Hyppää pääsisältöön

Eino Leino ja L. Onerva ovat Runoilija ja muusa Esko Salmisen ja Elina Salon tulkitsemina

Esko Salminen on Eino Leino elokuvassa Runoilija ja muusa (1978)
Esko Salminen on Eino Leino. Esko Salminen on Eino Leino elokuvassa Runoilija ja muusa (1978) Esko Salminen,Eino Leino,Runoilija ja muusa

Runoilija Eino Leinon syntymästä tuli vuonna 1978 kuluneeksi 100 vuotta. Pakkasvirran elokuva Runoilija ja muusa valmistui juhlavuoden imussa, ja siitä rakennettiinkin siihenastisen kotimaisen elokuvan kallein epookkituotanto. Nyt elokuva juhlistaa näyttelijä Esko Salmisen 80-vuotispäivää.

Elokuva sijoittuu vuosisadan alkuun, jolloin Eino Leino rakastui vuokraemäntänsä tyttäreen, kielenkääntäjä Freya Schoultziin, jonka kanssa hän avioitui 10. syyskuuta 1905. Seuraavana vuonna heille syntyi tytär Eya Helka, joka jäi runoilija Leinon ainoaksi lapseksi.

Kolmen vuoden avio-onnea varjosti Leinon suhde runoilijatar L. Onervaan. Onerva tarjosi taiteellista ja boheemia vapautta porvarillisen perhe-elämän vastapainoksi. Avioliitto päättyi, mutta Leinon suhde Onervaan kypsyi elinikäiseksi ystävyydeksi, joka jatkui vielä senkin jälkeen, kun Onerva nai säveltäjä Leevi Madetojan vuonna 1913.

Runoilija ja muusa kertoo oman tulkintansa noista vuosista: alkuteksteissä korostetaan tapahtumien olevan fiktiivisiä, mutta elämäkertatietojen innottamia. Kolmiodraaman lisäksi muuta aikakauden kulttuuriväkeä elokuvassa edustavat muun muassa Sibelius, Gallén-Kallela, Pekka Halonen, Otto Manninen, Anni Swan ja Ida Aalberg.

Elina Salo runoilija L. Onervan roolissa elokuvassa Runoilija ja muusa (1978).
Elina Salo. Elina Salo runoilija L. Onervan roolissa elokuvassa Runoilija ja muusa (1978). Kuva: YLE elina salo

Näyttelijät ovat aikansa rakastetuimpia eturivin tähtiä: Eino Leinona Esko Salminen, L. Onervana Elina Salo. Freya Schoultzia näyttelee Katja Salminen, joka oli tuolloin juuri kiinnitetty Suomen Kansallisteatteriin. Runoilija ja muusa on toistaiseksi jäänyt Katja Salmisen ainoaksi suureksi filmirooliksi; televisiossa häntä on nähty sivuosissa muun muassa Salatuissa elämissä.

Elokuva palkittiin kolmella Jussilla. Omansa saivat kuvaaja Esa Vuorinen, lavastaja Matti Marttila ja näyttelijä Elina Salo.

  • Runoilija ja muusa (1978) Ohjaus Jaakko Pakkasvirta. Rooleissa Esko Salminen, Katja Salminen, Elina Salo, Paavo Liski, Pertti Palo, Marita Nordberg, Heidi Krohn, Kalle Holmberg, Virpi Uimonen, Leif Wager. Musiikki Otto Donner. Tuotanto Filmityö Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa