Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Lapset kasvavat entistä pidemmiksi – milloin pitäisi huolestua

Vauva makaa alustalla.
Vauva makaa alustalla. Kuva: Yle, Samuli Holopainen pituuskasvu

Lapset kasvavat nyt nopeammassa tahdissa ja noin kaksi senttiä pidemmiksi aikuisiksi kuin menneiden vuosikymmenten tytöt ja pojat. 13-vuotiaat pojat ovat jopa kuusi senttiä pitempiä kuin ikätoverit 1970-luvulla. Suomi on niiden harvojen maailman maiden joukossa, joissa lasten pituuskasvua seurataan yksilöllisesti syntymästä lähtien tarkalla silmällä neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Tarkoituksena on löytää ne lapset tai nuoret, jotka jonkin häiriön tai sairauden vuoksi kasvavat hitaammin tai nopeammin kuin muut ikäisensä.

Moni pään ja kaulan alueen syöpätyyppi kasvaa piilossa salakavalasti. Usein vasta silmin havaittava etäpesäke herättää huomiota. Teuvo Ylikosken kaulaan kymmenisen vuotta sitten ilmestynyttä pattiakin pidettiin ensin angiinaan tai muuhun tulehdukseen liittyvänä. Tarkempi tutkimus kertoi miehen sairastuneen nielurisasyöpään. Hoitoennuste on Suomessa kuitenkin erittäin hyvä. Eurooppalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, että parhaimmat eloonjäämisennusteluvut pään ja kaulan alueen syövissä on saavutettu Pohjoismaissa ja erityisesti vielä Suomessa.

Selän hoitoa.
Mira Helén fysioterapeutin käsittelyssä. Selän hoitoa. Kuva: Yle, Petri Vilén selkäkipu

Turkulainen Mira Helén on harrastanut juoksua pitkään ja ajatus kuningasmatkan, maratonin juoksemisesta on ollut haaveena jo pitkään. Yhtäkkiä kipeä selkä kirjaimellisesti vei jalat alta. Diagnoosi oli välilevyn pullistuma: neljäs ja viides nikama olivat pahasti rappeutuneet ja pullistuma painoi hermoihin. Lääkäri ehdotti liikuntakieltoa ja pitkää sairauslomaa, mutta Mira ei luovuttanut. Fysioterapeutin ohjauksessa löytyivät sopivat liikkeet ja selkä alkoi hiljalleen parantua.
Kuppausta
Toimittaja Mikko Penttilä selvittää, mitä kuppauksessa tapahtuu. Kuppausta Kuva: Yle, Paulus Markkula kuppaus

Akuutin omalääkärin vastaanotolle on tällä kertaa tullut kysymys vanhasta kansanparannuskeinosta kuppauksesta. Mitä elimistössä tapahtuu, kun niin sanottua pahaa verta poistetaan lasisten imukuppien avulla? Omalääkäri Risto Laitila lähettää toimittaja Mikko Penttilän kupattavaksi, sillä tarkoituksena on verikokeitten avulla selvittää, mitä kaikkea kuppaus Mikon elimistöstä poistaa.

Miten koululaiset saataisiin liikkumaan myös vapaa-¬ajallaan? Luvian koulussa keksittiin laittaa askelmittari koululaisille liikkumista motivoimaan. Ja kun lisäporkkanaksi saatiin vielä lupaus rahasta leirikassaan, jos luokka saa viikossa kasaan yhteensä 1,5 miljoonaa askelta, alkoi koululaisille tulla arjessakin vipinää kinttuihin. Akuutti käy tutustumassa Luvia koululaisiin ja kyselemässä, millaisia askelmääriä luokka saa viikossa kerättyä.

Akuutti, TV1 maanantaina 25.1. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 27.1. klo 5:55 ja sunnuntaina 31.1. klo 15:15.