Hyppää pääsisältöön

Englanti ja Espanja jäivät nuolemaan näppejään, kun valtavaa aarretta kuljettanut San José upposi

espanjalainen hopeakolikko
Espanjalainen kahdeksan realin hopeakolikko espanjalainen hopeakolikko Kuva: Harri Alanne espanjalainen hopeakolikko

Viime joulukuussa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi, että sen aluevesiltä on löytynyt valtava aarre. Espanjalainen kaljuuna San José upposi taistelussa englantilaista sotalaivaa vastaan Cartagenan kaupungin lähellä vuonna 1708. Sen lastina oli kultaa, hopeaa ja jalokiviä, jotka olivat matkalla Etelä-Amerikasta Espanjaan. Uppoamisen taustalla oli Espanjan perimyssota, jossa Euroopan mahtivaltiot kamppailivat siitä, kuka hallitsee Espanjan imperiumia.

Espanjan kuningas Kaarle II kuoli vuonna 1700 ilman perillistä. Euroopan hallitsijasuvut kiistelivät siitä, kenelle Espanjan kruunu kuuluu. Kruunu päätyi lopulta Filip V:lle, joka oli Ranskan kuninkaan Ludwig XIV:n pojanpoika. Etenkin englantilaiset pelkäsivät, että Espanjan imperiumi päätyy Ranskalle. Jos Ranska saisi Espanjan siirtomaat haltuunsa, Englannin asema Atlantilla ja Pohjois-Amerikassa heikentyisi pahasti.

Espanjan perimyssotaa käytiin lähinnä Euroopassa, mutta laivastosota ulottui Karibianmerelle saakka. Espanjan eteläamerikkalaisista siirtomaistaan keräämien rikkauksien kuljetus emämaahan keskeytyi, koska kallisarvoisten lastien turvaamiseen ei riittänyt laivoja. Sodan alussa Espanja oli menettänyt Englantia vastaan käydyissä taisteluissa paljon sotalaivoja.

Lopulta vuonna 1708 espanjalainen armada lähti liikkeelle Panamasta. Sen lasti oli poikkeuksellisen suuri ja arvokas.

Englantilaiset olivat kuitenkin odottamassa. Kommodori Charles Wagerilla oli vakoojia, jotka pitivät hänet ajan tasalla armadan valmistautumisesta ja liikkeistä. Kun armada lähestyi matkan välietappia, Cartagenan kaupunkia Kolumbiassa, Wager kävi uhkarohkeasti espanjalaisten kimppuun. Hänellä oli komennossaan vain neljä laivaa.

Wager itse hyökkäsi espanjalaisten lippulaivaa San Joséta vastaan. Wagerin tietojen mukaan suuri osa kullasta, hopeasta ja jalokivistä oli San Joséssa, ja hän yritti kaapata laivan. Wager ei kuitenkaan tiennyt, että laivan ruutivarasto oli vuotojen vuoksi siirretty alakansilta ylemmäksi. Tykkitulessa San José räjähti ja vei merenpohjaan aarteen lisäksi kuusi sataa ihmistä.

San Josén jäänteet ovat arviolta noin 300 metrin syvyydessä. Hylyn tutkiminen ja esineiden nostaminen on vaikea ja kallis urakka. Meriarkeologit ympäri maailmaa seuraavat mitä tapahtuu seuraavaksi. San Josén rikkaudet houkuttelevat, mutta laivassa on kyse myös arvokkaasta kulttuuriperinnöstä, mikä voidaan tärvellä, jos keskitytään pelkkään aarteeseen.

Seuraavassa enemmän San Josén tarinasta ja siitä, miten sitä voidaan tutkia ja sen esineistöä nostaa.

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede