Hyppää pääsisältöön

Bangladeshissa abortteja tehdään noin vain

Bangladesh, lehmiä lavalla
Bangladesh Bangladesh, lehmiä lavalla Kuva: Mahboob Rahman kristiina bruun

Kun suomalainen Anna meni naimisiin varakkaan Tauficin kanssa Bangladeshissa, häissä oli 5000 vierasta.
Näin tapahtuu romaanissa Kaikki mikä on sinun, mutta se on myös totta. Esikoiskirjailija Kristiina Bruuninkin häissä oli yhtä paljon vieraita.

-Tämä on ihan tavallista. Viikossa saattaa olla viidetkin häät, Bruun kertoo.

Annalle oli hämmentävää nähdä ihmispaljous ja istua yksinään korokkkella, sillä sulhanen oli aluksi toisessa huoneessa. Tuhannet vieraat tuijottivat häntä. Ihmiset hypistelivät ja koskettelivat, salamavalot räiskyivät. Tällaiset olivat myös Bruunin omat häät.

Nuoret opiskelijat Anna ja Taufic rakastuivat Yhdysvalloissa, muuttivat Bangladeshiin ja menivät naimisiin. Anna meni Bangladeshiin ensimmäistä kertaa omiin häihinsä. Uusi kotimaa oli outo, ja sopeutuminen vaikeaa. Paikallisille Anna oli kummajainen. Rennosti pukeutuva vaalea, pitkä nainen oli bangladeshilaisten mielestä miesmäinen ja vanhuksenkalpea.

Pizzalähetit vierailevat perheenäitien lohtuna

Anna ihmettelee, kuinka kaukana naisten- ja miestenmaailmat ovat toisistaan. Romaani kuvaa mielenkiintoisesti naisten elämää sisältäpäin. Esimerkiksi pizzalähetit ovat onnettomien kotirouvien lohtuna. Perheenäidit tilaavat kotiinsa pizzaa ja usein samalla myös sivupalveluja.

-Me luulemme tietävämme, millaisia musliminaiset ovat. Itse yllätyin esimerkiksi siitä, että abortit ovat hyvin yleisiä Intian niemimaalla. Niitä tehdään noin vain.

Varakkailla naisilla on aikaa huolehtia itsestään. Kosmetologit käyvät heidän luonaan parin viikon välein, ja perushoitoihin kuluu viisi tuntia.

Annan lisäksi päähenkilöitä ovat nuori miespalvelija Delwar sekä Taslima, joka on nuori, varakas nainen ja onnettomasti naimisissa. Hänen miehellään on toinen perhe. Älykäs Taslima on turhautunut elämäänsä, kunnes pääsee töihin ja itsenäistyy. Hän rakastuu länsimaiseen mieheen, mutta ei voi erota, koska näin tuhoaisi tyttärensä tulevaisuuden.

Tasliman hahmoon Bruun on yhdistellyt bangladeshilaisilta ystävättäriltään kuulemiaan tarinoita. Bruun halusi kertoa, miten asiat eivät ole heille niin yksinkertaisia kuin meille länsimaisille naisille.

Romaanin kolmas päähenkilö on köyhä parikymppinen Delwar, joka on Annan ja Tauficin autonkuljettaja. Delwarilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa elämäänsä, sillä hänen on kannettava vastuu äidistään ja pikkuveljestään.

Eräänä päivänä Delwarin äiti haluaa, että poika menee naimisiin 14-vuotiaan tytön kanssa. Tämä on kaukaista sukua, perheensä viides tyttö, eikä vanhemmilla ole varaa elättää kaikkia tyttäriään. Äidin mielestä on heidän velvollisuutensa auttaa sukulaista. Delwar on halunnut itse valita puolisonsa, eikä hän halunnut lapsivaimoa. Tähän äiti tokaisee, että hänetkin naitettiin kahdeksanvuotiaana. Delwar tottelee äitinsä tahtoa.

-Meidän on hyvin tärkeää ymmärtää yhteiskuntia, jotka eivät kanna vastuuta ihmisistä, vaan vastuu on näillä itsellään ja erityisesti miehillä. Siksi nuoret miehet lähtevät Bangladeshista, Syyriasta, Irakista. He lähtevät, koska haluavat perheelleen paremman elämän.

Kristiina Bruun asui kahdeksan vuotta Bangladeshissa ja elää nykyisin Lappeenrannassa perheineen.

Bangladesh, lehmiä lavalla
Bangladesh, lehmiä lavalla Kuva: Mahboob Rahman kristiina bruun
Bangladesh, pojat ruiskivat tyttöjä vesisuihkulla
Bangladesh, pojat ruiskivat tyttöjä vesisuihkulla Kuva: Mahboob Rahman kristiina bruun
Bangladesh, tyttöjä
Bangladesh, tyttöjä Kuva: Mahboob Rahman kristiina bruun

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri