Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Kasvatanko velttoa kermapersettä?

Heikki Soini: En ikinä anna tyttärelleni tapahtua mitään pahaa.
Heikki Soini: En ikinä anna tyttärelleni tapahtua mitään pahaa. Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka live

Lasten suojeleminen on mennyt nykyään ihan överiksi. Kun minä olin nuori, ei autoissa ollut turvavöitä eikä pyöräilykypärää oltu keksittykään! Ja silti minä olen hengissä. Tunnistatko itsesi tästä argumentista? Jos tunnistat puhuvasi näin, olet typerys. Minäkin olen ollut. Sitten minusta tuli isä.

Näin pari viikkoa sitten nettivideon, jossa aiemmin ammatikseen lumilautaillut Steve Klassen laskee laudalla oma tytär sylissään. Parivaljakko reilaa videossa sujuvasti pitkän portaikon yli ja heittää etujalan yli voltin - kannattaa katsoa! Minä katsoin jokaisen sekunnin ihaillen ja halusin olla kuin Steve.

Ehdotin heti vaimolleni, että voisin mennä seitsemän kuukauden ikäisen tyttäremme kanssa lähikentällemme pelaamaan pipolätkää niin, että lapsemme olisi kantorepussa. En saanut vaimoltani lupaa. Enkä ihmettele, en nimittäin ole erityisen hyvä luistelija.

Elämässäni ole enää kapinaa.

Ennen harhaista luistelusekoiluani olimme juuri puhuneet kumisten suojien ostamisesta olohuoneen pöytämme kulmiin, ettei tyttäremme satuttaisi itseään kaatuessaan. Ymmärrän nyt, että hourailuni oli vain vastareaktio sille kipeälle faktalle, ettei elämässäni ole enää kapinaa, ja vallankumouksenikin on jo televisioitu. Kaikki tämä saa minut tuntemaan itseni vähemmän mieheksi.

Olen kasvanut Suomen kenties tunnetuimmassa lähiössä. Siinä samassa, jossa uusnatsit löivät pesäpallomailoilla jotain ihan muuta kuin palloa. Meillä päin väkivalta oli jengiytynyttä, ihmisiä kuoli ja koulukavereitani on sittemmin suljettu vankilaan. En ihannoi väkivaltaa ja rikollisuutta, mutta aika on jotenkin sairaalla tavalla kullannut kaikki paskatkin muistoni.

Ja tuliko minusta jotenkin vahvempi ihminen siksi, että avain kaulassani koulusta palatessani jouduin hyppäämään portaikkoon poikittain sammuneen kodittoman yli päästäkseni kotiin? Jos tyttäreni ei kuule naapurista viikonloppuisin kännistä pahoinpitelyn melskettä, tuleeko hänestä huono ihminen?

Näen sieluni silmin, kuinka tyttärestäni kasvaa moderni Ronja Ryövärintytär.

Näen sieluni silmin, kuinka tyttärestäni kasvaa moderni Ronja Ryövärintytär, joka luottaa itseensä ja pärjää missä tahansa olosuhteissa. Kasvaako ryövärintyttärestäni kuitenkin suojatussa kuplassa elävä veltto kermaperse, kun asumme nykyään hienostoalueeksi mielletyssä osassa Helsinkiä? Tunnen vain oman tapani elää, ja minun kasvuympäristöni oli hyvin erilainen kuin tyttäreni. Mistä minä voin tietää, mikä lapselleni on hyväksi? Ostamme kuitenkin ne kumiset kulmasuojat, koska en voi uskoa, että ainakaan ne tekevät lapsestani tahdotonta väliinputoajaa.

En ikinä anna tyttärelleni tapahtua mitään pahaa. Tämä tehtävä tuo merkitystä elämääni. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tyttäreni saisi kokea kolhuja ja mustelmia - päinvastoin! Hän ei varmasti tule olemaan se lapsi, joka kuristuu kiipeilytelineeseen, koska yritin suojella häntä pukemalla pyöräilykypärän leikkikentälle. Haluan tyttäreni näkevän maailmasta myös ikävän puolen, jotta hän oppisi ymmärtämään oman asemansa tässä hallitsemattomalta tuntuvassa maailmankaikkeudessa.

Tärkeimmäksi tehtäväkseni tyttäreni kasvattamisessa koen tällä hetkellä kuitenkin sen, etten suojelisi häntä liikaa pettymyksiltä. Ihminen, joka oppii käsittelemään pettymyksiä, uskaltaa aina yrittää uudestaan. Eikö vaan?

Lisää ohjelmasta

poika suojalaseissa
poika suojalaseissa Kuva: freeimages.com/Kriss Szkurlatowski marja hintikka live
Lasten suojelu
Lasten suojelu Kuva: Freeimages marja hintikka live
Lenore Skenazy
Lenore Skenazy Kuva: Lenore Skenazy usa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.