Hyppää pääsisältöön

10.3. Kino Suomi: Kultainen vasikka

Kultainen vasikka (1961), ohjaus Ritva Arvelo.
Kultainen vasikka (1961), ohjaus Ritva Arvelo. Kuva: Yle Kuvapalvelu kultainen vasikka

Maria Jotunin tekstiin pohjautuva Kultainen vasikka nauraa ihmisen rahanahneudelle ja vallanhimolle, joka voi sokaista kenet hyvänsä.

Teatteriohjaajana ja näyttelijänä tunnettu Ritva Arvelo sai vuonna 1961 mahdollisuuden päästä ohjaamaan elokuvan. Aiheeksi valikoitui Maria Jotunin satiirinen näytelmä Kultainen vasikka, jonka Arvelo oli jo aiemmin ohjannut näyttämölle.

Jotunin tarina sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Porvooseen. Tarina kertoo tavallisista ihmisistä, jotka unelma äkkirikastumisesta sokaisee. Rahasta tulee näytelmän epäjumala, Raamatun kultainen vasikka.

Tragikoomisten tapahtumien keskiössä on valokuvaaja Ahlroosin perhe ja ensimmäisen maailmansodan jälkeinen elintarvikepula. Perhe ajautuu yhä syvemmälle keinotteluun ja mustan pörssin kauppoihin, sillä rahaa tulvii äkkiä ovista ja ikkunoista. Rahalla tuntuu saavan kaikkea, jopa rakkautta. Ennen pitkää perheenjäsenet joutuvat kuitenkin huomaamaan, että kaikella on hintansa. Mitä sitten tehdään, kun talouskupla väistämättä puhkeaa?

Arvelo säilytti Jotunin pisteliään kielen repliikeissä, ja korosti hänen karrikoituja henkilöhahmojaan oivaltavasti. Elokuvassa nähdään joukko ajan valovoimaisimpia komedianäyttelijöitä. Mukana ovat muun muassa Aino Mantas, Elina Salo, Toivo Mäkelä, Marja Korhonen ja Helge Herala, joka sai roolistaan parhaan miespääosan Jussin. Elina Salo tekee perheen tyttärenä jotunimaisen epäsovinnaisen roolityön: tämä tytär ei odottele kosijoita nurkassa, vaan uskoo järkiavioliitton ja lopulta kosii sulhastaan.

Ohjaaja Ritva Arvelo oli kaikkien aikojen neljäs Suomessa elokuvaa ohjaamaan päässyt nainen. Arvelo jakoi aiempien kollegojensa kohtalon: Kultainen vasikka jäi hänen ainoaksi elokuvaohjauksekseen, vaikka haluja ja rahkeita uusiin töihin olisi löytynyt.

 • Kultainen vasikka (1961) Ohjaus Ritva Arvelo. Näyttelijät Aino Mantsas, Helge Herala, Marja Korhonen, Toivo Mäkelä, Irma Seikkula, Elina Salo, Jarno Hiilloskorpi, Maija Karhi, Esko Salminen.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema