Hyppää pääsisältöön

Valtion asuntotukiaiset valuneet sijoittajien käsiin

Talo rakenteilla Helsingin Jätkäsaareen talvella 2016.
Talo rakenteilla Helsingin Jätkäsaareen talvella 2016. Kuva: Yle, MOT asunnot. rakennsutyömaa

MOT on selvittänyt kuinka valtion vuokra-asunnoille antama tuki lakkasi tuottamasta kohtuuhintaisia asuntoja, ja päätyi sen sijaan tahkoamaan vähintäänkin kohtuullisen kokoisia osinkoja omistajilleen.

Ammattiyhdistysliikkeen VVO ja työnantajataustainen Sato ovat keränneet valtion tukemilla vuokra-asunnoilla miljardien asuntovarallisuuden. Viime vuoden lopulla vuokrataloyhtiö Sato siirtyi kansainvälisen asuntosijoittajan omistukseen
ja VVO hankkiutui eroon viimeisistä sosiaalisista vuokra-asunnoistaan.

MOT julkaisee myös vuokravertailun, joka paljastaa, miten lähellä markkinavuokria VVO:n säädellytkin vuokrat tosiasiassa ovat.

Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa on jatkuva pula pienipalkkaisille sopivista vuokra-asunnoista. Sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon järjestelmä on ollut rikki jo 15 vuotta eikä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus ole luvannut korjausliikettä.

Sen sijaan hallitus valmistelee Euroopankin mitassa ainutlaatuista rakentamisen tukijärjestelmää, jossa valtion korkotukea ja takuita aletaan suunnata yleishyödyllisten toimijoiden sijasta voittoa tavoitteleville asuntosijoittajille.

Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntomarkkina on niin kuumentunut, että asuntoja syntyy runsaasti ilman valtion tukeakin. Tarvetta sen sijaan olisi kohtuuhintaisille asunnoille, joita MOT:n julkaiseman vuokravertailun mukaan rakentavat lähinnä kunnat.
Kriitikoiden mukaan Sipilän hallituksen uusi tukimalli ei laske hintoja vaan hyödyttää vain sijoittajia.

Lisää aiheesta:
MOT: Epäselvyyttä asukkailta kerätyistä korjausrahoista – ARA selvittää 8 600 VVO-asunnon myynnin Y-säätiölle

Ay-liike käärii miljoonia vuokra-asuntoyhtiöstään – asumistuet valuvat osinkoina liitoille

Kommentit