Hyppää pääsisältöön

Hello, hello, hello ja Zakuska – Ylen suositut kieliohjelmat ovat jääneet tekijöiden ja katsojien mieleen

Vuonna 2001 tuli täyteen 75 vuotta Yleisradion kieliohjelmien alkamisesta. Ylen kieliohjelmissa esiintyneet sekä niitä katsoneet muistelivat suosikkiohjelmiaan vuosien varrelta ohjelmassa Kielillä kaikkialle. Muun muassa Neil Hardwick kertoo klassikko Hello, hello hellosta ja Diana Webster paljastaa, kuinka eräs lentokapteeni halusi kerran kiittää häntä siitä, että oli oppinut englannin Websterin kieliohjelmasta.

Yleisradio aloitti kielikurssien lähettämisen pian perustamisensa jälkeen jo vuonna 1926. Silloin yliopettaja opetti kansalle englantia radion suorassa lähetyksessä. Se mikä toimi 1920-luvulla radiossa ei kuitenkaan toiminut televisiossa 1960-luvulla. Ylen kieliohjelmien päällikkönä vuosina 1963–1994 toiminut Meri Nokkala kertoo ohjelmassa, että kieliohjelmiin tarvitaan myös esimerkiksi tarinallisuutta, hyviä näyttelijöitä ja kunnon käsikirjoitus. Hän tajusi asian sen jälkeen, kun oli nähnyt ensimmäisen käsikirjoittamansa kielikurssin käytännössä. Se oli perinteinen karttakeppiohjelma, jossa opettaja opetti mustaa liitutaulua apuna käyttäen.

"Sitten kun sen katsoi, tajusi ettei tällaista voi todellakaan lähettää eetteriin", hän kertoo.

Niinpä Nokkala lähti etsimään kunnon käsikirjoittajia ja näyttelijöitä, joilla kieliohjelmista saataisiin paitsi opettavaisia, myös kiinnostavia ja hauskoja seurata. Varhaisimpia esimerkkejä tällaisista ohjelmista ovat englannin kielikurssit Helppoa ja hauskaa englantia (1961) sekä Neil Hardwickin käsikirjoittama Hello, hello, hello (1974–1975). Jälkimmäisestä on jäänyt elämään lausahdus "The cat is in the moon", jonka näyttelijä Ville Keskilä kertoo muistavansa erityisen hyvin.

Heikki Kinnusen tähdittämästä venäjän aakkoskurssi Zakuskasta (1980) moni muistaa Kinnusen kuohuviinilasi kädessä laulaman aakkoslaulun, joka kuullaan ohjelmassa.

Kahdeksankymmentäluvulla englantia saattoi opiskella Pirkka Pekka Peteliuksen ja Diana Websterin johdolla Take it easy, Pekka! -sarjassa. Webster kertoo Kielillä kaikkialle -ohjelmassa opettaneensa englantia ensin radiossa. Hän muistaa erään mieleen painuneen tapauksen. Matkustaessaan lentokoneella Suomesta Englantiin, lähetti koneen kapteeni Websterille samppanjapullon ja pyysi vierailemaan ohjaamossa.

"Tunnistin teidät, kun nousitte koneeseen", kapteeni sanoi Websterille. "Teiltä minä opin englantia."

Muita Ylen ikimuistoisia kieliohjelmia, joita ohjelmassa käsitellään ovat muun muassa Heikki Kinnusen toinen venäjän kurssi Pozaluista (1985), italian kielen kurssit Buongiorno Italia (1983–1985) sekä kreikan kielen kurssi Kalimera Ellada (1994).

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto