkä seuraavaksi Suomessa?

Myös ainakin Florence + the Machine -fanien kannattaa tsekata Jeanne Addedin esikoisalbumi Be Sensational. Levy on ilmestynyt jo Ranskassa ja kansainvälistä julkaisua odotetaan heinäkuulle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.