Hyppää pääsisältöön

Hello, hello, hello ja Zakuska – Ylen suositut kieliohjelmat ovat jääneet tekijöiden ja katsojien mieleen

Vuonna 2001 tuli täyteen 75 vuotta Yleisradion kieliohjelmien alkamisesta. Ylen kieliohjelmissa esiintyneet sekä niitä katsoneet muistelivat suosikkiohjelmiaan vuosien varrelta ohjelmassa Kielillä kaikkialle. Muun muassa Neil Hardwick kertoo klassikko Hello, hello hellosta ja Diana Webster paljastaa, kuinka eräs lentokapteeni halusi kerran kiittää häntä siitä, että oli oppinut englannin Websterin kieliohjelmasta.

Yleisradio aloitti kielikurssien lähettämisen pian perustamisensa jälkeen jo vuonna 1926. Silloin yliopettaja opetti kansalle englantia radion suorassa lähetyksessä. Se mikä toimi 1920-luvulla radiossa ei kuitenkaan toiminut televisiossa 1960-luvulla. Ylen kieliohjelmien päällikkönä vuosina 1963–1994 toiminut Meri Nokkala kertoo ohjelmassa, että kieliohjelmiin tarvitaan myös esimerkiksi tarinallisuutta, hyviä näyttelijöitä ja kunnon käsikirjoitus. Hän tajusi asian sen jälkeen, kun oli nähnyt ensimmäisen käsikirjoittamansa kielikurssin käytännössä. Se oli perinteinen karttakeppiohjelma, jossa opettaja opetti mustaa liitutaulua apuna käyttäen.

"Sitten kun sen katsoi, tajusi ettei tällaista voi todellakaan lähettää eetteriin", hän kertoo.

Niinpä Nokkala lähti etsimään kunnon käsikirjoittajia ja näyttelijöitä, joilla kieliohjelmista saataisiin paitsi opettavaisia, myös kiinnostavia ja hauskoja seurata. Varhaisimpia esimerkkejä tällaisista ohjelmista ovat englannin kielikurssit Helppoa ja hauskaa englantia (1961) sekä Neil Hardwickin käsikirjoittama Hello, hello, hello (1974–1975). Jälkimmäisestä on jäänyt elämään lausahdus "The cat is in the moon", jonka näyttelijä Ville Keskilä kertoo muistavansa erityisen hyvin.

Heikki Kinnusen tähdittämästä venäjän aakkoskurssi Zakuskasta (1980) moni muistaa Kinnusen kuohuviinilasi kädessä laulaman aakkoslaulun, joka kuullaan ohjelmassa.

Kahdeksankymmentäluvulla englantia saattoi opiskella Pirkka Pekka Peteliuksen ja Diana Websterin johdolla Take it easy, Pekka! -sarjassa. Webster kertoo Kielillä kaikkialle -ohjelmassa opettaneensa englantia ensin radiossa. Hän muistaa erään mieleen painuneen tapauksen. Matkustaessaan lentokoneella Suomesta Englantiin, lähetti koneen kapteeni Websterille samppanjapullon ja pyysi vierailemaan ohjaamossa.

"Tunnistin teidät, kun nousitte koneeseen", kapteeni sanoi Websterille. "Teiltä minä opin englantia."

Muita Ylen ikimuistoisia kieliohjelmia, joita ohjelmassa käsitellään ovat muun muassa Heikki Kinnusen toinen venäjän kurssi Pozaluista (1985), italian kielen kurssit Buongiorno Italia (1983–1985) sekä kreikan kielen kurssi Kalimera Ellada (1994).

Kommentit