Hyppää pääsisältöön

Koelaulusta päärooliin

Tenori Markus Nykänen tekee Indigossa debyyttinsä Kansallioopperassa.
Tenori Markus Nykänen tekee Indigossa debyyttinsä Kansallioopperassa. Kuva: Sandra Saulo/YLE tenori markus nykänen

Uusi ooppera, uudet oopperasäveltäjät - ja uusi kasvo. Ainakin itselleni metalliooppera Indigon tenori Markus Nykänen on uusi kasvo. On hän sitä ehkä aika monelle muullekin, sillä ensi-iltansa 22.1.2016 saava Indigo on hänen debyyttinsä Kansallisoopperassa.

Mikäs laulaja tämä Markus Nykänen oikein on? Lyhyen etsinnän jälkeen löysin hänestä Eero Wallenin dokumentin Tenori vai timpuri. Siis mitä? Laulava timpuri?
- Se dokumentti meni vähän hassusti, koska siinähän tavallaan mietin, tuleeko minusta laulaja vai timpuri. Eero kuvasi minua kahden vuoden ajan, ja päätös oli tehty jo ennen kuvausten loppua, Markus kertoo.

Isän kuolema ratkaisi uravalinnan

Päättäväisyys johtui uudesta elämäntilanteesta: Markuksen isä kuoli syöpään vuonna 2011.

- Tuli sellainen tunne, että pitää alkaa ottaa vastuuta omista päätöksistään. Sen seurauksena ja monien keskusteluiden jälkeen avovaimoni Emilie Adolfssonin kanssa tein itselleni suunnitelman. Listasin omat vahvuuteni ja heikkouteni ja siltä pohjalta lähdin hakemaan apua, jotta heikkoja kohtia saataisiin kehitettyä.

Tenori Markus Nykänen toimittaja Inari Nuuteron tentattavana.
Tenori Markus Nykänen toimittaja Inari Nuuteron tentattavana. Kuva: Sandra Saulo/YLE tenori markus nykänen

Markus oli halunnut jo aiemmin laulajaksi ja pyrkinyt useasti Sibelius-Akatemiaan, mutta sieltä ei löytynyt opiskelupaikkaa hänelle.

Haavetta kohti

Kun suunnitelma oli tehty, Markus kertoo saaneensa paljon apua.

- Ihmiset ovat yllättävän valmiita auttamaan, kun vain pyytää apua. Oopperalaulaja ja pedagogi Petri Lindroos on opettanut minua jo vuodesta 2008, ja häneltä olen saanut erityisohjeita italialaisesta laulutyylistä, jonka hänen isänsä tenori Peter Lindroos aikoinaan mahtavasti taisi.

Oopperalaulaja Tom Krause oli Markus Nykäselle tärkeä mentori.
- Hänelle sai aina soittaa ja keskustella laulajan uran haasteista. Hänen mestarikursseillan olen ollut ympäri Eurooppaa: Savonlinnassa, Sachrangissa ja hänen Hampurin kodissaan.

Tenori Markus Nykänen Kansllisoopperan takana lumihangessa.
Tenori Markus Nykänen Kansllisoopperan takana lumihangessa. Kuva: Sandra Saulo/YLE tenori markus nykänen
Oopperalaulaja Margareta Haverinen puolestaan neuvoi nuorta tenoria koelauluihin ja kertoi myös Italiassa sijaitsevasta Accademia del Belcanto -lauluakatemiasta.

Omaa reittiä laulajaksi

Syksyllä 2011 Markus lähti ajamaan halki Euroopan, kohti Italiaa. Hän tutustui Accademia Del Belcantoon ja kävi laulamassa Venetsiassa kuuluisalle laulupedagogi Sherman Lowelle. Tältä reissulta oli vielä palattava Suomeen ja ansaittava vähän opiskelurahoja, mutta matkalta tarttuivat kontaktit, jotka vaikuttivat siihen, että Markus pääsi laulajanuraan kiinni.

- Baselissa asui silloin Sherman Lowen hyvä tuttu Rolando Garza, joka oli OperAvenir -oopperastudion taiteellinen johtaja, ja koelaulun kautta pääsin sinne. Baselissa asuu myös mezzosopraano Riitta-Maija Ahonen, joka jatkoi työskentelyä ääneni kanssa.

Markus Nykänen on freelance-laulaja ja asuu vakituisesti Baselissa. Suomen koti on Porvoossa. Viime syksyn hän vietti Hampurissa. Siellä hän lauloi Hampurin valtionoopperassa Georges Bizet’n Carmenissa Remendadon roolin ja Hector Berliozin Troijalaisissa Iopasin roolin. Indigon jälkeen hän palaa kevääksi Baseliin.

Tenori Markus Nykänen lavan yläpuolella ja Kansallisoopperan kuoro alapuolella.
Tenori Markus Nykänen lavan yläpuolella ja Kansallisoopperan kuoro alapuolella. Kuva: Sandra Saulo/YLE indigo-ooppera

Miten Indigon päärooli osui kohdalle?

Viime kesänä Markus teki Suomen debyyttinsä. Se oli Kokkolan Oopperakesässä. Hän teki Etsivän roolin Seppo Pohjolan Harrbådan Neidossa. Tämä rooli oli seurausta siitä, että Anu Komsi oli ollut Baselissa esittämässä Heinz Holligerin Schneewittcheniä.
- En tiedä kuuliko Anu minua edes koskaan, mutta hän otti yhteyttä ja kysyi, tulenko Kokkolaan.

Samana kesänä Markus halusi pyrkiä Kansallisoopperan koelauluihin ja osallistui yleiseen koelauluun. Hän jäi odottamaan, tulisiko vielä uusi kierros. Hän oli jo lähdössä Hampuriin, jossa odottivat seuraavat tehtävät, kun hän soitti agentilleen kysyäkseen, tulisiko uutta koelaulua. Vastaus kuului: Ei ole koelaulua…mutta olisi rooli. Ja se oli Indigo-oopperan päärooli.

Miten Indigon Danielin rooli eroaa muista rooleista, joita olet tehnyt? Vai eroaako?
- Se on isoin roolini tähän mennessä ja siten myös haastavin. Vaikka Hampurin Troijalaiset Kent Naganon johdolla oli myös kova juttu.

Haasteista täytyy nauttia

Mutta miksi oopperalaulajan uralle? Sehän on hullun hommaa. Koko ajan pitää pelätä sairastumista, kestää epävarmuutta…kaikkea.
- Oopperassa on niin monta osa-aluetta, mitkä pitää osata hallita: tekniikka, musiikki, näytteleminen. Minusta ei ole olemassa mitään niin haastavaa hommaa kuin tämä, ja siksi se on niin kiehtovaa. Tämä on ammatti, jossa oppiminen ei lopu koskaan. Äänellä työskentely on kiehtova juttu, koska ainakin itselläni ääni elää voimakkaasti. Se pitää löytää joka päivä uudelleen. Lisäksi tässä joutuu laittamaan itsensä aika tukaliin tilanteisiin ja selviämään niistä.

Markus Nykäsen roolihenkilö Daniel on vetäytynyt yksinäisyyteen.
Markus Nykäsen roolihenkilö Daniel on vetäytynyt yksinäisyyteen. Kuva: Kansallisooppera indigo-ooppera
Markus toivoo saavansa kiinnityksen Hampurin valtionoopperaan, mutta se ei vielä ole varmaa.

- Hampurissa on aivan uskomattoman upeita laulajia. Ja opin siellä koko ajan. Kun näen, että joku tekee jotain hienoa, menen heti kysymään, miten hän sen tekee. Yleensä kokeilen sitä itse. Joskus se toimii ja joskus ei ollenkaan, mutta sillä tavalla opin uusia asioita. Hampurissa tapasin myös äänipedagogi Daniel Sargen, jonka kanssa olen alkanut työskennellä.

Yksin ei saavuta mitään

Markus Nykänen on päässyt tavoitteeseensa. Varmasti yrityskonsulttikin olisi tyytyväinen: asetetaan tavoitteet, tehdään suunnitelma, miten tavoitteet saavutetaan ja lähdetään työskentelemään niitä kohti.
- Niin, elän tavallaan unelmaani. Mutta on jännää, miten nopeasti sen unohtaa. Ja sen, ettei sitä ole saavuttanut yksin, vaan siinä on ollut monia ihmisiä auttamassa ja uskomassa tekemiseeni. Yritän aina muistaa, ettei se ole itsestäänselvyys. Nyt on uudet tavoitteet ja unelmat asetettu, mutta niistä ei uskalla vielä huudella julkisesti.

Entäpä timpurin hommat? Jatkuvatko ne vielä?
- Se homma on muuttunut enemmänkin harrastukseksi. Olemme avovaimon kanssa ostaneet sellaisen 1800-luvun torpan Porvoosta ja pyrimme kunnostamaan sitä ajanmukaisilla materiaaleilla.

Tenori Markus Nykänen palaa maailmaan.
Tenori Markus Nykänen palaa maailmaan. Kuva: Sandra Saulo/YLE indigo-ooppera

Kuka Markus Nykänen?

Tenori, 31 vuotta

Nelilapsisen perheen toiseksi nuorin

Isä rakennusinsinööri, äiti eläkkeellä oleva kuntosaliyrittäjä

Avovaimo jazzpianisti Emilie Adolfsson

Aloitti laulamisen 7-vuotiaana Musikinstitutet Kungsvägenissä

Opiskellut laulua Rabbe Österholm, Sören Lillkungin, Louis Manikasin, Susanne Ekenin, Petri Lindroosin, Tuomas Katajalan, Margareta Haverinen-Brandtin, Tom Krausen, Mariella Devian, Vittorio Terranovan, Sherman Lowen, Norman Reinhardtin, Kiri te Kanawan, Thomas Allenin, Riitta-Maija Ahosen, Christian Juslin, Elena Kerlin ja nykyään Daniel Sargen johdolla.

Kiinnitykset mm. Baselin oopperastudio OperAvenir ja Stjärnfall-improvisaatioryhmä.

Vierailut mm. Hampurin valtionoopperassa, Baselin oopperassa, Kammerorchester Steffisburg, Valle d'Itrian festivaalilla, Kokkolan oopperakesässä, Svenska Teaternissa, Viirus-teatterissa, Klockriketeaternissa ja Wasa Teaterissa.

Katso: Riikan vlogi: Missäs ne pitkätukkapojat on?
Toimittaja Riikka Holopainen tapasi Indigo-oopperan rakastavaiset tenori Markus Nykäsen ja sopraano Marjukka Tepposen. Riikalle tuli yllätyksenä se, ettei Apocalyptican Perttu ja Eicca olleetkaan paikalla, mutta sen sijaan hän pääsi kysymään, kuka tämä suomalaiselle yleisölle hieman vieraampi Markus Nykänen on.

Katso: Dokumentti Tenori vai timpuri?
Antaisinko sahan laulaa vai laulaisinko itse, on Markus Nykänen pohtinut viime vuosina. Suhteellisen turvallinen elämä rakennusalan yrittäjänä vaihtuu epävarmaan laulajanuraan. Eero Wallénin seurantadokumentti.

Näyte metalliooppera Indigosta

Lue Matias Mattilan artikkeli: Näin soi hevimiesten uutuusooppera – Löydätkö vaikutteita Apocalypticasta tai klassikko-oopperoista?

Katso ooppera 30.1.2016 klo 19

Katso Kansallisoopperan traileri oopperasta

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.