Hyppää pääsisältöön

Miehet kritisoivat, naiset nalkuttavat – kiihtynyt keskustelu parisuhteista opetti meille naisvalitus-termin

Tutkijoiden kirjoituksessa muistutetaan, että kotitöiden lisäksi niiden organisointi on yleensä naisten kontolla. Siksi naiset käyttävät selviytymiskeinonaan naisvalitusta.

Naisvalitus voi kummuta siitä, että kotitöitä ja vastuuta niistä ei jaeta parisuhteessa tasaisesti.

Termi naisvalitus on yleisessä keskustelussa hyvin tuore tulokas. Sana on kuitenkin uinut hyvin nopeasti some-kommentteihin ja jutusteluihin, vaikka viikko sitten sen todennäköisesti tunsi vain harva.

Julkiseen keskusteluun naisvalitus-termi nousi neljän tutkijan, Heidi Elmgrenin, Raisa Jurvan, Annukka Lahden ja Tiina Sihdon kirjoituksesta Feministien vuoro -blogissa. He ottivat kirjoituksessaan osaa puolitoista viikkoa velloneeseen keskusteluun naisten ja miesten rooleista, odotuksista ja myös kärsimyksistä parisuhteissa.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla olevansa huolissaan miehistä, jotka joutuvat Vaarasen mukaan parisuhteissa naisten jyräämiksi ja vähättelemiksi.

Lisäksi naisilla on Vaarasen mukaan takanaan vankka naisystävien tuki, ja naiset puhuvat miehistään kuin vähemmän älykkäistä ihmisistä tai vallattomista lapsista.

- Pariterapiaan miehet tulevat kuin syytettyinä. Syytettyinä siitä, etteivät ole pystyneet täyttämään naisen kaikkia vaatimuksia, Vaaranen sanoi Helsingin Sanomissa haastattelussa.

Miesten pitäisi tehdä myös metatyötä

Vaaranen on osittain oikeassa, sanovat Feministien vuorossa aiheesta kirjoittaneet tutkijat. Naisilla tosiaan on tapana keskenään valittaa parisuhteeseensa liittyvistä pettymyksistään ja turhautumisestaan. Juuri tätä on naisvalitus.

- Usein puhutaan naisten nalkuttamisesta. Silloin asia kehystetään vähän niin, että naiset tässä nalkuttaa ikään kuin ei olisi mitään syytä. Kyse on kuitenkin siitä, että jatkuva naisvalitus on merkki siitä, että tilanne koetaan epätyydyttäväksi, sanoo Tiina Sihto.

Naisvalitus on juuri naisten toimintaa ja naisten purkamaa kokemusta siitä, että parisuhde ei ole tasapainossa. Sihto kertoo, ettei kirjoittajanelikko ole tutkimuskirjallisuudessa nähnyt esimerkkejä vastaavanlaisesta miesvalituksesta.

Se tuskin on sattumaa. Feministien vuorossa tutkijat ovat listanneet tutkimuksia, joiden mukaan vastuu kotitöistä jakautuu edelleen epätasa-arvoisesti sukupuolten kesken. Ongelmana eivät kuitenkaan ole pelkästään kotityöt, koska naisille yleensä sälytetään parisuhteessa myös kotitöiden organisointi ja vastuu siitä, että hommat tulevat tehdyksi – niin kutsuttu metatyö.

"Usein puhutaan naisten nalkuttamisesta. Silloin asia kehystetään vähän niin, että naiset tässä nalkuttaa ikään kuin ei olisi mitään syytä."― Tiina Sihto

Tilanteen saattamiseksi tasapainoon ei siis riitä, että miehet tekevät yhtä paljon kotitöitä kuin naiset. Miesten pitäisi myös osallistua metatyöhön. Muuten toinen on työnjohtaja ja toinen työntekijä.

Naisvalitus sementoi ongelmat

Naisvalitus on ennen muuta selviytymisstrategia naisille, joita töiden ja vastuun epäreilu jakautuminen väsyttää. Se on inhimillistä mutta ei ratkaise mitään. Pikemminkin päinvastoin, Tiina Sihto sanoo.

- Kun puhutaan niin, että mun mies tekee näin ja ai sunkin mies käyttäytyy näin, normalisoidaan tilanne ja oikeutetaan sitä, että asiat pysyvät samanlaisina. Se ei haasta etsimään ratkaisua.

Toisin sanoen naisvalituksen lopputuloksena naiset saattavat kokea, että turhauttava tilanne parisuhteessa on normaalia, että miesten vähäisemmälle vastuunkannolle ei voi minkään ja että kukaan muukaan ei pysty ratkaisemaan ongelmia omassa parisuhteessaan. Silloin naiset sementoivat ongelmalliset rakenteet, ja voi olla vaikeaa nähdä, että niissä on jotakin korjattavaa. Näin pysyvät hengissä sekä parisuhteen ongelmat että niistä nalkuttaminen.

Tosin miehet ja naiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa siinäkin, miten heidän esittämiinsä moitteisiin suhtaudutaan.

- Emmehän me ikinä puhu miesten nalkuttamisesta. Miehet kritisoivat, naiset nalkuttavat.

Jokainen oman parisuhteensa asiantuntija

Sihto on itse yhteiskuntapolitiikan tutkija eikä halua antaa parisuhdevinkkejä. He ovat kuitenkin kirjoittajanelikon kesken puhuneet siitä, että oman parisuhteen ongelmista on hyvä tulla tietoiseksi.

- Jos naisvalittaa, mitkä asiat siinä ovat taustalla, miten sitä voitaisiin käsitellä?

Vaarasen ulostulon jälkeen keskustelu naisten ja miesten rooleista parisuhteessa on osittain johtanut syyttelyyn: ikään kuin keskustelun tavoitteena olisi selvittää, kumpi sukupuoli on kollektiivisesti vastuussa siitä, että parisuhteissa on ongelmia. Miksi tämä aihepiiri kuohuttaa niin paljon?

- Parisuhdeasioita pidetään yksityisinä asioina. Omat valinnat ja teot nähdään yksilöllisinä ratkaisuina, mitä ne toki myös ovat, mutta on myös voimakasta säännönmukaisuutta siinä, millaisia ratkaisuja miehet ja naiset tekevät.

Siksi joitakuita voi ärsyttää, jos asiantuntijat ja tutkijat kertovat, millaisia rakenteellisia ongelmia sukupuolten tasa-arvoon parisuhteessa liittyy. Jokainen on kuitenkin oman sukupuolensa ja oman parisuhteensa asiantuntija eikä välttämättä halua kuulla omien ajatustensa kanssa ristiriitaisia näkemyksiä ulkopuolisilta.

Tulenarasta aiheesta huolimatta Feministien vuoroon kirjoittaneet tutkijat ovat saaneet postauksestaan hyvää ja järkevää palautetta.

- Viime aikoinahan sukupuoliaiheista kirjoittaneet naiset ovat saaneet todella hirveää palautetta. Olemme todella positiivisesti yllättyneitä, keskustelu on ollut hyvin asiallista.