Hyppää pääsisältöön

Viulisti Elias Lassfolk: "Musiikki on se suurin intohimo, minkäs sille mahdan!"

Viulisti Elias Lassfolk
"Yksi suurimmista idoleistani on Prince", Elias Lassfolk tunnustaa. Viulisti Elias Lassfolk Kuva: Yle/Laila Kangas elias lassfolk

”Mikäli pystyn antamaan kaikkeni musiikille ja tällä panoksella itseni elättämään, en voisi olla onnellisempi.” Sibelius-Akatemiassa maisterintutkintoa tekevä 22-vuotias viulisti ja monipuolinen muusikko Elias Lassfolk oli Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 20. tammikuuta 2016. Mistä Elias tulee ja minne hän tähtää tulevaisuudessa?

Kuka olet, millainen on taustasi?
Olen Elias Lassfolk, syntynyt 1993 Espoossa. Molemmat vanhempani työskentelevät musiikin parissa, isäni Kai Lassfolk on musiikkitieteen lehtorina Helsingin yliopistossa ja äitini Hellevi Lassfolk on huilunsoiton lehtorina musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa. Pikkuveljeni Salomo soittaa sähköbassoa!

Mistä tulet, missä olet käynyt koulusi? Millainen on oma maisemasi? Entä maisema, joka inspiroi sinua?
Lapsuus ja kouluvuodet tuli vietettyä Espoossa, ala-aste Pohjois-Tapiolassa lähikoulussa, yläaste ja lukio molemmat Tapiolan musiikkilinjalla. Tapiolan ympäristössä on siis vahvimmat nostalgiat. Ulkomaita miettiessä Italian Ravello nousi ensimmäisenä mieleen, mahdollisesti kaunein paikka jossa olen käynyt.

Musiikkiopinnot?
Musaopinnot aloitin neljävuotiaana viululla Kirsti Suikkasen soitinvalmennuksessa. Sitä ennen olin ehtinyt jo rummutella perheen sohvat melkein hajalle. Tarvittiin kipeästi melodiasoitinta...

Siitä sitten musiikkiopisto Juvenaliaan Kirsti Müntingan viuluoppilaaksi. Rumputunnitkin sain lopulta sivuaineeksi!

Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle minut valittiin 13-vuotiaana Kaija Saariketun oppilaaksi. Vuonna 2012 sitten alkoi kanditutkinnon työstö. Syksyllä 2014 opettaja vaihtui Minna Pensolaksi ja kanditutkinto valmistuikin seuraavana keväänä 2015! Nyt siis kaiken kaikkiaan neljäs vuosi ja eka maisterivaiheessa. Vielä ehtii treenata!

Kantapöytä 20.1.2016
Elias Lassfolk Riikka Holopaisen ja Inari Tillin kahvitettavana Kantapöydässä. Kantapöytä 20.1.2016 Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen kantapöytä

Lempisäveltäjä?
Lempisäveltäjä taitaa minulla olla se, jonka musiikkiin minun on helpoin heittäytyä... Jaettu ykkössija Stravinskyn, J.S. Bachin ja Sibeliuksen kanssa!

Idoli?
Inspiroidun autenttisesta ja laadultaan tinkimättömästä musisoinnista. Tässä kohtaa genrestäkin tulee hyvin irrelevantti. Yksi suurimmista idoleistani on Prince. Hänen musiikkiansa ei voi kategorisoida, ja sekä soitto- että laulutaidoiltaan hän on kiistattoman mieletön.

Harrastukset? Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Vaikea paloitella mikä on minulle "vain" harrastusta ja mikä taas korvaamaton osa elämääni. Kaikki mitä teen tällä hetkellä, tuntuu olevan yhtä lailla osa minua ja minun sisäistä musiikkiani. Soitan viulua, soitan rumpuja, juoksen, istun, luen, pelaan jalkapalloa, pelaan pleikkaria... Ensimmäisen parissa toki ne päivän parhaat tunnit!

Mikä sinusta tulee ”isona”?
Vaihtoehtojahan nyt aina löytyy. Koen olevani perusluonteeltani aika mukautuva ja optimistinenkin. Mutta musiikki kun on se suurin intohimo, minkäs sille mahdan! Mikäli siis pystyn antamaan kaikkeni musiikille ja tällä panoksella itseni elättämään, en voisi olla onnellisempi.

Katso Elias Lassfolkin vierailu Kantapöydässä 20.1.2016.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.