Hyppää pääsisältöön

Mussalon sataman ahtaajilla ovat silmät ja korvat tarkkana

Tommi Sievers ja Pekka Raki Mussalon satamassa.
Mussalon sataman konttiterminaalin C-laituri on kilometrin pitkä ja siihen mahtuu tarvittaessa yhteensä viisi rahtilaivaa. Tommi Sievers ja Pekka Raki Mussalon satamassa. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja

Pakkasmittari näyttää Mussalon satamassa reilua kymmentä astetta, mutta kun ei tuule ja aurinko paistaa, työolosuhteet ovat suorastaan hyvät. Muutenkaan ahtaajat eivät pakkasta säikähdä.

"Kun 15 asteen pakkasraja ylittyy, työkiertoon tulee yksi ihminen lisää ja reilun tunnin välein pääsee sisälle hetkeksi lämmittelemään ja pitämään taukoa", kertoo ahtaajana työskentelevä Seppo Leskinen.

Ahtaajan työssä täytyy olla tarkkana kuin porkkana. Radiopuhelimistä rätisee ohjeita nosturin kuljettajalle, joka siirtää kontteja laivaan: "metri, kaksikymmentä, vielä vähän, irti!"

Kontti täytyy saada neljän kulmassa olevan nyrkin päälle juuri eikä melkein, että homma etenee.

Pekka Suoknuuti on tehnyt ahtaajan töitä jo 30 vuotta ja hän kommentoi, että "niska tässä hommassa tulee kyllä kipeäksi."

Pekka Raki ja Tommi Sievers esittelevät Mussalon sataman toimintoja.
Pekka Raki (vas.) vastaa logistiikkafirma Stevecossa laivojen lastausten ja purkujen suunnittelusta. Tommi Sievers taas työskentelee HaminaKotka Oy:ssä myynti- ja markkinointipäällikkönä. Pekka Raki ja Tommi Sievers esittelevät Mussalon sataman toimintoja. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja
Ahtaajat liikkuvat satama-alueella polkupyörillä.
Ahtaajan työ on muuttunut vuosien varrella. Nykyään esimerkiksi apuvälineitä on enemmän, kuormien koko kasvanut ja työtahti nopeutunut. Polkupyörä on edelleen kätevä isolla satama-alueella liikkumiseen. "Pääsee nopeasti kahvitauolle", Seppo Leskinen nauraa. Ahtaajat liikkuvat satama-alueella polkupyörillä. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja
Satamassa kuljetetaan kontteja lukeilla.
Mussalon satamassa on kahdenlaisia lukkeja. Niillä voi kuljettaa joko kahta tai kolmea konttia samaan aikaan riippuen lukin koosta. Satamassa kuljetetaan kontteja lukeilla. Kuva: YLE/Reetta Arvila lukki
Seppo Leskinen (vas.) on tehnyt töitä satamassa jo 35 vuotta.
Seppo Leskinen (vas.) on työskennellyt satamassa 35 vuotta. Hän tuli ensimmäisenä pelkästään nosturinkuljettajan hommiin. Seppo Leskinen (vas.) on tehnyt töitä satamassa jo 35 vuotta. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja
Konttinosturi on 30 metrin korkeudessa.
Nosturi on ilmassa 30 metrin korkeudessa. Kun kontteja lastataan, ei alla saa olla ketään turvallisuus-syistä. Leskinen kertoo, että hänen aikanaan vahinkoja ei ole sattunut, vaikkakin yksi kulma on saattanut joskus pettää. Konttinosturi on 30 metrin korkeudessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja
Mussalon konttiterminaalin kilometrin mittaiselle laiturille mahtuu viisi laivaa.
Mussalon satama on yksi HaminaKotkan kolmesta satamasta. Alue on 500 hehtaaria suuri ja sen läpi meni esimerkiksi viime vuonna noin 500 000 teutaa. Paikka vetäisi paljon enemmänkin, kapasiteettia olisi jopa miljoonaan teutaan saakka. TEU on konttiliikenteen perusmittayksikkö ja perus kuuden metrin kontti on yhden teutan ja isompi malli kaksi teutaa. Mussalon konttiterminaalin kilometrin mittaiselle laiturille mahtuu viisi laivaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila ahtaaja


Reetta Arvila on silminä ja korvina Mussalon satamassa. Kuuntele:

Kommentit
 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

 • Nainen ja rikoselokuva – mikä tässä on niin vaikeata?

  10 elokuvahistorian parasta gangsterielokuvaa.

  Oscar-ehdokas Irishman on yksi kaikkien aikojen rikoselokuvista, mutta mikä siitä jää vahvimmin mieleen? Toimittaja J.P. Pulkkinen pohtii naisen paikkaa rikoselokuvissa. Hän on Anna Möttölän kanssa kommentaattorina tämän vuoden Oscar-gaalan suorassa lähetyksessä, joka nähdään Yle Teemalla ja Areenassa aamuyöllä 10.

 • Keskustele tässä osakesäästötileistä!

  Osakesäästötilillä kansankapitalismiin?

  Uusi laki on mahdollistanut osakesäästötilin avaamisen osakesijoittajille tämän vuoden alusta. Tilejä on jo avattu kymmeniä tuhansia. Miten ne käytännössä toimivat ja ketä ne lopulta palvelevat? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat sijoituspankki Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.