Hyppää pääsisältöön

Leikkaus onnistui, potilas jäi henkiin

Potilaan käsi, jossa näkyy tippaneula.
Potilaan käsi, jossa näkyy tippaneula. Kuva: Yle/Simo Sipola potilaan käsi

Hyvää yötä, sanoi anestesialääkäri. Leikkaussalin seinäkello näytti varttia vaille kymmentä. Kiitos, vastasin.

Seuraava muistikuvani on kaksi tuntia myöhemmin, kun avaan silmäni Jorvin kirurgisen osaston heräämössä. On kulunut 20 tuntia siitä, kun lähdin työpaikaltani Jorviin.

Minulta leikattiin reilu viikko sitten umpilisäke, turha suolenpätkä, joka osaa olla tulehtuessaan pirun kipeä. Oma lisäkkeeni oli juuri sellainen.

Siksi menin aamulla töihin tultuani palaverin sijasta työterveyshuoltoon. Sieltä sain verikokeen ja lääkärintarkastuksen jälkeen lähetteen espoolaiseen Jorvin sairaalaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sen vastuulla ovat vatsanalueen kirurgiset operaatiot.

Jorvin päivystyspoliklinikalla tehtiin lisätutkimuksia. Sain kipulääkettä, annoin näytteitä, kävin varjoainekuvassa, ja lopulta – illalla kahdeksan aikaan – diagnoosi oli selvä: umpilisäke oli tulehtunut.

Varaan sinulle leikkausajan huomisaamuksi. Hoidetaan homma pois päiväjärjestyksestä, päivystävä kirurgi lohdutti.

Minulle tehtiin tähystysleikkaus. Se tarkoitti kolmea erikokoista reikää alavatsaan. Rutiinioperaatio, mutta ei täysin ongelmaton. Umpilisäkkeeni oli kiertynyt osittain paksusuolen ympärille. Siitä voisi aiheutua ylimääräistä vaivaa.

Tähystysleikkaus tehtiin nukutuksessa, joten en päässyt seuraamaan tapahtumia aitiopaikalta, en edes monitorista. Mutta kaikki sujui hyvin.

Minulle tehtiin tähystysleikkaus. Se tarkoitti kolmea erikokoista reikää alavatsaan.

Heräämössä maatessani tarkkailin Jorvin henkilökunnan touhuja. En voi kuin ihailla heidän ammattitaitoaan. He ottivat potilaat vastaan ja huolehtivat heistä ystävällisesti ja rauhallisesti. Ei kiirettä, ei tiuskimista, ei turhia selityksiä. Sairaanhoitajat ja lääkärit tekivät työtä hyvässä hengessä ja toisiaan kunnioittaen, ammattitaitoisesti.

Tämän vuoksi maksan mielelläni veroja.

Kirurgisen osaston käytävä, jossa näkyy tyhjä potilassänky.
Kirurgisen osaston käytävä, jossa näkyy tyhjä potilassänky. Kuva: Yle/Simo Sipola sairaalankäytävä,Jorvin sairaala

Toki täytyy myöntää, että olen etuoikeutettu. Pääsin pienen odottelun jälkeen työterveyshuollon tutkimuksiin ja sain muutaman tunnin kuluttua lähetteen jatkotutkimuksiin.

Julkisen puolen terveysasemalla kaikki ei välttämättä suju yhtä nopeasti. Paljon on kiinni siitä, onko kyse kiireisestä vai vähemmän kiireisestä hoivasta. Ensimmäisenä hoidon tarpeen arvioivat terveysaseman ajanvarauksen työntekijät. Jos he päättävät, että kyse on kiireisestä tapauksesta, niin asiat etenevät melko joutuisasti. Jollei, odotuksesta voi tulla pitkä.

Simo Sipola

Mikä on suomalaisen elämän hinta? Katso, kuinka kalliiksi sinä ja kaverisi olette tulleet yhteiskunnalle. Vertaa laskurin avulla, kuka saa ja kuka maksaa.

Sipolan ohjaama Kallis elämä -dokumenttielokuva hyvinvointivaltiosta on vielä reilun vuorokauden ajan nähtävissä Yle Areenassa - 27. tammikuuta iltaan asti.

.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua