Hyppää pääsisältöön

Klikinsäästäjä ilmiantaa verkon harhaanjohtavat otsikot

Tietokoneen hiiri
Tietokoneen hiiri Kuva: © Pixtal Tietokoneen osat,hiiret (tietotekniikka)

Opiskelija Lauri Skön ei muista tarkkaan sitä otsikkoa, joka sai hänet perustamaan Klikinsäästäjä-yhteisön Facebookiin.

- Otsikko käsitteli jotain kansanedustaja Li Anderssonin lausuntoa. Se oli muotoiltu niin kryptisesti, ettei siitä saanut selvää, mitä mieltä Li Andersson oikein oli. Se oli ensimmäinen otsikko, jonka Klikinsäästäjiin postasin, Skön kertoo.

Skön perusti Klikinsäästäjä-yhteisön kesällä 2015 vastalauseena harhaanjohtavien ja klikkaamiseen houkuttelevien otsikoiden lisääntymiselle netissä. Yhteisö on kerännyt tykkääjiä jo reippaasti yli 90 000. Sivustolla kuka tahansa voi ilmiantaa klikkauksia kalastelevan otsikon. Ilmiannon ohessa kerrotaan, mistä jutussa on oikeasti kyse ja miten otsikko kannattaisi muotoilla.

Klikkiotsikot ovat yleistyneet verkkojournalismin myötä. Netin ansaintalogiikka on saanut toimitukset kalastelemaan lukijoita raflaavilla otsikoilla. Klikkiotsikko on kyseessä, kun jutun sisältö ei vastaa otsikon lupausta, vaan saa lukijan pettymään tai tuntemaan itsensä huijatuksi.

- Klikkiotsikkoa ei välttämättä tunnista etukäteen. Ne saattavat olla aika pitkiä tai niissä voi jäädä lause kesken. Toisaalta joskus otsikko voi näyttää ihan asialliselta ja vasta sitä klikattuaan huomaakin, että se oli harhaanjohtava.

Mutta annetaanpa Lauri Skönin avata muutamaa klikkiotsikkoa, joita Klikinsäästäjissä on kritisoitu. Mikä näissä menee metsään?

Otsikko Ylen uutisesta, ruutukaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Ylen uutisissa Otsikko Ylen uutisesta, ruutukaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Miksi yllätysjuoma? Miksei alkoholittomat juomat? Lisäksi otsikossa yhdistetään ajatusviivalla kaksi asiaa, jotka eivät liity mitenkään toisiinsa. Ensimmäisessä osassa puhutaan alkoholittomista juomista, jotka vasta tulivat Alkon valikoimiin, ja toisessa osassa Alkon kokonaismyynnistä, joka oli laskenut 2,8 prosenttia.

Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Kyseessä ei ole varsinainen uutinen. Uutisen pitäisi nimensä mukaisesti kertoa jotakin uutta. Tässä artikkelissa todetaan, että ihminen muuttuu kännissä noloksi, koska silloin estot laskevat. Kysymysotsikolla on saatu aikaan juttu itsestään selvästä asiasta.

Ilta-Sanomien otsikko, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Ilta-Sanomissa Ilta-Sanomien otsikko, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Vaihtoehtoinen otsikko: Ilmakivääri aiheutti huolta junassa – poliisi otti miehen varmuuden vuoksi kiinni. Otsikossa puhutaan asemiehestä ja jätetään tarkoituksella mainitsematta, että kyse on ilmakivääristä, jotta juttu olisi mahdollisimman raflaava.

Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä klikinsäästäjä

- Näissä otsikoissa toimisivat kysymyksien sijaan vastaukset, eli Raimo Helminen ei lähde Ilvekseen ja Rekisterikilven pitää näkyä, mutta tilapäinen lumisuus ei aiheuta sakkoja.

Klikinsäästäjät jakavat sivuillaan diplomeita viikon surkeimmille otsikoille yhteisön jäsenien antamien äänien mukaan. Lauri Skön kuitenkin painottaa, että tarkoituksena on käydä myös rakentavaa dialogia toimitusten kanssa, ei vain irvailla otsikoille.

-Pääasiana pidän sitä, että uutinen lunastaa sen lupauksen, jonka otsikko antaa.

Lauri Skön

Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja Lauri Skön
Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja Lauri Skön klikinsäästäjä

Lauri Skön on 25-vuotias opiskelija ja Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja. Hän on kotoisin Kouvolasta ja opiskelee Helsingin yliopistossa uskonnon, yhteiskuntaopin ja filosofian opettajaksi.
Kommentit
 • Avaruusromua: Mistä ideat tulevat?

  Miten ideoita synnytetään?

  Uusia ideoita syntyy, kun jo olemassa olevat asiat kohtaavat toisensa uudenlaisina yhdistelminä. Se, millaisia nuo uudet yhdistelmät ovat, riippuu meidän kyvystämme hahmottaa asioiden suhteita toisiinsa. Ideoita voi yrittää luoda tietoisesti, mutta parhaita tuloksia syntyy, kun antaa alitajunnan työskennellä. Tällaisia ajatuksia esitti amerikkalainen James Webb Young jo 1940-luvulla. Hänen käsityksensä luovuudesta ja ideoista ovat edelleen kiinnostavia. Onko mikään muuttunut? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri