Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ilmainen Windows 10 on houkutteleva, muttei aina edullinen

Windows 10 tulee
Windows 10 tulee Kuva: Microsoft.com/Kuvamanipulaatio Yle windows10

Microsoft markkinoi Windows 10 -käyttöjärjestelmää rajoitetun ajan voimassa olevalla ilmaisella latausmahdollisuudella. Uudenkaan koneen ostaja ei pääse päivitysmurheista, sillä kaupoista löytyy vielä paljon win 7 ja win 8.1 -koneita. Tietotekniikkaan vain pinnallisesti vihkiytynyt kuluttaja saattaakin nostaa kädet pystyyn silkasta kauhusta tuntemattoman edessä. Asiaa kannattaa kuitenkin pohtia hetki, ennen kuin koneensa vie ammattilaisen päivitettäväksi ilmaistarjouksen houkuttelemana.

Microsoft tarjoaa ilmaista Windows 10 -päivitystä tietokoneisiin, joissa on tällä hetkellä käyttöjärjestelmänä Windows 7 tai Windows 8.1. Ilmaistarjous on voimassa 29.7.2016 saakka. Päivitys 2.1.2017: Microsoft tarjoaa Windows 10 ilmaista päivitysmahdollisuutta ainakin vielä tammikuun 2017 alussa. Tarjous on houkutteleva, muttei kaikissa tapauksissa edullinen.

Microsoft lupaa vanhemmillekin Windows-käyttöjärjestelmille täyden käyttäjätuen ja ylläpidon vielä moneksi vuodeksi eteenpäin. Tämä tarkoittaa sitä, että niihin tehdään esimerkiksi tietoturva- ja muita korjaavia päivityksiä niin kauan.

Windows 7 käyttäjätuki päättyy 2020 ja Windows 8 2023.

Tarjouksen edullisuus on syytä puntaroida myös oman tietokoneen ohjelmistojen ja lisälaitteiden kannalta. Ennen päivittämistä on viisasta selvittää, ovatko aikaisemmin ostetut ohjelmistot yhteensopivia Windows 10:n kanssa. Esimerkiksi Microsoftin Office 2007 pakettia vanhemmat versiot eivät enää toimi Windows 10:ssä.

Tarkista myös laitevalmistajien sivuilta löytyykö tietokoneesi lisälaitteisiin, esimerkiksi tulostimeen tai näytönohjaimeen Windows 10:ssä toimivat laiteajurit eli tietokoneen oheislaitteiden toimintaa ohjaavat ohjelmistot.

Jos käy ilmi, että joudut ostamaan ohjelmistoja uudelleen ja vaihtamaan tarvitsemiasi lisälaitteita uudempiin, voi olla, että Microsoftin tällä hetkellä ilmainen käyttöjärjestelmä tulee maksamaan loppupeleissä useammankin satasen.

Jos taas käytössäsi on uudenkarhea kone ja muut laitteesi ovat aikansa palvelleita, niin ei muuta kuin kohti edistyksen eturintamaa ja riemumielin uutta käyttöjärjestelmää kokeilemaan.

Kohta uuden koneen ostajalle ei tosin edes suoda mahdollisuutta ihmetellä, päivittääkö vai eikö päivittää, sillä vanhempien käyttöjärjestelmien käyttö markkinoille tulossa olevissa konemalleissa on mahdotonta..

Ammattilainen auttaa lisämaksusta

Verkkokauppa.com, Expert ja Gigantti tarjoavat maksullista Windows 10 -asennuspalvelua. hintaan 39€. (Poistettu 25.1.2016. Hinnat taulukossa)

Sekä Expert että Gigantti ottavat päivitettäväkseen myös muualta kuin heidän liikkeistään ostettuja koneita. Molemmat päivittävät myös jo käytössä olevia tietokoneita.

Liike Windows 10 -päivityspalvelun hinta
Expert 39€
Gigantti 39€
Verkkokauppa.com 99€

Verkkokauppa.com ei ollut halukas kommentoimaan oman, edellisiä huomattavasti kalliimman päivityspalvelunsa sisältöä tarkemmin.

Juuri kaupasta ostetun koneen päivittäminen on yleensä helppoa. Asennuksessa mahdollisesti vastaan tulevat ongelmat liittyvät yleensä vanhempien koneiden tai lisälaitteiden puutteelliseen Windows 10 -tukeen. Uuden koneen kanssa ei tarvitse pelätä tiedostojenkaan katoamista tai ihmetellä yhteensopimattomia ajureita.

Kuluttaja voikin perustellusti kysyä, kannattaako maksaa neljää kymppiä tai jopa melkein satasta kaupan tarjoamasta päivityspalvelusta, vai yrittäisikö asentaa päivityksen itse? Tee-se-itse-asentajan kannattaa silti ottaa pakasta vedetynkin tietokoneen sisällöstä kaiken varalta varmuuskopio.

Uskallanko päivittää Windows 10:n itse?

Windows 10:n päivittäminen win 7 ja win 8.1 -koneisiin on teoriassa helppoa. Siltä varalta, että joku menee vikaan, kannattaa ennen päivittämistä ottaa koneen tiedostoista ja kokoonpanosta täydellinen varmuuskopio eli levykuva DVD:lle, tarpeeksi suurelle muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle.

Asennuksen yhteydessä kysyttävän Microsoft-live-id-tilin voi myös luoda etukäteen, mutta välttämätöntä se ei ole. Windows 10:n voi asentaa myös ns. paikallisen tilin avulla.

Aluksi Windows 10 -päivitys varataan Windows 10 -ilmoituksesta, näytön oikeasta alanurkasta. Päivitystiedosto latautuu koneeseen omia aikojaan, pikkuhiljaa taustalla. Asennuksen pitäisi alkaa automaattisesti, kun kaikki on valmista

Windows 10 päivitysmainos.
Windows 10 päivitysmainos. Kuva: Yle/kuvakaappaus windows10
Microsoft suosittelee Windows 10
Microsoft suosittelee Windows 10 Kuva: Yle/kuvakaappaus windows10

Microsoftin mukaan laitteen päivittyminen kestää 30 minuutista muutamaan tuntiin riippuen laitteen tehosta, verkkoyhteyden nopeudesta ja käytetystä tilasta. Tämän jälkeen kone käynnistyy uudelleen Windows 10:een ja kaikkien vanhojen tiedostojenkin pitäisi säilyä koneella.

Jos päivitys ei onnistu, voit yrittää ratkaista ongelmaa Tämä Päivä -blogin selkosuomella kirjoitettujen ohjeiden avulla tai Microsoftin tukisivujen opastuksella.

Milloin rauta on liian vanhaa?

Myös helsinkiläinen tietokoneliike Mikromafia tekee Windows 10 -päivityksiä. Mikko Marttiini kertoo, että uusia, tai uudehkoja koneita tulee alan erikoisliikkeeseen melko vähän.

— Enimmäkseen meille tulee Vista- ja Windows 7 koneita, joihin halutaan nyt Windows 10. Ne koneet alkavat olla jo niin vanhoja osiensakin puolesta, että päivittäminen ei välttämättä onnistu.

Vanhentuneen raudan aiheuttamia ongelmia ratkotaan Mikromafialla myös niissä tapauksissa, joissa Vistan päälle on asennettu Windows 8.1 ja sitten yritetään päivittää vielä Windows 10.

Vanhempienkin koneiden käyttöikää voi jatkaa lisäämällä muistikapasiteettia ja levyoperaatioiden toimintaa nopeuttaa SSD-levyllä. 4GB:n lisämuistin hinta alkaa 25 eurosta, 120GB:n SSD-levyn kuudesta kympistä ylöspäin.

— Kyllä Vistaankin voi yrittää Windows kymppiä päivittää. Windows 10 ilmaistarjous ei kuitenkaan koske Vista-käyttöjärjestelmää.

Kokeile ja palaa vanhaan versioon, jos ei miellytä

Windows 10 on Marttiininkin mielestä kelpo käyttöjärjestelmä uusine ominaisuuksineen.

— Kyllä Windows kymppiä mielestäni kannattaa kokeilla. Jos käyttöliittymä ei miellytä tai joku kallis sovellusohjelmisto tai lisälaite lakkaa toimimasta, niin aina voi palata aikaisempaan käyttöjärjestelmään varmuuskopion avulla.

Microsoftiltakin luvataan, että aikaisempaan käyttöjärjestelmään pystyy palaamaan helposti. Jos Windows 10 -päivittämisestä on aikaa alle kuukausi, vanhan Windows-version saa käyttöön Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Palauttaminen.

Muokkaus 3.2.2016: Muutettu Microsoft-tilin luomista käsittelevää kohtaa ja todettu, että sen luominen ei ole pakollista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.