Hyppää pääsisältöön

”Ensi perjantai” jakaa kansan kahtia – edes Kielitoimisto ei osannut kertoa yhtä totuutta

Onko ensi perjantai tällä viikolla vai ensi viikolla? Ei ihan helppo pähkinä ratkaistavaksi!

Milloin on ensi perjantai? // Kuva: Yle / Kalle Niskala

Jos joku kutsuu tiistaina juhliin, jotka ovat ensi perjantaina, menetkö paikalle saman viikon perjantaina vai ensi viikon perjantaina? Tämä on kysymys, joka jakaa kansan kahtia yhtä terävästi kuin laskiaispullien ”hillo vai mantelimassa?”.

YleX:n Poikelus ja Hätönen väittelivät asiasta lähetyksessään kiivaasti keskiviikkona 27. tammikuuta. Kysymys räjäytti puhelinlinjat, sosiaalisen median ja lähes rikkoi juontajien välit.

Kumpi on sitten oikein? Tarkoittaako ”ensi perjantaina” kuluvan viikon perjantaita, vai seuraavan viikon perjantaita?

Myös YleX:n Shoutbox kävi asian tiimoilta kuumana:

Määkään: Tää on ihan selvä asia. Tää on niin tätä kun tyhmät ihmiset sekottaa pakkaa. Ja sit jos tyhmä enemmistö on sitä mieltä, että ens perjantai on vasta ensi viikolla niin aika-avaruuteen aukeaa jokin repeämä joka siirtää ensi perjantain ensi viikolle.

Bärthil: Taidanpa mennä nyt päivän ensitupakille.. Eli tämän päivän ensimmäiselle. En seuraavalla enkä toiselle.

Jinroi: Aloite eduskuntaan ja KANSANÄÄNESTYS!!

YleX:n Mika Parikka päätti ottaa asiasta selvää.

Ainoa oikea paikka kysyä asiaa on Kotimaisten kielten keskus, jolla toimii erittäin pätevä neuvontapuhelin. Vastaus ei edes Kielitoimiston neuvontapuhelimenkaan mukaan ole todellakaan yksinkertainen:

- Tästähän on kaksi eri teoriaa ja siksi teillä on syntynyt kiista. Se riippuu siitä, minä päivänä kutsu bileisiin on tullut. Nykyhetkestä lähtien lähinnä seuraava on kaksitulkintainen juttu. Joku voi torstaina puhua ensi lauantaista ensi viikon lauantaina tai tulevan viikon lauantaina. Tähän ei siis ole absoluuttista totuutta. Tässä on kaksi koulukuntaa, ja siksi suosittelen käyttämään jotain selkeämpää tapaa ilmaista ajankohta, ettei tule väärinkäsityksiä.

Jotta asiaan saataisiin jonkinlainen selvyys, piti asiaa tiedustella vielä toiseltakin taholta. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönroosilla oli asiasta selkeämpi näkemys:

- Kielitoimiston sanakirjassa esimerkiksi sanotaan sen tarkoittavan, että se on nykyhetkestä lukien lähinnä seuraavaa, tulevaa, lähintä perjantaita.

Kiistalle ei siis saatu absoluuttista totuutta, mutta vaakakuppi taitaa kuitenkin nojata siihen suuntaan, että ”ensi perjantai” on lähin seuraava perjantai.