Hyppää pääsisältöön

Muistatko vielä nuorisotakuun? Se on yhä hallituksen kärkihankkeena – vaikka rahahanat pantiin kiinni

TE-toimistojen nuorten palveluihin oli edellisen hallituksen aikana käytössä 30 miljoonaa euroa. Nyt korvamerkittyä rahaa ei ole yhtään.

TE-toimistot saivat edellisellä hallituskaudella 30 miljoona euroa vuosittain nuorten palveluihin. // Kuva: Yle / Jenny Huttunen

Nuorisotakuulta odotettiin paljon. Edellisen hallituksen lanseeraama nuorisotakuu lupasi nuorille työtä, opiskelua, työpajaa tai kuntoutumista kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun nuori on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi.

Vuonna 2013 synnytetystä nuorisotakuujärjestelmästä ei ole kuulunut mitään, mutta se on yhä olemassa. Itse asiassa nuorisotakuu on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista.

Rahaa nuorten palveluihin TE-toimistoissa ei kuitenkaan ole. Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Teija Felt kertoo Yle Uutisten haastattelussa, että Sipilän hallitus ei ole korvamerkinnyt rahaa nuorten palveluihin kuten edellinen hallitus teki.

- On päivänselvää, että ainakaan TE-hallinnon puolella ei pystytä yhtä paljon panostamaan nuorten palveluihin. Edellisellä hallituskaudella meillä oli 30 miljoonaa euroa käytettävissä vuosittain, nyt meillä ei ole yhtään erityisesti suunnattuna nuorten palveluihin.

Hallitusohjelman mukaan nuorisotakuuta on määrä kehittää eteenpäin yhteisötakuun suuntaan, mikä tarkoittaa monialaisen yhteistyön korostamista. Julkisten palveluiden lisäksi mukana olisi myös kolmas sektori eli järjestökenttä.

Mutta miten toiminta voi pysyä yhtä laadukkaana, kun määrärahoja on vähennetty?

- Se onkin hyvä kysymys. Määrärahojen puitteissa yritetään samankaltaista toimintamallia viedä eteenpäin.

Felt sanoo, että aikarajoihin ei ole muutosta. Yhä nuorille pitäisi siis löytyä työtä tai opiskelupaikka kolmessa kuukaudessa.

Lue myös:

Tällaista on tulevaisuuden työ – lue asiantuntijan kuusi vinkkiä

Köyhyys nyt ja 1990-luvulla: Laman aikaan oli helpompi elää köyhänä