Hyppää pääsisältöön

James Gaffigan johtaa Mozartia ja Prokofjevia RSO:n konsertissa

Kapellimestari James Gaffigan
Kapellimestari James Gaffigan Kuva: Mat Hennek james gaffigan

Yhdysvaltalaisten nuorten kapellimestarien kärkikaartiin kuuluva James Gaffigan vierailee johtamassa RSO:a 5.2. Musiikkitalossa. Konsertin ohjelmassa on Mozartin alkusoitto oopperasta Ryöstö seraljista ja sinfonia nro 41 sekä Prokofjevin sinfonia concertante, jonka solistina soittaa sellisti Alban Gerhardt. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

James Gaffigan on Luzernin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari sekä Hollannin radion sinfoniaorkesterin ja Kölnin Gürzenich -orkesterin päävierailija. Hän opiskeli New England -konservatoriossa ja Houstonin Shepherd School of Music at Rice -yliopistossa. Lisäksi Gaffigan on opiskellut Aspenin musiikkifestivaalin kapellimestariakatemiassa. Vuonna 2004 hän voitti Sir Georg Solti International Conducting -kilpailun. Gaffigan on johtanut mm. Wienin sinfonikkoja, Dresdenin valtionorkesteria, BBC:n, Chicagon ja Sydneyn sinfoniaorkestereita, Los Angelesin filharmonikkoja ja Tokion kaupunginorkesteria. Wienin valtionoopperassa Gaffigan debytoi 2011 Puccinin La Bohémessa ja sai heti uusintakutsun johtamaan Don Giovannia 2012. Oopperaa Gaffigan on johtanut myös Glyndebournen -festivaalilla sekä Hampurin, Norjan ja Zürichin oopperoissa. Kuluvalla kaudella Gaffigan debytoi New Yorkin filharmonikkojen kapellimestarina ja johtaa Don Giovannia Bayerin valtionoopperassa. Lisäksi hän vierailee Los Angelesin filharmonikoissa, Pariisin orkesterissa ja Wienin valtionoopperassa.

Alban Gerhardt debytoi 21-vuotiaana Berliinin filharmonikkojen solistina ja on sittemmin esiintynyt säännöllisesti maailman merkittävimpien orkesterien solistina huippukapellimestarien johdolla. Tulevia esiintymisiä hänellä on mm. Bostonin ja Minnesotan orkestereiden, Philharmonia-orkesterin ja Oslon filharmonikoiden solistina. Soolokonsertteja Gerhardt pitää niin Hong Kongissa, Melbournessa kuin Berliinissä ja Washingtonissakin. Gerhardt on hyvin omistautunut yleisötyön tekijä ja haluaa haastaa perinteistä käsitystä klassisesta musiikista. Hän pitää säännöllisesti musiikkiaiheisia työpajoja ja vuorovaikutteisia esityksiä sairaaloissa, kouluissa tai julkisilla paikoilla niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Saksan Rautateiden kanssa toteutetussa yhteistyöprojektissa Gerhardt esiintyi junareiteillä ympäri Saksaa.

5.2. klo 19
PERJANTAISARJA 8

James Gaffigan, kapellimestari
Alban Gerhardt, sello
W. A. Mozart: Alkusoitto oopperasta Ryöstö seraljista
Sergei Prokofjev: Sinfonia concertante
W. A. Mozart: Sinfonia nro 41 ”Jupiter”
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Alban Gerhardt, sello
Zoltan Kodaly: Sonaatti soolosellolle
Liput: 8–32,50 €

 • RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

  Teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen.

  Radion sinfoniaorkesterin 95-vuotisjuhlakausi 2022‒2023 alkaa vierailulla BBC Proms -festivaalille ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Kauden teemasäveltäjät ovat Sergei Rahmaninov, György Ligeti sekä Outi Tarkiainen ja lisäksi kahden viikon residenssivierailun tekee australialaissäveltäjä Brett Dean.

 • RSO:n nuoret solistit 2022 on valittu

  Koesoittoon osallistui yhteensä 75 nuorta

  Kahdeksan koesoiton kautta valittua nuorta muusikkoa esiintyy RSO:n solistina Nuorten solistien konsertissa 29.4. Musiikkitalossa. Konsertin johtaa József Hárs ja se lähetetään suorana Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä viivästettynä Yle Teemalla.

 • Konserttisalin konsertit 15.2. asti vain Ylen kanavilla, kamarimusiikkifestivaalille yleisöä 5.–6.2.

  Lunastetut liput peruttuihin konsertteihin palautetaan.

  Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusimman päätöksen mukaisesti sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet on kielletty 15.2.2022 asti. RSO:n konsertit 4.2., 9.2. ja 10.2. Musiikkitalon konserttisalissa on peruttu yleisöltä, mutta 4.2. ja 9.2. kuullaan suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä sekä klo 20 alkaen Yle Teemalla. MIND! -kamarimusiikkifestivaalin konsertit 5.–6.2. Paavo-salissa soitetaan rajoitusten mukaisesti enintään 50 henkilön yleisölle.