Hyppää pääsisältöön

Amerikan huonoin äiti taistelee lasten vapauden puolesta

Kuinka tullaan Amerikan huonoimmaksi äidiksi? Helposti. Toimittaja Lenore Skenazy päästi poikansa matkustamaan yksin New Yorkin metrossa. Pian hänestä tuli maan puhutuin ja paheksutuin vanhempi.

Nyt Lenore muistelee huvittuneena kahdeksan vuoden takaisia tapahtumia. Hänen reipas poikansa oli halunnut kokeilla, miltä tuntuisi ajaa yksin metrolla. Lenore pohti miehensä kanssa asiaa ja päätti antaa 9-vuotiaan kokeilla siipiään. Poika palasi metromatkaltaan turvallisesti kotiin ja oli haljeta ylpeydestä – minä osasin! Pojan riemu oli niin koskettavaa, että Lenore kirjoitti aiheesta kolumnin.

– Reaktiot kolumniin yllättivät minut täysin. Keskustelu roihahti liekkeihin samantien eikä tuli ole vieläkään sammunut, kertoo Lenore.

Pian Lenore löysi itsensä valtakunnallisilta tv- ja radiokanavilta puolustamassa tekoaan. Suuri yleisö ei voinut ymmärtää, miksi Lenore oli ehdoin tahdoin halunnut vaarantaa lapsensa hengen. Jotain ihmisten raivosta kertoo se, että Googlen sanahaulla “America’s worst mom” ensimmäiset 77 sivua viittaavat Lenoreen.

Lenore Skenazy
Lenore Skenazy Kuva: Lenore Skenazy marja hintikka live

Oppia onnellisista kanoista

Metromatkan aiheuttama myrsky sai Lenoren pohtimaan laajemmin amerikkalaista turvallisuuskäsitystä. Hän perusti blogin, jonka nimeksi tuli Free Range Kids. Nimi viittaa käsitteeseen free range eggs (vapaan kanan munat). Lenoren mukaan me tiedämme, että onnelliset kanat tarvitsevat tilaa ja vapautta. Sen sijaan lasten liikkumatila on käynyt entistä ahtaammaksi.

Blogissaan Lenore esitteli kasvatusfilosofiaansa, joka tuntui monen amerikkalaisen mielestä vieraalta. Hänen mielestään lasten pitäisi saada kulkea yksin kadulla ilman, että naapuri soittaa paikalle poliisit. Onnelliseen lapsuuteen kuuluvat vapaa liikkuminen, puistot, pyöräily ja jopa pieni jännitys.

Lenoren mukaan media on pelotellut skandaalinhakuisilla kidnappausuutisillaan kokonaisen kansakunnan.

– Riskejä on aina, mutta ne pitää suhteuttaa. Tilastot kertovat, että rikokset ovat tosiasiassa vain vähentyneet.

Kiistellyimmästä äidistä luentosalien kuningattareksi

Aluksi Lenoren ajatuksia lasten vapaasta liikkumisesta pidettiin vastuuttomina. Kahdeksassa vuodessa asennoituminen on muuttunut. Free range parenting -termistä on tullut Yhdysvalloissa käsite. Eri puolilla maata on vanhempia ja jopa kokonaisia kouluja, jotka kertovat noudattavansa free range kids -kasvatusfilosofiaa. Suuntaus näkyy jopa lainsäädäntötyössä.

– Enää minua ei pidetä täydellisenä sekopäänä. Ehdin pitkään olla maan kiistellyin äitibloggari, vaikka edustin ihan tavallista, vanhanaikaista kasvatustapaa, Lenore nauraa.

Nyt Lenoresta on tullut Yhdysvalloissa suosittu luennoitsija. Hänellä on myös oma tv-ohjelma, jossa hän vierailee viikoittain pelokkaiden vanhempien luona ja yrittää auttaa heitä höllentämään otetta.

Lenore iloitsee siitä, että free range kids -liike kasvaa ja kukoistaa, mutta työ ei ole valmis. Teknologinen kehitys tekee valvonnasta entistä helpompaa. Moni vapautta kannattavakin äiti tai isä on uuden edessä. Jos oman lapsen liikkeitä pystyy helposti seuraamaan kännykän näytöltä, on se tarjous josta voi olla vaikea kieltäytyä.

Lisää ohjelmasta

poika suojalaseissa
poika suojalaseissa Kuva: freeimages.com/Kriss Szkurlatowski marja hintikka live
Lasten suojelu
Lasten suojelu Kuva: Freeimages marja hintikka live
Heikki Soini: En ikinä anna tyttärelleni tapahtua mitään pahaa.
Heikki Soini: En ikinä anna tyttärelleni tapahtua mitään pahaa. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.