Hyppää pääsisältöön

Supisuomea, osa 9: Suomalaisia tapoja ja kulttuuria

Lapin tunturimaisema ruskan aikaan.
Syksyllä Lapissa on kaunis ruska. Lapin tunturimaisema ruskan aikaan. Kuva: Yle/Ritva Tarkki Saamenmaa,Kolari,tunturit,ruska,maisema,syksy

Tässä osassa tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin, asumiseen ja juhliin. Tärkeintä on kulttuuritietouden ja sanaston opettelu.

Tutustutaan Suomeen

Pääset vierailemaan Suomen Lapissa eli Pohjois-Suomessa. Lisäksi tutustutaan avantouintiin ja mökkeilyyn, jotka ovat suomalaisen kulttuurin erikoisuuksia.

Tässä on Suomen kartta. Suomi on pitkä maa. Karttaan on merkitty Suomen suurimmat kaupungit. Helsinki on Suomen pääkaupunki.

Lappi


Videon teksti:
Tämä on Suomen Lappi.
Tämä on Napapiiri.
Rovaniemi.
Inari. Utsjoki.

Lapissa asuu 4000 saamelaista. Saamelaiset ovat alkuperäiskansa. Saamelaisia on koko Suomessa 6500. He puhuvat saamea ja suomea. 1600 ihmistä puhuu saamea kotikielenään. Saame on alkuperäiskansakieli.

Lapissa asuu myös lappilaisia. He ovat tavallisia suomalaisia, Pohjois-Suomen asukkaita. He puhuvat suomea.

Avantouinti eli talviuinti


Videon teksti:
Talviuinti eli avantouinti tarkoittaa uimista avannossa, aukossa, joka on tehty jäähän, ja joka pidetään auki, sulana. Avannossa uidaan vedessä hetki ja sitten mennään äkkiä lämmittelemään. Tosin kaikki talviuimarit eivät mene saunaan, vaan lämpimään pukuhuoneeseen.

Talviuinti tekee hyvää iholle ja saa veren kiertämään. Uinti pitää terveenä, kesällä ja talvella, se on monille hyvän terveyden salaisuus. Kannattaa kokeilla! Mutta muistakaa, että talviuinnista tulee helposti riippuvaiseksi!Ja mikä parasta, talviuinti tekee iloiseksi!

Mökkeily

Videon teksti:
Mökki - kesämökki - suomalainen unelma. Mökki on järven rannalla. Järvi, ja vesi, on suomalaiselle tärkeä asia. Kun katselee järveä - veden pintaa - rentoutuu, voi mietiskellä. Mökki - ja sauna. Rantasauna. Sauna järven rannalla. Suomalainen haluaa olla rauhassa - omalla mökillä. Keskellä suomalaista luontoa. Vapaasti. Voi rentoutua. Mutta voi myös puuhastella. Mökillä on pieni pakko puuhastella, ainakin vähän.

On aika lämmittää sauna. Pannaan sauna lämpiämään. Saunavihta tehdään koivusta. Harva enää osaa tehdä kunnon saunavihdan. Mökillä voi uida. Uiminen on ihanaa. Jos ui pitkään, tulee nälkä ja jano. Lapsille maistuvat munkit ja mehu. Kohta sauna on jo lämmin. Mutta ennen sitä ehtii vielä uimaan.

Nyt täytyy päästä saunaan lämmittelemään.Sauna on suomalainen keksintö. Sauna on yhtä vanha kuin Suomen kansa. Sauna on pyhä paikka. Jokainen saunoo omalla tavallaan. Mökillä käy vieraita, sukulaisia ja tuttavia. Heille laitetaan supisuomalainen kahvipöytä herkkuineen. Ihana kesäinen kakku! Mökkielämä on monen suomalaisen paratiisi.

Asuminen Suomessa


Videon teksti:
Hei! Ciao! Minä olen Giuseppe La Grassa. Olen italialainen. Olen asunut Suomessa 26 vuotta.

Suomi on pohjoinen maa - ja hyvin kaukana minun kotimaastani Italiasta. Ilmasto on Suomessa kova. Ei toki tänään. Talvi on pitkä ja kylmä, joten suomalaiset talot täytyy rakentaa hyvin.

Missä ja kuinka suomalaiset asuvat: millaisessa talossa, millaisessa asunnossa.

Maalla on taloja, maalaistaloja, tai omakotitaloja. Maalla asutaan taloissa.
Joku asuu romanttisessa kartanossa.

Kaupungissa on kerrostaloja, ainakin keskustassa.
Tämä on lähiö. Lähiössä on kerrostaloja, pienkerrostaloja - ja omakotitaloja.
Monet suomalaiset asuvat rivitalossa. Tämä on rivitalo kaupungin lähiössä. Toiset asuvat paritalossa. Paritalo on kahden perheen talo.

Tässä talossa on oma piha ja puutarha.
Haast: -Missä sinä asut?
Antti: -Asun Kuopiossa.
Haast: -Kuinka sinä asut - millaisessa talossa?
Antti: -Asun vanhassa puutalossa. Tässä vieressä.

Missä sinä asut? Kuinka sinä asut? Millaisessa talossa? Millainen asunto sinulla on?
Haast: -Missä sinä asut?
Mika: -Asun Siuntiossa.
Kirsi: -Asun tällä hetkellä Porvoossa.
Raili: -Mä asun Vantaan Tikkurilassa.

Haast: -Millainen asunto sinulla on?
Taru: -Mulla on kerrostaloasunto. Kolme huonetta ja keittiö.
Haast: -Asutko maalla vai kaupungissa?
Raija: -Minä asun lähiössä.
Haast: -Millainen asunto sinulla on?
Haast: -Minä asun mieheni kanssa omakotitalossa. Se on semmoinen iso, mukava talo.

Taru: -Asun kaupungissa. Helsingin keskustassa.
Haast.: -Asut siis kerrostalossa?
Taru: -Joo.
Haast.: -Kuinka suuri asunto sinulla on?
Taru: -70 neliötä.
Haast.: -Kuinka monta huonetta siinä on?
Taru: -Kolme huonetta, keittiö, kylpyhuone ja sauna.

Taru asuu kerrostalossa Helsingin keskustassa.

Mitä huonekaluja löydät kuvasta?

Kuva: Mika Kanerva

Suomalaisia juhlia -

Häät, ylioppilasjuhlat, ristiäiset

Tässä videossa tutustutaan tavallisiin suomalaisiin juhliin. Videossa käydään häissä, ylioppilasjuhlissa ja ristiäisissä.


Videon teksti:
Häät - Tässä vietetään häitä. Tämä mies ja nainen ovat menossa naimisiin. Komea hääpari. Morsian ja sulhanen. Heistä tulee mies ja vaimo. Onnea hääparille!

Kevään suuri juhlapäivä. Uudet ylioppilaat saavat ylioppilaslakin. On ylioppilasjuhla eli lakkiaiset. Vietetään lakkiaisia.

Pappi: -Pihla Maria Karoliina, minä kastan sinut Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Tämä pieni vauva viettää kastejuhlaa. Hän saa nimen. On vauvan ristiäiset.

Suomalainen joulu


Videon teksti:
Joulupukki - kaikille suomalaisille rakas ja tuttu hahmo ja joulupukin vaimo, joulumuori, joka muuten on vähemmän tuttu ja -tontut. He kaikki ovat kokonainen suurperhe, yhteisö, joka elää kaukana Lapissa, Korvatunturilla.

Heidän elämästään kertovat joulusadut, joululaulut ja -tarinat. Joulun tarina elää joka vuosi kodeissa, kouluissa ja tarhoissa.

Kuvaaja: Mika Kanerva, lähde: Mika Kanerva

Tässä vietetään suomalaista joulua. Joulupukki kuuluu suomalaiseen joulunviettoon.Kuvaaja: Mika Kanerva, lähde: Mika Kanerva
Kuvaaja: Mika Kanerva, lähde: Mika Kanerva

Tässä vietetään ristiäisiä. Nykyään monet viettävät myös nimiäisiä, jotka eivät ole uskonnollinen juhla.Kuvaaja: Mika Kanerva, lähde: Mika Kanerva
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!