Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten oudot tavat - Odd customs

Mies ui avannossa
Avantouinti Mies ui avannossa Kuva: Karri Ojanen avantouinti,munsuomi

Oli sää mikä hyvänsä, suomalainen ulkoilee - sauvakävelee, mökkeilee, hiihtää, kalastaa, poimii marjoja ja saunoo. Ja hyppää saunasta suoraan lumihankeen. Tervetuloa Suomeen!
Finns are outdoors whatever the weather - pole walking, spending time at the summerhouse, skiing, fishing, picking berries and taking saunas, and they jump straight into the snow from the sauna. Welcome to Finland!

Urheiluhullu kansa - A sports crazy nation

Eukonkannon MM-kisat, vesieste
Eukonkannon MM-kisat Eukonkannon MM-kisat, vesieste Kuva: VisitLakeland maailman mestaruus

Suomalaiset rakastavat urheilua. Kun Suomi voittaa jääkiekossa, koko maa menee sekaisin. Suomalaiset ovat hyviä keksimään uusia urheilulajeja kuten saappaanheitto ja suojalkapallo. Eukonkannon MM-kisoihin osallistutaan ympäri Eurooppaa!
Finns love sports. When Finland wins in ice hockey the whole country goes nuts. Finns are good at inventing new forms of sports such as boot-throwing and swamp soccer. People from all over Europe take part in the 'wife-carrying' world championships!
Nuoriso pelaa suojalkapalloa
Suojalkapallo Nuoriso pelaa suojalkapalloa Kuva: Mika Kanerva suojalkapallo

Avantouinti - Winter swimming

Paleleeko? Pulahda avantoon! Avantouinti on terveellistä ja laittaa veren kiertämään. Ja sitten saunaan! Ihoa pistelee ihanasti ja olo on rentoutunut. Yli 100 000 suomalaista käy avannossa säännöllisesti.
Are you cold? Take a dip in a hole in the ice! Winter swimming is healthy and gets the blood circulation going. After that it's into the sauna! Your skin tingles and you feel so relaxed. Over 100 000 Finns go winter swimming regularly.

Humppa - The humppa

Rönnin lava 2002
Humppa Rönnin lava 2002 Kuva: Yle Kuvapalvelu / Mika Kanerva paritanssi

Suomalaiset rakastavat tanssimista. Tanssilavoja on varsinkin maaseudulla. Tanssia säestää orkesteri ja musiikki on usein suomalaista. Lavatansseissa on myös naistenhaku! Silloin naiset hakevat miehiä tanssimaan. Lavatansseissa tanssitaan humppaa, jenkkaa, tangoa ja valssia.
Finns love to dance. There are lots of barn dances in the countryside. There's always an orchestra that plays Finnish dance band music. Barn dances also have "ladies' choice!" That's when the ladies ask the men to dance. At barn dances you dance the humppa, jenkka, tango and the waltz.
Lavatanssit Suomen suvessa
Lavatanssit Lavatanssit Suomen suvessa Kuva: Sirkku suomi

Hiihtäminen - Skiing

Hiihtoladulla perinteisesti ja luistellen
Perinteisesti ja luistellen Hiihtoladulla perinteisesti ja luistellen Kuva: VisitLakeland perinteinen

Suomalaiset ovat hiihtohullua kansaa. Hiihdossa sukset liukuvat lumen päällä. Tarvitset myös sauvat ja monot. Hiihtotapoja on kaksi erilaista: luisteluhiihto ja perinteinen hiihtotapa. Myös jäällä voi hiihtää. Suksien voitelu on taitolaji!
Finns are crazy about skiing. In skiing, skis slide along on top of the snow. You also need poles and ski boots. There are two different styles of skiing: the skate skiing technique and the traditional style. You can also ski on ice. Ski waxing takes real skills!
Pikkutyttö hiihtää järven jäällä
Järven jäällä Pikkutyttö hiihtää järven jäällä Kuva: Pippa Buchanan hiihto

Mökki järven rannalla - A cottage by a lake

Punainen kesämökki järven rannalla
Kesämökki Punainen kesämökki järven rannalla Kuva: myMrma mökki

Suomalainen viihtyy pienessä mökissä järven rannalla, omassa rauhassa. Mökillä on ehkä vessa ulkona eikä sisälle tule vettä, mutta se ei haittaa. Jos sinut kutsutaan kesämökille, vie ruokaa ja juomaa. Kesämökillä grillataan ja saunotaan.
A Finn is happy to be alone in a small cottage by a lakeshore. The cottage may have no running water and the toilet may be a hut outside, but that doesn't matter. If you're invited to visit a summerhouse take food and drink along. At summerhouses Finns grill sausages and meat, and take saunas.
Makkarat grillissä
Grillimakkara Makkarat grillissä Kuva: Maria Morri grilli

Saunominen - Sauna bathing

Suomalainen sauna on kuuma (60-90 °C) huone, johon mennään alasti, istutaan lauteilla ja heitetään löylyä kiukaalle. Saunassa on entisaikoina jopa synnytetty! Saunomiseen kuuluu myös vihtominen, kuistilla istuskelu, olut, makkara ja uiminen. Suomalaisperheet saunovat yhdessä, samoin usein kaverukset.
The Finnish sauna is a hot room (60-90 °C). You go there naked and sit on wooden benches. Then you throw water onto a hot stove to make steam. In the olden days, people were born in saunas! Parts of the sauna ritual are: the birch whisk, sitting on the sauna porch, beer, sausages and swimming. Finnish families take saunas together. Friends take saunas together, too.

Jokamiehenoikeus - Everyman's right

Nainen marjametsässä
Marjoja poimimassa Nainen marjametsässä Kuva: Sampo Pihlainen poimuri

Suomessa kaikki saavat liikkua luonnossa ilman lupaa. Metsistä saa kerätä sieniä ja marjoja. Onkia, pilkkiä ja uida saa vapaasti.Toisten pihoihin ei saa mennä. Älä häiritse muita tai vahingoita luontoa. Avotulen teko on kielletty.
In Finland everyone has to right to roam in the forests and in nature in general. You’re allowed to pick mushrooms and berries in the forests. You can go angling, ice-fishing and swimming as much as you like. Don´t go into other people’s yards, disturb others or harm the environment. It’s also forbidden to make fires.
Marjoja ja sieniä korissa
Sieniä ja marjoja korissa Marjoja ja sieniä korissa Kuva: Rickardoyork kori

Laskettelu - Downhill skiing

Sukset jalkaan tai laudan päälle ja mäkeä alas! Laskettelu on suosittu talviharrastus. Suomessa on lähes sata hiihtokeskusta.
Get your skis on or grab a snowboard and swoosh down the slope! Downhill skiing is a popular hobby. There are almost one hundred skiing centres in Finland.

Uimahalli - The swimming pool

Perhe uimahallissa
Kylpylässä Perhe uimahallissa Kuva: VisitLakeland perhe

Suomalaiset ovat uimahallikansaa. Uimahalliin mennään usein koko perheen kanssa. Kylpylässä käynti on myös suosittua. Siellä myös saunotaan ilman uimapukua. Miehet ja naiset erikseen.
Finns love going to the public swimming pools. The whole family often goes to the swimming pool. A visit to a spa is also very popular. At the swimming pool there is always a sauna where you go without your swimsuit. Men and women change and take saunas separately.
Uimahalli Kuva: YLE/ Åboland uinti

Pilkkiminen - Ice fishing

Pilkkiminen tarkoittaa talvikalastusta jäällä. Jäähän tehdään reikä kairalla. Onki on erityinen pilkkivapa. Syöttinä on yleisimmin kärpäsentoukka. Saaliskala on usein ahven.
Ice fishing means fishing in the winter on a frozen lake or on the sea. A drill is used to make a hole in the ice. You fish with an ice fishing rod and the bait is usually fly larvae. The fish caught is mostly perch.

Suomalaiset hahmot - Finnish characters

Joulupukki ja turisteja
Joulupukki asuu Lapissa Joulupukki ja turisteja Kuva: VisitLakeland turistit

Joulupukki asuu Korvatunturilla, Lapissa. Jouluaattona pukki matkustaa porolla kilttien lasten luo. Kaikki tuntevat myös Muumit! Muumit voi tavata Muumimaailmassa, Naantalissa. Uusimpia tulokkaita ovat vihaiset lintuhahmot - Angry Birds!
Father Christmas, or Santa Claus, lives at the Korvatunturi Mountain in Lapland. On Christmas Eve Santa travels, with his reindeer pulling his sleigh, to see all the good children. Everyone knows the Moomintrolls. You can meet them in the Moominworld, Naantali. Some newer characters are the Angry Birds!
Muumipappa riippumatossa.
Muumipappa Muumipappa riippumatossa. Kuva: Moomin characters / Yle Kuvapalvelu muumilaakson tarinoita

Ravit - Harness races

Ravit ovat hevosten nopeuskilpailu. Kilpailut ovat erittäin suosittuja Suomessa. Ohjastaja istuu hevosen takana kärryissä. Vedonlyönti, Toto, on osa raviurheilua. Voittaja voi saada suurenkin rahapalkinnon!
Harness races are fast horse races and very popular in Finland. The driver sits in a cart behind the horse. Betting, Toto betting, is part of the trotting races. The winner can win a large cash prize!

Itsenäisyyspäivä

Linnan juhlat 2012. Presidentit puolisoineen.
Suomen presidenttejä puolisoineen Linnan juhlat 2012. Presidentit puolisoineen. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle linnan juhlat

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä. Sitä vietetään 6.12. Suomi kuului Venäjään, mutta itsenäistyi vuonna 1917. Itsenäisyyttä juhlitaan vakavasti. Illalla Tasavallan presidentti järjestää Linnan juhlat. Se on Suomen suosituin tv-ohjelma.
The Finnish Independence Day is the national day of Finland. It is celebrated on the 6th of December. Finland was a part of Russia, but became independent in 1917. The national day is celebrated in a serious manner. In the evening there's a Presidential Ball at the presidential palace. It is Finland’s most popular televised event.
Ylioppilaiden itsenäisyyspäivän kulkue
Ylioppilaiden kulkue Ylioppilaiden itsenäisyyspäivän kulkue Kuva: Ninara ylioppilaat
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!