Hyppää pääsisältöön

Suomalainen tyttökuoro lauloi paaville

Oulaisten Nuorisokuoro roomalaisessa kirkossa 2016
Oulaisten Nuorisokuoro Pietarinkirkossa. Oulaisten Nuorisokuoro roomalaisessa kirkossa 2016 Kuva: Pirjo Pulkkinen oulaisten nuorisokuoro

Ympäri maailmaa reissannut Oulaisten Nuorisokuoro vieraili tammikuussa 2016 ensimmäisen kerran Roomassa. Yleisönä kuululla suomalaisella tyttökuorolla oli, ei enempää eikä vähempää kuin, itse paavi. Roomassa asuva Pirjo Pulkkinen lähettää terveiset kuoron konsertista, missä hän tapasi myös arvostetun kuoronjohtajan, musiikkineuvos Tapani Tirilän.

”Tyttökuoro on kouluiässä yleismaailmallinen ilmiö. Tyttökuoroja syntyi Suomessa varsinkin 1960-1970 -luvuilla. Taiteellisesti haastavasta kuorotyöstä esimerkkiä haettiin unkarilaiselta säveltäjältä ja opettajalta Zoltán Kodály'ta”, kertoo Roomassa vierailevan Oulaisten Nuorisokuoron musiikillinen johtaja, musiikkineuvos Tapani Tirilä.

Nuoret kulttuurilähettiläät

Tirilä on johtanut vuonna 1972 perustamaansa Oulaisten Nuorisokuoroa yli 40 vuotta. Koulun musiikinlehtorin tehtävistä vapautunut emeritus kasvattaja jatkaa maailmalla paljon arvostusta keränneen tyttökuoron musiikillisena isänä. Hän kertoo, että matkat ovat tärkeä osa kuoron toimintaa. Oulaisten Nuorisokuoro on tehnyt kilpailu-, festivaali- sekä konserttimatkoja eri kokoonpanoissa 43 vuoden aikana yhteensä 37 eri maahan. Se on tehnyt kiertueita Eurooppaan, Australiaan, Kanadan, Japaniin, Uuteen Seelantiin, Yhdysvaltoihin ja Singaporeen.

Yleisradio on luovuttanut Oulaisten nuorisokuorolle harrastemusiikin kunniapunnuksen ja tytöt ovat laulaneet itsensä Ylen vuoden parhaaksi kuoroksi. Opetusministeriö on nimittänyt heidät ”Nuori-kulttuuri lähettiläiksi” vuonna 2009. Euroopan nuorison musiikkijuhlien kuorojen ensimmäinen palkinto on saavutettu kaksi kertaa Neerpeltissä Belgiassa. Kahden kuorolaulu-sarjan voitto on tullut myös Kanadan Powell Riverissä.

Oulaisten Nuorisokuoro roomalaisessa kirkossa 2016
Kuorotyttöjen vapaa hetki Roomassa. Oulaisten Nuorisokuoro roomalaisessa kirkossa 2016 Kuva: Pirjo Pulkkinen Oulaisten Nuorisokuoro

Brittiläinen kuoromusiikin säveltäjä Bob Chilcott, King’s Singers -yhtyeen jäsen (1985-1997) kutsui Oulaisten Nuorisokuoron vuonna 2010 ainoana ulkomaalaisena kuorona Skotlantiin brittiläisten kuoronjohtajien ja säveltäjien vuosiseminaariin. Italiassa kuoro on vieraillut vuonna 2008 Bolognassa ISME:n (International Society for Music Education) eli maailman musiikkikasvattajien konferenssissa. Vuonna 2014 kuoro osallistui 60 kuoron joukossa ainoana suomalaisena kuorona Dolomiiteilla Alta-Pusterian festivaaleille.

Yleisönä paavi

Roomassa Oulaisten nuorisokuoro vieraili nyt ensimmäisen kerran. Rentoihin asuihin pukeutuneet keskikoulu- ja lukioikäiset tytöt lauloivat Tapani Tirilän johdolla ja Urpo Rauhalan säestyksellä Basilica di Sant Ignazio di Loyola -barokkikirkossa lähellä Piazza Venetsiaa Fondazione Pro Musica e Arte Sacra -yhdistyksen järjestämässä konsertissa. Kuoro esitti kirkkomusiikkia ja musiikkia sellaisilta säveltäjiltä kuin Bach, Mozart, Schubert, Martini, Busto, Andrew Lloyd Webber ja Pekka Koistiainen sekä Urpo Rauhalan ja Jouko Törmälän sovittamia suomalaisia kansansäveliä ja virsiä.

Taidokkaasti lauletun konsertin yleisössä huomiota herätti tyttöjen esittämä raikas ja moderni, nuorten äänille sopiva Bob Chilcottin Agnus Dei. Taidehistoriallisesti tärkeän barokkikirkon suuret alttarimaalaukset väreineen antoivat pastellisävyisesti pukeutuneiden tyttöjen laululle heleyttä ja valoa. Onnistuneen konsertin jälkeen kuoronjohtaja Tirilä kertoi, kuinka heistä oli loistavaa saada laulaa tässä kirkossa Roomassa.

Tyttökuoron 19 jäsenen mukana matkusti Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi tuomiokapitulin seurueen kanssa. Vatikaanissa paavin yleisvastaanotolla Oulaisten Nuorisokuoro lauloi paavi Franciscukselle. Kuoro osallistui myös Pietarinkirkossa pääalttarin lähellä olevassa kappelissa pidettyyn katoliseen iltapäivämessuun laulaen messun latinankieliset liturgiset kuoro-osat sekä viisi messun kulkuun sijoitettua sävelmää.

Paavi Franciscuksen aikana luterilaisen kirkon edustajat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi astui messun lopussa Pietarin kirkon kappelin alttarille kiittämään tästä vastaanotosta. Kansallispukuihin pukeutuneiden nuorten hyvin yhteen sointuva laulu herätti huomiota messua seuraamaan tulleessa yleisössä.

"Tytöt tykkää olla yhdessä ja laulaa"

Kun kysyn, miksi Oulaisten nuorisokuoro on tyttökuoro, niin Oulaisista kotoisin oleva Tapani Tirilä alustaa keskustelua. Hän kertoo noudattaneensa Zoltán Kodályn käskyä mennä pienille paikkakunnille. Pienillä paikkakunnilla tarvitaan musiikkiin innostavia opettajia, sillä lahjakkaita lapsia kasvaa kaikkialla. Kokeneena pedagogina Tirilä kertoo, kuinka kouluikäiset nuoret käyttäytyvät siten, että pojat keskittyvät yksityissuorituksiin ja etsivät tuloksia urheilusta, kun taas ”tytöt tykkää olla yhdessä ja laulaa”.

Musiikkineuvos kuoronjohtaja Tapani Tirilä
Kuoronjohtaja Tapani Tirilä kuuntelee akustiikkaa roomalaisessa barokkikirkossa. Musiikkineuvos kuoronjohtaja Tapani Tirilä Kuva: Pirjo Pulkkinen tapani tirilä

Tytöille kuoroon tuleminen on tavoitteellista harrastamista. Kuoronjohtajalle tämä on taiteellisesti haastavaa työtä. Tytöille kuoro on kasvun paikka. Kuorotyö laajentaa musiikillista tietämystä tuoden samalla kulttuurillisia ulottuvuuksia. Kuorolaiset oppivat laulamaan monilla kielillä, ja ohjelmiston kirkkomusiikki lauletaan usein myös latinan kielellä. Kuoroon kuuluminen on samalla elämänkoulua ja yhdessä olemiseen kasvamista.

Kuoronjohtaja Tapani Tirilä on itse opiskellut aikanaan Oulun yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänellä on alusta alkaen ollut periaatteena yhdistää kasvattaminen, opettaminen ja musiikillinen työ. Oulaisten nuorisokuoron lisäksi Tirilä on johtanut mm. Vox Ardens –kamarikuoroa ja Pyhäjokilaakson Mieslaulajia. Nykyisin hän johtaa Oulaisten kuorolaisista koostuvaa naiskuoroa nimeltä Välke.

Kahdeksan tuhannen asukkaan pohjoispohjalaisen Oulaisen kaupungin Nuorisokuoroa tukevat paikallisen liike-elämän, seurakunnan ja koululaitoksen lisäksi kansalaisopisto sekä kuorolaisten vanhempain yhdistyksen tekemä työ ja tuki. Peruskokoonpanoltaan 30 jäsenen kuoro ”ei virsiä pelkää”, koska tytöt hoitavat myös seurakunnan kirkkokuoron tehtävät. Wauh!

Pirjo Pulkkinen

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.