Hyppää pääsisältöön

Valitut sanat: Venäjä lähellä ja kaukana

On selvää, miksi tämä mies on Helsingin kirjamessujen lavalla vuonna 2015. Messujen teema on Venäjä, jossa Stefan Widomski, Nokian idänkaupan entinen johtaja, on käynyt noin tuhat kertaa. Hänen tuore kirjansa “Venäjä - Niin lähellä ja kaukana” pohtii nimenomaan venäläisyyttä ja Venäjää.

Stefan Widomski Jukka-Pekka Pietiäisen haastateltavana Helsingin kirjamessuilla 2015
Stefan Widomski Jukka-Pekka Pietiäisen haastateltavana Helsingin kirjamessuilla 2015 Kuva: YLE jukka-pekka pietiäinen

Stefan Widomskia harmittaa, että etenkin suuri yleisö - mutta myös osa tutkijoista - elää yhä stereotypioiden ja myyttien varassa, mitä tulee Venäjään ja sen tuntemukseen. Vaikka kirjoja ja tutkimuksia Venäjästä ilmestyy jatkuvasti, iso osa niistä on tutkijoiden puhetta toisilleen.

Suomalaiselta medialta Widomski peräänkuuluttaa laajempaa näkemystä.

Hänen mielestään julkisuudessa Venäjää kommentoivat usein samat ihmiset kerta toisensa jälkeen, uusia näkökulmia tai havaintoja ei etsitä. Tästä syystä hän ylistääkin vuoden 2015 Nobel-voittajaa valkovenäläistä Svetlana Aleksijevitšia, jonka teosten moniäänisyyttä hän kehuu vuolaasti.

Widomski on syntynyt puolassa, muuttanut Suomeen 23 vuotiaana, ja on asunut täällä viitisenkymmentä vuotta. Hän toimi pitkään mm. Nokian idänviennin johdossa. Venäjälle hän matkusti ensimmäistä kertaa opiskelijana vuonna 1968. Kirjamessuilla häntä haastattelee Jukka-Pekka Pietiäinen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri