Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin kierrätät biomuovit oikein

Kollaasi muovipakkausten kuvista
Kollaasi muovipakkausten kuvista Kuva: YLE/Katja Solla/kuvankäsittely YLE muovi

Kierrätysmuovi, biomuovi, biohajoava, kompostoituva... menitkö sekaisin? Vain biohajoava muovi voi kompostoitua eli tuottaa ravinteita, mutta muovinkierrätykseen se ei sovellu. Kierrätysmuovi tai yleistyvät biopohjaiset pakkausmuovit eivät maadu ollenkaan. Niille oikea paikka on muovinkeräyspiste, joiden valtakunnallinen verkosto avautuu viimeistään kesällä 2016.

Vertailimme seitsemää erilaista ruokakaupassa myytävää muovipakkausta. Mitä muovit ovat syöneet ja saako ne laittaa muovinkeräykseen? Entä biojätteisiin?

1. Kierrätysmuovinen ostoskassi

Saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen. 500 Rinki-ekopistettä muoville ovat näillä näkymin kaikki käytössä viimeistään kesällä 2016. Ei saa laittaa biojätteisiin. Poikkeuksena kuitenkin Uudenmaan 12 kuntaa: Jäteyhtiö Kiertokapula kehottaa laittamaan biojätteet tavalliseen muovipussiin tai paperipussiin.

Kierättysmuovinen kauppakassi
Kierrätysmuovinen Pirkka-kassi Kierättysmuovinen kauppakassi Kuva: YLE/Katja Solla kuningaskuluttaja. muovi
 • 90 prosenttia kierrätysmuovia, 10 prosenttia uutta muovia.
 • Kokonaan PE-muovia eli polyeteeniä.
 • Ei maadu tai kompostoidu.

2. Vessapaperin muovikääre

Saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen, ei saa laittaa biojätteisiin. Pakkauksissa on eri logot, mutta kyseessä on sama biomuovi.

Lambi vessapaperipakkaus
Lambissa lukee Green Plastic. Lambi vessapaperipakkaus Kuva: YLE/Katja Solla biomuovi
vessapaperirulla Serla kääre triogreen -biomuovia
Serlan Triogreen on samaa muovia. vessapaperirulla Serla kääre triogreen -biomuovia Kuva: YLE/Katja Solla muovi
 • Lambin pakkauksessa sanotaan Green Plastic. Saman yrityksen Serla-rullissa lukee Triogreen. Kaksi eri logoa - mutta valmistaja Metsä Tissue kertoo, että muovi on sama Brasiliassa valmistettu Green PE. Tällaisten biomuovien tai biopohjaisten muovien valmistus kasvaa maailmalla kovaa vauhtia.
 • Pääraaka-aine on sokeriruoko. Muitakin aineosia on, sillä muovin tekoon tarvitaan aina lisäaineita.
 • Vaikka pakkaus on biopohjainen, se on PE-muovia eli polyeteeniä.
 • Käyttäytyy tavallisen muovin tapaan, ei maadu tai kompostoidu.

3. "Maatuva" koirankakkapussi

Ei saa laittaa biojätteisiin eikä omaan kompostiin. Pakkaus lupaa 100% degradable ja maatuva pussi, valmistajan verkkosivu kehuu luonnonmukaisuutta. Pussi on kuitenkin tavallista öljypohjaista PE-muovia, jossa on lisäaineena metallisuoloja (TDPA™).

Koirankakkapussien pakkaus
Koirankakkapussien pakkaus Kuva: YLE/Katja Solla muovi
 • Kyseessä on okso- eli oxo-muovi: Valon tai lämmön vaikutuksesta lisäaine jouduttaa muovin murenemista pieniksi paloiksi tai mikrorakeiksi.
 • Tämän muovin kehittäjän mukaan pussi maatuu 2-3 vuodessa. Okso-muovien biohajoavuus kuitenkin jakaa mielipiteitä.
 • Okso-muovisia pakkauksia myydään meillä hyvin vähän, muualla EU:ssa enemmän. EU aikoo tutkia okso-muovien ympäristövaikutuksia.

4. Biohajoava muovirasia

Ei saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen. Saa laittaa biojätteisiin. Rasian maatuminen teollisessa kompostoinnissa kestää kuitenkin 6-12 viikkoa. Kotikompostorissa maatuminen on pakkaajan mukaan "haastavaa".

tomaatteja biohajaoavassa pakkauksessa
Suomalaisten luomutomaattien rasia tulee Italiasta. tomaatteja biohajaoavassa pakkauksessa Kuva: YLE / Katja Solla kuningaskuluttaja
 • Käytössä osassa Ikaalisten Luomun tomaateista.
 • Biohajoava rasia on polylaktidia (PLA). Pääraaka-aineet ovat uusiutuvia, kuten maissi tai sokeriruoko. Lisäksi useita lisäaineita.
 • Rasialla ei ole kompostoituvasta tuotteesta kertovaa eurooppalaista standardia EN 13432.

5. Biojätepussi

Ei saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen. Pääsääntöisesti saa laittaa biojätteisiin. Poikkeuksena on kuitenkin ainakin Uudenmaan 12 kuntaa (jäteyhtiö Kiertokapula).

Bioska, biohajoava jätepussi, lähikuva EN-standardin numerosta
Eurooppalaisen EN-standardin numero löytyy pakkauksesta. Bioska, biohajoava jätepussi, lähikuva EN-standardin numerosta Kuva: YLE/Katja Solla kuningaskuluttaja
 • Pääraaka-aine on tärkkelys, jota tehdään yleisimmin perunasta tai maissista. Voi sisältää fossiilisia eli öljypohjaisia raaka-aineita - kuten muutkin biohajoavat muovit. Valmistaja Plastiroll kertoo, että heidän biohajoavissa raaka-aineissaan fossiilisten ainesosien osuus vaihtelee noin 0-30 prosenttia. Sisältää myös lisäaineita (jotka voivat olla biohajoavia).
 • Pussilla on kompostoituvasta tuotteesta kertova eurooppalainen standardi EN 13432. Sen mukaan muovista 90 prosentin pitää hajota teollisessa kompostoinnissa alle kahden millimetrin kokoisiin osiin enintään kolmessa kuukaudessa.
 • Plastiroll valmistaa myös Bioska Plus- ja Bioska Kotikomposti -pusseja. Ne hajoavat ja maatuvat nopeammin. Mm. Vaasan seudun kuntien jätelaitos kehottaa käyttämään niitä, ei perus-Bioskaa tai muita biohajoavia pusseja.

6. Biohajoava kalvo

Ei saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen. Pääsääntöisesti saa laittaa biojätteisiin.

Pirkka-kiinankaalia biohajoava kalvo eli pakkaus
Muutamat Pirkka-vihannekset pakataan hengittävään kalvoon. Pirkka-kiinankaalia biohajoava kalvo eli pakkaus Kuva: YLE/Katja Solla kuningaskuluttaja
 • Pakkauksessa lukee valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista. Pääraaka-aine on tärkkelys, mutta voi silti sisältää fossiilisia eli öljypohjaisia raaka-aineita - kuten muutkin biohajoavat muovit. Sisältää myös lisäaineita (jotka voivat olla biohajoavia).
 • Keskolle valmistaa Plastiroll. Kalvo on läpinäkyvä, toisin kuin Bioska-pussit.
 • Pakkauksella on kompostoituvasta tuotteesta kertova eurooppalainen standardi EN 13432.

7. Biohajoava ostoskassi

Ei saa laittaa muovisen pakkausjätteen keräykseen. Pääsääntöisesti saa laittaa biojätteisiin.

biohajoava muovipussi eli ostoskassi S-ryhmältä 2015
S-ryhmän kassoilla myytävä biohajoava kassi. biohajoava muovipussi eli ostoskassi S-ryhmältä 2015 Kuva: YLE/Katja Solla muovi
biohajoava muovikassi, kompostoituva-logo
Itulogo on EN-standardin merkki. biohajoava muovikassi, kompostoituva-logo Kuva: YLE/Katja Solla kuningaskuluttaja
 • Pääraaka-aineet maissitärkkelys ja kasviöljy. Joukossa on uusiutuvien raaka-aineiden lisäksi myös fossiilisia. Lisäaineina muun muassa kompostoituva polyesteri.
 • Kassilla on kompostoituvasta tuotteesta kertova eurooppalainen standardi EN 13432.
 • Valmistuttaja S-ryhmä, valmistaja BioBag, valmistusmaa Viro. Sama yritys valmistaa Belgiassa S-ryhmän biohajoavat hedelmäpussit.

EU:kin on huomannut, että biohajoavia muoveja ei oikein tunnisteta. Unioni haluaa nyt ryhtiä kompostoituvien muovikassien merkintöihin. EU toivoo myös omaa standardia kaikille kompostoituville pakkauksille.

Kuluttaja hämmentyy syystäkin muovien syövereissä. Seuraavaksi markkinoille saattaa tulla uusi kassimateriaali muovin ja paperin välimaastossa. Tämä kotimainen innovaatio Paptic kuuluu kierrättää... - kartonkikeräyksessä!

Päivitys 29.6.2016: Paptic-pusseja tuli Seppälän liikkeisiin kesäkuun puolivälissä

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.