Hyppää pääsisältöön

Yksityisin varoin perustetut koulut helpottivat opintielle pääsyä 1950-luvulla

Suomen Filmiteollisuuden lyhytfilmi Koulumme syntyvaiheita kertoo Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun perustamisen vaiheista uuden koulurakennuksen valmistumiseen saakka. Filmi valottaa samalla myös 1950-luvun lopun kouluoloja maassamme.

Sodanjälkeisten ikäluokkien suuri määrä ja lisääntynyt tiedonjano 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa löivät leimansa myös maamme koulutusolohin. Kilpailu koulu- ja opiskelupaikoista oli kovaa, eivätkä läheskään kaikki oppikoulun pääsykokeensa hyväksyttävästi suorittaneet mahtuneet kouluihin. Ohjelmasta selviää, että monessa kodissa jännitettiin keväällä, pääseekö lapsi aloittamaan opintiensä.

Koska yhteiskunnan taholta ei voitu perustaa riittävästi oppi- ja ammattikouluja, halusivat monet vanhemmat perustaa uusia kouluja yksityisin varoin ja yhteisvoimin.

Uudet yksityiset koulut aloittivat toimintansa usein väliaikaisissa ja vaatimattomissa oloissa. Koululuokat ja opettajainhuoneet olivat ahtaita ja pimeitä. Talvisin tarvittiin lisälämpöä kylmiin luokkahuoneisiin. Ahtaiden tilojen takia opetuksessa oli käytettävä myös vuorolukua. Tavoitteeksi tuli pian uuden ja ajanmukaisen koulurakennuksen saaminen. Näin aloitti toimintansa myös filmissä esitelty Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulu.

Koulun perustaminen ja toiminta vaativat yhteisiä ponnistuksia taloudellisten vaikeuksien voittamiseksi. Vähitellen varoja kertyikin muun muassa myyjäisten ja talkoojuhlien avulla. Niiden järjestämisessä olivat mukana niin opettajat, vanhemmat kuin oppilaatkin. Kodin ja koulun läheinen yhteistyö oli muutenkin vahva perusta lapsen menestymiselle koulussa.

Pussijuoksua talkoojuhlissa
Varainkeruutapahtumassa nähtiin pussijuoksua Pussijuoksua talkoojuhlissa Kuva: Yle kuvanauha, Suomen Filmiteollisuus kuvakaappaus
Valmistunut Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun rakennus
Valmis Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun rakennus Valmistunut Helsingin Mannerheimintien Yhteiskoulun rakennus Kuva: Yle kuvanauha, Suomen Filmiteollisuus kuvakaappaus
Oppilas piirustustunnilla
Oppilas piirustustunnilla Oppilas piirustustunnilla Kuva: Yle kuvanauha, Suomen Filmiteollisuus kuvakaappaus

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto