Hyppää pääsisältöön

Zarkus Poussa – lyömäsoittimien suvereeni hallitsija

Lyömäsoitintaiteilija Markus "Zarkus" Poussan kädessä soi lähes mikä tahansa soitin. Pianisti Iiro Rantala kuvaa vuoden 2004 Lauantaivekkari-ohjelmassa uutta muusikkopolvea "käsittämättömän monipuoliseksi, joka hallitsee suvereenisti miltei kaikki tyylit, soittaa useita instrumentteja, laulaa, tanssii ja näyttelee". Zarkus Poussan hän nostaa tämän polven kirkkaimmaksi edustajaksi.

Zarkus Poussan pääinstrumentteja olivat lyömäsoittimet ja rummut. Soolouransa lisäksi hän on soittanut useissa yhtyeissä, joista tunnetuimpia ovat Hemma Beast, Giant Robot, RinneRadio, Pekka ja Susi, Anna-Mari Kähärä Orkesteri ja Jukka Pojan Kuules Crew.

Poussa tunnettiin laaja-alaisena taiteilijana, joka hallitsi hurjan määrän eri musiikkityylejä. Laaja-alaisuus ei kuitenkaan merkitse sitä, että hän olisi tehnyt mitä tahansa.

"Kyllä sen jutun pitää mennä oman siivilän läpi. Jokaiseen juttuun pitää tuoda jotain omaa näkemystä ja tyyliä", Poussa sanoo Lauantaivekkarin haastattelussa.

Poussa ei ymmärtänyt viihteen ja taiteen rankkaa kahtiajakoa, eikä kokenut viihdettä mitenkään huonona arvona.

"Viihde voi todellakin olla taidetta! Minä nautin suuresti viihteen tekemisestä ja siitä, että mahdollisimman moni kuulee minun musiikkia. Se ei vie mitään arvoja pois minun musiikilta, jos ihmiset saa sitä fiiliksiä."

Hyvä osoitus monipuolisen muusikon improvisaatiokyvyistä koettiin vuonna 2009, kun Zarkus Poussa Orchestra saapui Ylen aamu-tv:n vieraaksi.

Yhtye sai toimeksiannokseen saapua kello kuudelta aamulla tv-studioon, juoda ämpärilliset kahvia ja seurata koko lähetyksen ajan aamun keskusteluita, joiden pohjalta yhtye säveltäisi uniikin kappaleen, joka myös lopulta esitettäisiin ohjelmassa. Aamu-tv:n lähetyksen teemana oli tuolloin ilmastonmuutos ja suuren aiheen pohjalta syntyi uniikki sävellys nimeltä Kaasuu.

Orkesterinjohtaja Poussa pohti esityksen jälkeen studiokeskustelussa, että ilmastonmuutoksesta riittäisi inspiraatiota ”vaikka sataan biisiin”. Orkesterin muina jäseninä olivat Tuomas Logren (kitara) ja Tero Palo (basso).

Vuonna 1975 syntynyt Zarkus Poussa kuoli 24. tammikuuta 2016 sairaskohtaukseen Ruotsin laivalla soitetun keikan jälkeen. Vanha bändikaveri ja ystävä Anssi Kela kirjoittaa Facebook-muistopäivityksessään, ettei ole koskaan nähnyt Zarkus Poussaa pahalla tuulella, ja että sanakirjaan tulisi termin "hyvä fiilis" -kohtaan laittaa Poussan kuva. Lauantaivekkarissa esiintyvää hyväntuulista Poussaa katsellessa Kelan mielipiteeseen on helppoa yhtyä.