Hyppää pääsisältöön

Näihin kuviin Ilmari Kiannon Punainen viiva tiivistyy klovnien käsissä!

RedNoseCompany, Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen, Punainen viiva, Ilmaeri Kianto
Tuukka Vasama (Mike) ja Timo Ruuskanen (Zin) RedNoseCompany, Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen, Punainen viiva, Ilmaeri Kianto Kuva: Yle / Anu Heikkinen punainen viiva

Otetaan kaksi klovnia ja suomalainen traaginen tarina. Mitä saadaan? Ensin saatiin kiitetty versio Kari Hotakaisen Juoksuhaudantiestä (2014), ja nyt on vuorossa Ilmari Kiannon Punainen viiva. Mihin kuviin Punainen viiva klovnien Tuukka Vasaman ja Timo Ruuskasen mielestä tiivistyy?

Ilmari Kianto, Punainen viiva, RedNoseCompany, Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen, teatteriklovneria
Ilmari Kianto, Punainen viiva, RedNoseCompany, Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen, teatteriklovneria Kuva: Yle / Anu Heikkinen ja Mikko Lehtola teatteriklovneria

Näyttelijät Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen huomasivat jo teatterikorkeakoulussa ollessaan, että toisen kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Ja sen huomaa ulkopuolinenkin. Kun toinen aloittaa, niin toinen jatkaa saumattomasti toisen juttua.

Saumatonta yhteistyötä tarvitaan, kun valmistetaan esitys, jossa lavalla on vain kaksi näyttelijää, jotka tekevät kaikki Ilmari Kiannon Punaisen viivaan pohjautuvan esityksen roolit. Tuukka ja Timo kertovat punanenäisinä klovneina Punaisen viivan tarinaa ja Kiannon vaihderikkaan elämän käänteitä vain sähkökitara, haitari ja lehmänkello tukenaan. Koko esitys lepää sen varassa, miten kaksikon vuorovaikutus toistensa ja yleisön kanssa lavalla toimii.

Se oli kuin bum. Mentiin johonkin sellaisen tekemisen tapaan, jota en ollut aiemmin kokenut.

Varsinainen sysäys teatteriklovneriaan Tuukka Vasamalle ja Timo Ruuskaselle tuli kymmenisen vuotta sitten teatterikorkeakoulussa ranskalaisen ohjaajan Philip Bouleyn kurssilta.

- Se oli kuin bum. Mentiin johonkin sellaisen tekemisen tapaan, jota en ollut aiemmin kokenut, toteaa Timo.

Teatteriklovnerian alkujuuret ovat muun muassa pantomiimissa, hovinarreissa sekä commedia dell´ artessa. Tuukka vertaa teatteriklovneriaa suosittuun stand up -komiikkaan. Hänen mukaansa siinä on parasta hetkessä tapahtuva kontakti yleisön kanssa.

- Siinä ei ole mitään teennäistä, eikä siinä yritetä olla jotain muuta kuin mikä on totta siinä hetkessä.

Teatteriklovneria tarjoaa Tuukka Vasaman mukaan ihmisille viihtymisen mahdollisuuden. Samalla voi kertoa tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.

- Kevyt antaa tilaa vakavalle ja vakava kevyelle, Timo täydentää.


Ilmari Kiannon Punainen viiva

  • Romaani valmistui vuonna 1909. Se kertoo kevään 1907 tapahtumista, jolloin Suomeen saatiin yleinen äänioikeus kaikille yli 24 vuotta täyttäneille.
  • Päähenkilöt ovat Kainuun korvessa asuvat Topi ja Riika Romppanen viiden lapsensa kanssa.
  • Romaani kertoo toivon heräämisestä ja sitä seuraavasta pettymyksestä. Köyhän kansan olot eivät heti paranekaan, vaikka äänestyslippuun käy vetämässä agitaattoreiden mainostaman punaisen viiva sosiaalidemokraattien kannattamisen merkiksi.RedNoseCompanyn Punaisen viivan ensi-ilta on 22.1.2016 Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä.

RedNoseCompanyn Punaisen viivan kiertueaikataulun löydät täältä

Päivitetty linkkejä 2.2.2017

Uusimmat sisällöt - Kulttuuricocktail