Hyppää pääsisältöön

2.2. Teeman Elävä arkisto: Postiautolla laskettelemaan tai ladunpäähän

Keltainen postibussi kuljettaa ihmiset ja postin
Postiauton kyydissä kulkivat paitsi paketit, myös pakettien lähettäjät Keltainen postibussi kuljettaa ihmiset ja postin Kuva: Yle postibussi

Posti on muuttunut huimasti, niin kuin koko maailmakin, mutta edelleen postin palveluja tarvitaan - tosin vähemmän kuin aiemmin. 50 vuotta sitten keltaiset postiautot olivat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme.

Postiauton ikkunasta -sarjan viisi kiertoajelua paitsi kertovat Postin toiminnasta 1960-70 -luvuilla, myös näyttävät meille vasta kaupungistumassa olevan Suomen. Lähdemme liikkeelle vuonna 1961 valmistuneella yleiskatsauksella ja sarjan päättää Talvista Lappia postiauton ikkunasta vuodelta 1972. Postiautolla kulkivat postin lisäksi myös ihmiset. Keltainen bussi kuljetti hiihtäjät ladunvarteen tai laskettelukeskukseen ja tarpeen vaatiessa postiautolla pääsi syrjäkyliltä "isolle kirkolle" .

Nämö ovat Postin tilaamia mainoselokuvia, mutta sisältö markkinoi enemmänkin Suomi-kuvaa kuin Postia. Lyhytelokuvat eri vuodenaikoineen olisivat voineet toimia loistavina matkailumainoksina 1960-70 -lukujen Suomesta.

Postiautolla Suomea pitkin poikin (1961)

Ohjelmassa tutustutaan postiauton reitin varrella oleviin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin. Postiauto pysähtyy mm. Maarianhaminassa, Turussa, Kuopiossa ja Helsingissä sekä kurvailee Pohjanmaalla, Lapissa ja Kolilla.

Uusimaa postiauton ikkunasta (1968)

Ohjelmassa kulttuurimatkataan postiauton kyydissä Uudellamaalla ja tutustutaan nähtävyyksiin. Pitsinnyplääjät esittelevät aikaansaannoksiaan ja piipahdetaan mm. Aleksis Kiven mökissä.

Kesäistä Lappia postiauton ikkunasta (1971)

Postiauton kyydissä lähdetään Lappiin. Auto köröttelee Saariselälle, Lemmenjoelle, Inariin, Utsjoelle ja käsivarren reitille. Matkan varrella tavataan Lapissa viihtyviä ihmisiä.

Pohjanmaa postiauton ikkunasta 1970-luvulla (1970)

Lumet sulavat kohinalla ja jäät lähtevät ryskyen. Joet tulvivat, eikä kohta enää erota tietä veden alta. Mutta sisukas keltainen Ajokki kyntää vetisessä maisemassa Pohjanmaalla. Kevättulvien aikaan posti oli kuljetettava vaikka veneellä soutaen. Postiauton kyydissä kurvaillaan mm. Kristiinankaupungissa, Närpiössä, Ilmajoella, Lappajärvellä, Vaasassa ja Oulussa sekä tutustutaan pohjalaiseen kulttuuriin.

Talvista Lappia postiauton ikkunasta (1972)

Postiauto vie Lapin lumisiin maisemiin. Tapaamme kolttasaamelaisia Sevettijärvellä ja saamme tietää, miten posti- ja lennätinlaitoksen porojen erotuksen ajaksi järjestämä puhelupaikka toimii.
Suomen Postilla on lähes 400-vuotinen historia ja vuonna 2016 tulee kuluneeksi 160 vuotta siitä kun Suomessa otettiin ensimmäiset postimerkit käyttöön.

Lue lisää:

Postin keltakylkiset kiitäjät porhalsivat pitkin ja poikin Suomea

Oli aika, jolloin postimiehet olivat koko kansan sankareita. Kesät olivat aurinkoisia, talvet runsaslumisia mutta puhtaita. Musiikkivalinnat olivat oikeita ja Suomi hehkui värikkäämpänä kuin koskaan. Tuo aika on tallentunut Fennada-Filmin lyhytelokuviin, jotka esittelevät Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa 1960- ja 1970-luvuilla. Samalla elokuvat esittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa