Hyppää pääsisältöön

Dokumentaarisuus voitti Shortdoxissa

Shortdox -kilpailun parhaat Roope Mäenpää, voittaja Tiina Miinalainen ja Iines Korhonen
Shortdox -kilpailun kolme parasta Roope Mäenpää, voittaja Tiina Miinalainen ja Iines Korhonen. Shortdox -kilpailun parhaat Roope Mäenpää, voittaja Tiina Miinalainen ja Iines Korhonen Kuva: Ilmari Fabritius shortdox

Shortdox-kilpailun ensimmäisen palkinnon voitti Tiina Miinalaisen lyhytdokumentti Pikku Prinsessani. Shortdox-tuomaristo Ulrika Bengts, Katarina Blomqvist ja Henri Pulkkinen pitivät teosta ansiokkaana dokumentaarisuuden takia. Ohjelma tarttuu tärkeään aiheeseen rohkeasti, raikkaasti ja onnistuneella pelkistetyllä ilmaisulla. Tuomaristo korosti puheenvuoroissaan nimenomaan dokumentaarisuuden ja autenttisuuden merkitystä.

Tiina Miinalainen opiskelee crossmediaa Laajasalon opistossa. ” Vähän oli siistii tämä voitto”, kuului kommentti. ”Halusin tarttua itselleni tärkeään aiheeseen äitiyteen ja ravistella siihen liittyviä tabuja. Tämä rohkaisee ja kannustaa tekemään lisää radiodokumentteja.”

Kilpailussa jaettiin kaksi samanarvoista kunniamainintaa. Toisen niistä sai Iines Korhosen audioruno Seinät. Se käsittelee ahdistuneen ihmisen mielenmaisemaa. Roope Mäenpään Status käsittelee modernia viestintää sen raadollisimmassa ilmenemismuodossa.

Pikku prinsessani, Seinät ja Status osallistuvat huhtikuun alussa pohjoismaiseen shortdox-loppukilpailuun Kööpenhaminassa.

Kuuntele täältä kaikki 10 finalistia

 • Sinustako vuoden 2021 voittaja? - Osallistu Shortdox-audiokilpailuun

  Audiotekijöiden lyhytdokkarikilpailu on täällä taas.

  Yhteispohjoismainen Shortdox-kilpailu tulee jälleen! Etsinnässä on omaperäisiä ääniseikkailuja, oivaltavia kuulokuvia, outoja audiohavaintoja maailmasta ja hienoja lyhytdokumentteja. Shortdox kannustaa audiotekijöitä seikkailemaan mielen maailmassa, korvien välissä.

 • Yle Shortdox 2020 – Radioesseet

  Audiopuheenvuoroja.

  Radioesseet tarjoavat perusteltuja persoonallisia näkemyksiä maailmasta. Ne ovat puheenvuoroja, joskus provosoivia pamfletteja. Usein esseet ovat muodoltaan monologeja yhdistettynä äänimaailmaan.

 • Yle Shortdox 2020 – Ääniteokset/-runot

  Puhe ja äänet yhdistyvät.

  Tarinan kertominen äänillä laittaa kuuntelijan assosiaation liikkeelle. Kyse ei ole musiikista vaan Ars Acusticasta, jossa voivat yhdistyvä puhe ja äänet. Joskus puhetta käsitellään äänenä, joskus viesti kerrotaan ilman sanoja.