Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Vilma Alina teki bilebiisin setämiehistä, jotka valehtelevat ikänsä päästäkseen treffeille

Jos potentiaalinen treffikumppani esiintyy netissä nimimerkillä Juha88, peräänny.

Tummanpuhuvaa poppia soittava Vilma Alina ja huumoriräppiä esittävä Teflon Brothers. Ei ehkä se odotetuin kaksikko tekemään musiikkia yhdessä.

Niin kuitenkin kävi. Yllätyksellisyyttä lisää se, että nettideittihuijareista kertova humoristinen Juha88 oli aluksi vain Vilma Alinan kappale. Teflon Brothers tuli fiittaajaksi vasta myöhemmin, kuultuaan biisin varhaisen demon.

- Tämä biisi on mun musiikillinen irtiotto. Koko idea Juha88:sta lähti vitsistä liikkeelle, Vilma Alina kertoo.

Artisti oli valitellut kustantajalleen Pekka Ruuskalle, että ei keksi ideoita uuteen kappaleeseen. Ruuska ehdotti, että Vilma Alina tekisi biisin modernista deittailusta.

- Ai jostain Juha88:sta, sanoin. Seuraavan puolen vuoden ajan tuottaja kyseli, että missä vaiheessa Juha88-biisi on, helmikuun lopulla debyyttialbuminsa julkaiseva artisti kertoo.

Juha88 kertoo kokemuksesta, kun netistä löydetty deittikumppani ei vastaa odotuksia, vaan on huijannut olevansa huomattavasti nuorempi kuin onkaan. Kappale ja video mukailevat Tinder-ajan deittailua, jolloin treffailijat saattavat olla liikkeellä aivan eri suunnitelmilla: toisella voi olla mielessä yhden yön juttu, toinen metsästää vakavaa suhdetta.

- Biisin taustalla ei ole mitään oikeaa tapahtumaa. Se on pelkkä satu, Vilma Alina kertoo.

Artisti kertoo, ettei ole koskaan joutunut nettideittihuijarien kohteeksi. Vilma Alinalta ei heru ymmärrystä ikäänsä valehtelevien henkilöiden suuntaan – olivatpa ne miehiä tai naisia. Poppari myöntää, että on syyllistynyt moiseen itse.

- Se oli joskus ala-asteella, jolloin oli hauskaa chattailla epäilyttävien tyyppien kanssa. Minä ja ystäväni esitimme teinityttöä ja sovimme treffit miehen kanssa. Menimme piiloon kurkkimaan, että tuleeko treffikumppani paikalle, mutta hän ei tullut, artisti sanoo.

Lokeroituminen kahlitsee

Juha88 on Vilma Alinan neljäs sinkku. Ensimmäinen, Hullut asuu Kallios, julkaistiin vuonna 2014. Debyyttikappale on rujo kertomus Helsingin Kallion kaupunginosan nurjasta puolesta. Seuraavat kappaleet, Ota mut niin ja Tulevaisuuden lupauksii, ottavat askeleen kevyempään suuntaan. Juha88 on selkeä jatkumo kohti erilaista, humoristista Vilma Alinaa.

- Ei pidä ottaa itseään liian vakavasti. Pitää tuoda rohkeasti esille erilaisia puolia itsestään ja julkaista sellaisia biisejä, joiden kohdalla joutuu miettimään, että kannattaakohan tätä julkaista, Vilma Alina sanoo.

Juha88-kappaleesta ei pitänyt aluksi tulla sinkkua, eikä biisin välttämättä ollut tarkoitus edes päätyä artistin debyyttilevylle. Biisin saamat reaktiot ja Teflon Brothersin halu tulla kappaleeseen mukaan muuttivat laulajan mielen.

- Tuntuisi kahlitsevalta jäädä yhteen lokeroon tai yhteen genreen. Se pitää tämän homman kiinnostavana, ettei yritä toistaa samaa biisiä uudestaan ja uudestaan.

- Olen kuitenkin varma, että Juha88 tulee ärsyttämään monia, mutta en välitä siitä. Jos ei ota riskejä, niin ei tässä olisi mitään järkeä, Vilma Alina sanoo.

Muokattu 22.1. klo 15:27 Pekka Ruuska toimii Vilma Alinan kustantajana, ei tuottajana.

Lue myös:

Mikä on vuoden kiinnostavin kotimainen debyytti? Äänestä

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat

Beatboxaa rytmi, laula kerroksia ja julkaise: Näin teet looper-coverin