Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Nainen valittaa aina!

Heikki Soini: Naiset valittaa kaikesta
Heikki Soini: Naiset valittaa kaikesta Kuva: Yle/Jussi Nahkuri heikki soini kolumni

Nainen valittaa aina, ja se on miesten oma vika! Näin ajattelee Heikki Soini, joka hyppää puikkoihin Marja Hintikka Liven Mies 2.0 -lähetyksessä maanantaina 1.2. Nyt puhutaan miesten asioista miesten suulla!

Nostimme Marja Hintikka Livessä syksyllä esiin, että kotityöt eivät jakaudu tasapuolisesti miesten ja naisten kesken. Tämän seurauksena naiset kohkasivat viikkotolkulla somessa marttyyreina Jenny Lehtisen lanseeraamasta käsitteestä, metatyöstä. Yritin myrskyn silmässä pitää miesten puolta ja vastustin yleistämistä - vaikka tottahan se tutkimustenkin mukaan on, että naiset tekevät yleisesti enemmän kotitöitä kuin miehet.

Näin asia on myös meidän kodissamme. Muutama viikko sitten keskustelu naisen ja miehen asemasta parisuhteessa roihahti taas ilmiliekkeihin Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen kommenttien myötä. Tällä kertaa marttyyreina esiintyivät miehet, parisuhteissa "koiraakin vähemmän arvostetut otukset".

Luin huvikseni Väestöliiton tekemän Kotityöt, sukupuoli ja tasa-arvo -tutkimuksen. Sieltä löytyi pari mielenkiintoista faktaa, jotka auttoivat minua ymmärtämään naisten ja miesten vastakkainasettelua. Tutkimuksen mukaan:

 • naiset kokevat kotityöt ikävämpinä kuin miehet
 • naiset myös valittavat kotitöistä enemmän kuin miehet
 • naisten tyytymättömyys ei liity aina toteutuneeseen työnjakoon

Yhdistettynä ja yksinkertaistettuna tämä nähdäkseni tarkoittaa sitä, että oli kotityöt jaettu perheessä miten tahansa, valittaa nainen aina.

En nosta tätä esiin naisia syyttääkseni, koska olennaista mielestäni on se, miten mies tähän motkottamiseen suhtautuu. Ikävä kyllä näyttää siltä, että mies vetäytyy ja ryhtyy kutsumaan puolisoaan ironisesti hallitukseksi.

Miehille on tyypillistä välttää ongelmien kohtaamista. Miessakit ry:n erotyövastaava Jouni Linnankoski kertoi radiolähetyksessämme Yle Puheella syksyllä, että lähes puolet miehistä mieluiten välttää konflikteja ja riitelyä. Miehet kokevat riitelyn uhkaavaksi.

Tunnistan tämän piirteen myös itsestäni. Urheiluareenoilla uhittelen miehuudellani kuin mölyapina, mutta en halua riidellä vaimoni kanssa. Annan vaimoni päättää suuren osan perheemme asioista, koska ajattelen pääseväni näin itse helpommalla ja voin siten keskittyä asioihin, jotka koen tärkeämmäksi.

Pahimmillaan tällainen vetäytyminen kuitenkin johtaa siihen, että mies vain mukautuu ja sopeutuu naisen arvoihin ja päätöksiin. Kadottaa itsensä. Ja nainen kadottaa viereltään sen miehen, johon rakastui.

Tämä ei ikävä kyllä ole pelkkää minun houreista haihatteluani. Tilastot osoittavat, että naiset ovat kyllästyneet meihin suomalaisiin miehiin. Puolet solmituista avioliitoista päättyy eroon ja seitsemässä tapauksessa kymmenestä jätetyksi tulee mies. Jos liitossa on lapsia, jäävät he lähes kaikissa tapauksissa äidin luokse asumaan.

Minä en jaksa kuunnella enää yhdenkään miehen marttyyripaskaa. Maailmasta on vaikeaa löytää ihmisryhmää, jolla olisi paremmat lähtökohdat elämään kuin suomalaisella miehellä. Meidän on kuitenkin muutettava käyttäytymistämme, jos haluamme säilyttää parisuhteemme ja perheemme. Meidän miesten pitää osallistua perheemme päätöksentekoon! Tai kuten psykologi Tony Dunderfelt asiaa muotoilee: ”Miehen pitää kertoa oma näkemyksensä ilman toisen alentamista tai anteeksipyytämistä”.

Ei se sen vaikeampaa ole. Sinuna aloittaisin heti, koska useimmiten täysin yllättäen niiden muidenkin jätettyjen miesten eteen se avioeropaperi allekirjoitettavaksi tuotiin. Puolisosi saattaa tulostaa sitä tätä lukiessasi.

Marja Hintikka Live - Liity joukkoon!
Yle TV2 maanantaisin klo 21
Yle Puhe tiistaisin klo 16
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

Mies ja valitus
Mies ja valitus Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
thank you tekstiä
thank you tekstiä Kuva: freeimages.com/Daniel G kysely
Mies
Mies Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.