Hyppää pääsisältöön

Kimmo Pohjonen paalupaikalle, Värttinä neloseksi maailmanmusiikkilistalla – Tammikuun World Music Top 10

Kimmo Pohjonen
Kimmo Pohjonen Kuva: Antti-Jussi Kuusisto kimmo pohjonen

Kaverini sanoi, ettei voinut sietää hanurin ääntä – ennen kuin kuuli Kimmo Pohjosta. Tällainen reaktio lienee yleinen, koska miehen uutuuslevy on noussut soitetuimmaksi Euroopan radiokanavien maailmanmusiikkiohjelmissa. Harri Tuominen esittelee videoina tammikuun World Music Charts Europen albumit.

Vienan Karjalan runokylistä vauhtia hakenut Värttinä nousee komeasti listan neloseksi. Yllätyksen järjestävät vanhat kreikkalaisten satamakaupunkien alamaailman kapakkalaulut - ei busukilla, vaan akustisella kitaralla säestettyinä.

1. Sensitive Skin - Kimmo Pohjonen, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Kyllä Kimmo Pohjosta nyt paijataan kansainväisessä julkisuudessa. Miehen helpoimmin lähestyttävä albumi Sensitive Skin on noussut World Music Charts Europen paalupaikalle. Joulukuun Songlines-lehdessä, tärkeimmässä maailmanmusiikkilehdessä levy sai arvostelussa täydet viisi tähteä – ja dokumentti-elokuva Soundbreaker sai neljä tähteä viidestä. Tuore video kappaleesta Serenity näyttää osan levyn vierailijoista: maailmankuulu Kronos-jousikvartetti, lyömäsoittaja Samuli Kosminen ja Kimmon laulajatyttäret Inka ja Saana Pohjonen.

2. Renascence – Kandia Kouyaté, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Majesteettisen malilaisen Kandia Kouyatén lisänimi Vaarallinen viittaa huimaukseen, jopa pyörtymiseen, joihin on totuttu rouvan esiintyessä kotikonnuilla Länsi-Afrikassa. Suosiosta siellä kertoo se, että rikkaiden ihailijoiden lahjat ulottuvat autoista lentokoneeseen. Halvauksesta toipumisen jälkeen ilmestynyt, Jälleensyntymäksi (Renascence) nimetty albumi on ollut loppuvuoden menestyneimpiä. Mali Ba -videokappaleen esityksessä voi ihailla naiskotijoukkojen koristeellista kannustusta.

3. Reina de todas las fiestas - Chico Trujillo, Chile

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Suomessa syksyllä käynyt chileläinen bailubändi Chico Trujillo tarjoaa tuhtia latinorytmiä, laulettavia melodioita ja tiukkoja torvia albumillaan Reina de todas las fiestas (Kaikkien juhlien kuningatar). Katukarkelona etenee tämä virallinen video singlekappaleesta Chatito.

4. Värttinä – Viena, Suomi

(Edellinen sijoitus listalla: 117)

Suomalaisen kansanmusiikin kansainvälinen lippulaiva Värttinä vieraili Kalevalan alkulähteillä, Vienan Karjalan runokylissä toissa kesänä. He tapasivat viimeisten elossa olevien runonlaulajien kanssa. Näistä kokemuksista on syntynyt yhtyeen kolmastoista albumi Viena. Se on akustisempi kuin vuosikymmeniin. Värttinän kestosuosiosta maailmalla kertoo se, että levy on nyt neljänneksi soitetuin alan albumi Euroopan radioissa. Videolla Värttinä tapaa Vienan runomummoja.

5. Herança – Lura, Kap Verde

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Cesaria Evora toi Kap Verden saariryhmän musiikin maailman tietoisuuteen. Tärkeimpiä Cesarian perinnettä jatkavista laulajista on Lura. Tällä levyllä hän palaa juuriinsa. Viiden vuoden kypsyttelyn jälkeen Luran uusi levy Herança, Perintö esittelee saaristovaltion erilaisia perinnerytmejä. Funaná-tyyliä edustaa videolla Luran itsensä kynäilemä menevä kappale Sabi di Más.

6. III - Bixiga 70, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 15)

Brasilian Sao Paulossa majaileva 10–henkinen Bixiga 70 -yhtye on henkeä salpaava rytmimyrsky, varsinainen laatutanssibändi. Mahtavalla tyylitajulla tämä tentetti muovailee uudelleen afro-brasilialaisuutta, jazzia ja funkia, ja venyy välillä elektroniikan, dubin, reggaen tai cumbian suuntaan. Viisi vuotta toimineen yhtyeen kolmas albumi otsikoltaan III on äänitetty livenä omassa studiossa. Bändin toimivuuden todistaa mustavalkoinen video kappaleesta 100 % 13.

7. Touristes - Vieux Farka Toure & Julia Easterlin, Mali/USA

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Kuuluisan malilaisen kitaristi-laulajan Ali Farka Touren poika, Saharan Hendrix Vieux Farka Toure ja 25-vuotias newyorkilainen laulaja-performanssitaiteilija Julia Easterlin tapasivat vasta toissa vuonna. Yllättävän hyvin tämä epätavallinen duo silti toimii. Newyorkilaisessa puistossa esitettävä Touristes-albumin avauslaulu Little Things pohjautuu perinteiseen länsiafrikkalaiseen Kaira-lauluun.

8. Esperanto - Dimitris Mystakidis, Kreikka

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Dimitris Mystakidis soittaa kreikkalaisen rebetika-tyylin klassikoita ei busukilla, vaan akustisella kitaralla. Levylle valitut satamakaupunkien alamaailman kapakkalaulut ovat yli puoli vuosisataa vanhoja. Kitaristiässä on valinnut tämän Esperanto-levynsä solisteiksi kotimaansa kuuluisia laulajia. Videona on kahdeksanminuuttinen kooste viime joulukuisesta julkaisukonsertista ateenalaisessa teatterissa.

9. Musique De Nuit - Ballaké Sissoko & Vincent Segal, Mali/Ranska

(Edellinen sijoitus listalla: 3)

Kuusi vuotta sitten malilainen koran soittaja Ballaké Sissoko ja ranskalainen sellisti Vincent Segal äänittivät albumin Chamber Music. Se osui ja upposi: seurasi kolmatta sataa konserttia Euroopassa, Kiinassa, USA:ssa ja Brasiliassa. Vasta vuosi sitten he ehtivät nauhoittaa kakkosalbuminsa Musique de nuit (Yömusiikkia) Malin pääkaupungissa Bamakossa, osittain Ballakén kotitalon katolla. Videolle on siellä taltioitu kappale Diabaro.

10. Lost in Mali – Various, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 17)

Kokoelma-levy nimeltä Lost In Mali – Off the beaten track from Bamako to Timbuktu käynnistää brittiläisen Riverboat-levy-yhtiön julkaisusarjan, jossa esitellään uusia, kotimaassaan juuri nyt suosittuja, mutta länsimaissa tuntemattomia artisteja. Kappaleet äänitetään varta varten tälle levysarjalle. Aloitukseksi on valittu musiikin aarreaitta, Länsi-Afrikan Mali. Yleisön värikästä juhlapukeutumista näkee videolla, jossa Nainy Koné laulaa levyltä löytyvän kappaleen Ne Sabou.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena