Hyppää pääsisältöön

Klikinsäästäjä ilmiantaa verkon harhaanjohtavat otsikot

Tietokoneen hiiri
Tietokoneen hiiri Kuva: © Pixtal Tietokoneen osat,hiiret (tietotekniikka)

Opiskelija Lauri Skön ei muista tarkkaan sitä otsikkoa, joka sai hänet perustamaan Klikinsäästäjä-yhteisön Facebookiin.

- Otsikko käsitteli jotain kansanedustaja Li Anderssonin lausuntoa. Se oli muotoiltu niin kryptisesti, ettei siitä saanut selvää, mitä mieltä Li Andersson oikein oli. Se oli ensimmäinen otsikko, jonka Klikinsäästäjiin postasin, Skön kertoo.

Skön perusti Klikinsäästäjä-yhteisön kesällä 2015 vastalauseena harhaanjohtavien ja klikkaamiseen houkuttelevien otsikoiden lisääntymiselle netissä. Yhteisö on kerännyt tykkääjiä jo reippaasti yli 90 000. Sivustolla kuka tahansa voi ilmiantaa klikkauksia kalastelevan otsikon. Ilmiannon ohessa kerrotaan, mistä jutussa on oikeasti kyse ja miten otsikko kannattaisi muotoilla.

Klikkiotsikot ovat yleistyneet verkkojournalismin myötä. Netin ansaintalogiikka on saanut toimitukset kalastelemaan lukijoita raflaavilla otsikoilla. Klikkiotsikko on kyseessä, kun jutun sisältö ei vastaa otsikon lupausta, vaan saa lukijan pettymään tai tuntemaan itsensä huijatuksi.

- Klikkiotsikkoa ei välttämättä tunnista etukäteen. Ne saattavat olla aika pitkiä tai niissä voi jäädä lause kesken. Toisaalta joskus otsikko voi näyttää ihan asialliselta ja vasta sitä klikattuaan huomaakin, että se oli harhaanjohtava.

Mutta annetaanpa Lauri Skönin avata muutamaa klikkiotsikkoa, joita Klikinsäästäjissä on kritisoitu. Mikä näissä menee metsään?

Otsikko Ylen uutisesta, ruutukaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Ylen uutisissa Otsikko Ylen uutisesta, ruutukaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Miksi yllätysjuoma? Miksei alkoholittomat juomat? Lisäksi otsikossa yhdistetään ajatusviivalla kaksi asiaa, jotka eivät liity mitenkään toisiinsa. Ensimmäisessä osassa puhutaan alkoholittomista juomista, jotka vasta tulivat Alkon valikoimiin, ja toisessa osassa Alkon kokonaismyynnistä, joka oli laskenut 2,8 prosenttia.

Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta Otsikko Me Naiset -lehden nettisivuilta, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Kyseessä ei ole varsinainen uutinen. Uutisen pitäisi nimensä mukaisesti kertoa jotakin uutta. Tässä artikkelissa todetaan, että ihminen muuttuu kännissä noloksi, koska silloin estot laskevat. Kysymysotsikolla on saatu aikaan juttu itsestään selvästä asiasta.

Ilta-Sanomien otsikko, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikko Ilta-Sanomissa Ilta-Sanomien otsikko, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä otsikko, klikinsäästäjä

- Vaihtoehtoinen otsikko: Ilmakivääri aiheutti huolta junassa – poliisi otti miehen varmuuden vuoksi kiinni. Otsikossa puhutaan asemiehestä ja jätetään tarkoituksella mainitsematta, että kyse on ilmakivääristä, jotta juttu olisi mahdollisimman raflaava.

Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä
Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa Otsikot Ilta-Sanomissa ja Helsingin uutisissa, kuvankaappaus Klikinsäästäjä-yhteisöstä klikinsäästäjä

- Näissä otsikoissa toimisivat kysymyksien sijaan vastaukset, eli Raimo Helminen ei lähde Ilvekseen ja Rekisterikilven pitää näkyä, mutta tilapäinen lumisuus ei aiheuta sakkoja.

Klikinsäästäjät jakavat sivuillaan diplomeita viikon surkeimmille otsikoille yhteisön jäsenien antamien äänien mukaan. Lauri Skön kuitenkin painottaa, että tarkoituksena on käydä myös rakentavaa dialogia toimitusten kanssa, ei vain irvailla otsikoille.

-Pääasiana pidän sitä, että uutinen lunastaa sen lupauksen, jonka otsikko antaa.

Lauri Skön

Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja Lauri Skön
Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja Lauri Skön klikinsäästäjä

Lauri Skön on 25-vuotias opiskelija ja Klikinsäästäjä-yhteisön perustaja. Hän on kotoisin Kouvolasta ja opiskelee Helsingin yliopistossa uskonnon, yhteiskuntaopin ja filosofian opettajaksi.
Kommentit
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri